Rahme Çiftçioğlu

Lefkoşa’da araçlı eylemde olan hayvan üreticileri, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile görüştü ancak bu görüşmeden de eylemi sonlandıracak olumlu sonuç çıkmadı. Çavuşoğlu, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün adaya dönmesiyle taleplerin yeniden ele alınacağını söyledi.

Hayvan üreticileri, Maliye Bakanlığı önündeki eylemi bir süreliğine Tarım Bakanlığı’na taşıdı. Yürüyerek Maliye Bakanlığı’ndan Tarım Bakanlığı’na gelen üreticiler, bakanlık önünde polis engeliyle karşılaştı.

YUMURTA SAVURDULAR

Polis, üreticilerin bakanlık binasının önüne yürümesine izin vermedi. Zaman zaman polisle hayvan üreticileri arasında itiş kakış oldu. Ellerinde düzineyle yumurta olan üreticiler, polis geçişe izin vermeyince yumurtaları binaya doğru savurdu. Hem üreticiler hem de polis yumurtaların hedefi oldu.

YÜKSELEN TANSİYON DİYALOGLA DÜŞTÜ

Tarım Bakanlığı’na yaklaşık 100-150 metre uzaklıkta polisle üretici arasında yükselen tansiyon, tarafların diyaloguyla düştü.

Daha sonra Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, üreticilerin yanına geldi, açıklamada bulundu.

“ÜRETİCİNİN BU DURUMDA OLMASINDAN MUTLU DEĞİLİM”

Tarafların birini dinlediği görüşmede Bakan Çavuşoğlu, “Siz bizim düşmanımız değilsiniz, biz de sizin... Bugün de beraberiz, yarın da beraber olacağız, evet bir tıkanıklık var ama bu ne kavga, ne de darbeyle aşılır. Sadece diyalogla aşılır” dedi.

Çavuşoğlu, üreticileri bu durumda olmasından mutlu olmadığını da söyledi.

Nazım Çavuşoğlu “Yaşadıklarınızı, hislerinizi, ihtiyaçlarınızı, sıkıntılarınızı biliyorum, anlıyorum. Bilin ki sizin sorunlarınızın çözümü için herkes gayret gösteriyor. Herhangi bir dönemde bu gayrette azalma da olmadı. Bu, süreç meselesidir. Herkesin birbirini anlaması gerek” diye konuştu.

Hayvan üreticilerinin taleplerini tümünü hükümete ilettiğini belirten Çavuşoğlu, “Bu sorunların çözülmesi süre alabilir ve herkesin istediği gibi sonuçlanmayabilir, konunun bir uzlaşıya taşınması önemli” dedi.

“BENİM BİLDİĞİM HER ŞEYİ SERDAR BEY DE BİLİYOR”

Tarım Bakanı Çavuşoğlu, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün adaya gelmesiyle taleplerin yeniden ele alınacağını da kaydetti.

Üreticilerin Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile görüşme yaptığını da anımsatan Tarım Bakanı Çavuşoğlu, “Benim bildiğim her şeyi Serdar Bey de biliyor. Benim görevim bu alandaki her konuyu hükümete taşımak. Parayla ilgili olan Maliye Bakanlığı ile daha özel görüşürüz” ifadesine yer verdi.

Üreticiler zaman zaman bakanla karşılıklı konuştu, taleplerini anımsattı.

Bazı üreticiler, “sizinle haftada iki kez görüştük ancak sütün serbest bırakılması konusunu gündeme bile getirmediniz” demesiyle Çavuşoğlu, “Sütün serbest kalması söylemi doğru değil” açıklamasında bulundu.

Sütle ilgili söz konusu düzenlemeyi neden yaptıklarını anlatan Tarım Bakanı, “Siz üretici olarak sütünüzü ömür boyu SÜTEK’e vermek isterseniz verebilirsiz” ifadelerine yer verdi.

ÜRETİCİLER, YENİDEN MALİYE ÖNÜNDE

Üreticiler, Bakanlık önünde, ayaküstü gerçekleşen görüşmenin ardından yeniden Maliye Bakanlığı önüne döndü.

Bu arada, öğle saatlerinde Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Başkanı Cemal Özyiğit ve TDP milletvekili Hüseyin Angolemli de Maliye Bakanlığı’nın önüne gelerek üreticilere dinledi, destek belirtti.