Ceren Ercih

UBP Milletvekili Çavuşoğlu, CTP dışında da bir hükümet yapısının kurulabileceğine dikkat çekti ve UBP’nin, CTP’nin vagonuna yolcu olacak bir parti olmadığını belirtti.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, Gündeme bakış programında Erçin Şahmaran’ın sorularını cevapladı. Siyasi Partiler Yasası’nın Meclis’ten geçtiğini ve bunun iyi bir adım olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, endişelerinin de altını çizdi. Çavuşoğlu, her ne kadar Siyasi Partiler Yasası milletvekili transferini engellese de zihinsel olarak buna engel olunamayacağını vurguladı. Mehmet Ali Talat’ın CTP’nin 25. Kurultayında ‘UBP zihniyetini temizleyeceğiz’ sözünü de değerlendiren Çavuşoğlu, bu sözle neyi kast ettiğini sorguladı. 

CTP ile UBP’nin koailsyon yapıp yapmayacağının da kesin olmadığını ancak olası bir koalisyonda iki tarafın ilkelerini karşılıklı ortaya koyması gerektiğini belirtti. Ortak ilkeler ile hareket edilmesi halinde bu koalisyonun olabileceğini şahsı adına söyleyen Çavuşoğlu ortak ilkeler dışında bir koalisyonun olmayacağını çünkü UBP’nin CTP vagonuna yolcu olmadığını dile getirdi. Nazım Çavuşoğlu, “Bize ayar çekemezler” dedi. 

“BU TRANSFERLERİN BU ÜLKEDE SİYASETE HİZMETİ OLMADI” 

Siyasi Partiler Yasası’nın meclisten geçmesini değerlendiren Çavuşoğlu transferlerin bu ülke için iyi bir hizmet olmadığını şu sözlerle ifade etti; “Siyasi Partiler Yasası aslında uzun yıllardır konuşulurdu. Bir türlü meclisten geçirilmezdi. Bu siyasi hareketlilik dönem dönem partilerin işine geliyordu. Bunu ahlaki bulmazdım. Ancak görüldü ki söylem olarak da bu ifadeleri kullanan birçok siyasetçi bu siyasi hareketliliğe gerek doğrudan, gerek dolaylı dahil olmasından dolayı partiler aslında bu anlamda kimisi bu transferleri içine alarak, kimisi de bu transferleri bir kenarda motive ederek avantaj sağlardı. Bununla diğer siyasi partiyi yıpratmak, yok etmek adına yapılıyordu. Ama görüldü ki bu transferlerin bu ülkede siyasete hizmeti olmadı. “ 

“TOPLUMDA EN BÜYÜK YARAYI AÇAN SİYASİ TRANSFER ÖRP” 

En büyük transfer olayının ÖRP’de yaşandığını hatırlatan Çavuşoğlu, “Toplumda en büyük yarayı açan siyasi transfer ÖRP olayı olmuştu. ÖRP olayında bizden ayrılan arkadaşlar parti kurmuştu. Ancak bunu CTP kendisine transfer olarak görmez, ayrı bir parti kuruldu der. Oysa kendi içine alacak kadar cesareti olmadığı için ne yaptı? Bir parti kurdurup yan tarafta tuttu hükümetin içine aldı” şeklinde açıklamalarda bulundu. 

“DP HESAP DA ONURLU DAVRANDI” 

Yaşanan transfer döneminde hakaretlerde bulunduğunu ancak olayın UBP’de de yaşanmasından sonra sarf ettiği sözler için pişman olduğunu ve gerekli özrü dilediğini ifade eden Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Ben bu dönemde bunu yapan arkadaşlara hakaretlerde bulundum. Şimdi pişman mısın diye bir soru sorduklarında; uzun yıllar hiç pişman olmadım. Taa ki partim bu konuda siciline tekrar yeni suçlar işleyene kadar. 

Sonra pişman oldum ve hakaret ettiğim insanlardan da özür diledim. En son 2013’te bir baktık ki siyasi ahlaktan bahseden partiler bizim arkadaşlarımızla birlikte UBP’nin tek başına iktidardan gitmesi için güvensizlik önergesi verdiler. Birlikte mücadele ettiğimiz DP 8 tane arkadaşı bizi yok etme adına, bizi yıpratmak adına kendi içine aldı. Hesap da onurlu davrandılar, partinin adını değiştirerek DP-UG yaptılar.” 

“ZİHİN TRANSFERİNİ ENGELLEYEMEYİZ” 

Çavuşoğlu, yeni Yasa ile transferlerin önlenmesi için iyi bir adım atıldığını belirtse de zihin transferinin engellenemeyeceğinin de şu sözlerle altını çizdi; “Bana göre bu kadar zaman meclisin içerisinde temsil edilen partilerin yine kendi eliyle bir nebze olsun düzeltmek adına bir gayret ortaya kondu. Bu yasanın en önemli özelliklerinden biri de sadece transferi önlemesi değil. Partilerde şeffaflık getirmesi, mali disiplin ve denetim getirmesi. En önemli adımlarından biri de kadınlarımıza yüzde 30 kontenjan verilmesi.” 

“MESELE CTP’NİN BU YALAN ZİHNİYETİNİ ŞEFFAFLAŞTIRMAK OLMALI” 

Mehmet Ali Talat’ın CTP25. Kurultayında sarf ettiği sözleri de değerlendiren Çavuşoğlu, “ Talat’ın UBP zihniyetini temizleyeceğiz demesi acaba nedir? Kast ettiği fark nedir? İstihdamlardan bahsediyorsa en azından biz söylüyoruz. Onlar hem yapıyor, hem de yapmadım diyor. Mehmet Ali Talat’ın bu söylemini tamamen kurultay söylemi olarak kabul ediyorum. Asıl mesele CTP’nin bu yalan zihniyetini şeffaflaştırmak olmalı” dedi. 

“İLKELERE GÖRE, ANLAŞMALARA GÖRE BİRİYLE HÜKÜMET OLABİLİRİZ” 

UBP-CTP Koalisyonun olup olamayacağını da değerlendiren Çavuşoğlu, ülkeye ve topluma faydası olacağına inanılırsa koalisyonun gerçekleşebileceğini de şu şekilde belirti; “UBP CTP Koalisyonu konusu gündeme geldiğinde yetkili kurullarımızda bu konu tartışılacaktır. Oradan çıkan sonuçlar halkla veya muhataplarımızla paylaşılacaktır. Ben Çavuşoğlu olarak bizim herhangi bir partiyi retçi bir yaklaşımımız kabul edilebilir değildir. Biz ahbap çavuş ilişkisine göre değil, ilkelere göre, anlaşmalara göre biriyle hükümet olabiliriz.” 

“UBP, CTP’NİN VAGONUNA BİR YOLCU DEĞİL” 

‘Biz, CTP’nin müstakbel ortaklığına namzetlerden biri değiliz’ değiliz diyen Çavuşoğlu, CTP dışında da bir hükümet yapısının kurulabileceğine dikkat çekti ve UBP’nin, CTP’nin vagonuna yolcu olacak bir parti olmadığını da şu sözlerle söyledi: “Onlar kendi metinlerini oluşturur, biz kendi metnimizi oluştururuz. İkimizin de ortak noktaları bulunur o zaman olabilir. Ancak biz CTP’nin vagonuna binecek bir yolcu değiliz. Eğer bir lokomotif varsa onlar bir kürek kömür atacak, biz de bir kürek kömür atacağız. Lokomotifin süratini beraber ayarlayacağız. Bize ayar çekemezler.” 

“BENİ BÖYLE BİR POZİSYONA LAYIK GÖRÜYORLAR” 

UBP Kurultay’ın da Genel Başkanlığa aday olup olmayacağı sorusuna da cevap veren Çavuşoğlu, kendisini bu pozisyona layık görenlere teşekkür etti ve şu cevabı verdi; “Her UBP Kurultay döneminde, başkan arayışı olduğu dönemlerde benim ismim uzun zamandır geçmektedir. Mutluyum ki insanların bana bir güveni var beni böyle bir pozisyona layık görüyorlar. Şuanda nasıl ki hükümet, görevde var bizimde parti yönetimimiz görevdedir. Bu süreç resmen başladığı zaman değerlendirmemizi halkla birlikte yaparız.”