Çeler, özelde sendikalaşmanın gerçekleşmeyeceğini savundu

“Yıllardır CTP UBP’den hesap soracağını söylüyordu. Şimdi kim kime nasıl hesap soracak?”

“TC Elçiliği, Kıbrıs Türk halkının ne düşündüğünün, ne istediğinin ve ne arzuladığının farkında olmadığı için, kim giderek ne anlatırsa onun dediğine inanıyor”

Özge KİZİR

TDP milletvekili Zeki Çeler, Hükümet programında özelde sendikalaşmanın destekleneceği konusunun yer aldığını ancak bunun mümkün olmayacağını savundu. “Televizyon programına çıkılarak sendikalaşma desteklenecektir demekten öteye geçemeyecekler” diyen Çeler, şuan hükümet eden iki partinin de sermayeye göbekten bağlı olduğu iddiasında bulundu.

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Girne Milletvekili Zeki Çeler, yıllardan beri iki zıt partinin bu kadar yıldır yapmadıklarını şimdi yapacakları noktasına şüpheleri olduğunu söyledi. “Yüzde yüz hayır yapmayacaklar, yapamayacaklar demek de yanlış olur, hepsini yapacaklar demek de yanlış olur. Bekleyip göreceğiz. Umarım toplum da bunu öyle görür” diyen Çeler, CTP’nin yıllardır UBP’den hesap soracağını söylediğini ancak koalisyonla birlikte bunun ortadan kalktığını savundu. 

İki partinin de birbirinden hesap soramayacağını kaydeden Çeler, “Şimdi kim kimle nasıl hesap soracak. Hesap soramayacaklarını düşünüyorum. Toplum ezilmeye devam edecek. UBP de, CTP de ülkeye yıllarca hükümet etti. Şimdi ise hükümet programında madde 13’te yer alan yolsuzlukların araştırarak suç duyurusu yapacaklarmış. Nasıl olacak merak ediyorum” şeklinde konuştu.

“Bugüne kadar kanlı bıçaklı olan partinin bir araya geldiğini ilk defa görüyoruz”

Mecliste okunan ve tartışılan hükümet programının olumlu ve olumsuz yönleri olduğunu ifade eden Çeler şunları söyledi: “Olumlu, olumsuz, eksik ve savunulan yönleri vardır. Sonuçta geniş tabanlı bir koalisyondur. Bugüne kadar kanlı bıçaklı olan zıt partinin bir araya geldiğini ilk defa toplumla beraber görüyoruz. O yüzden herkesin beklentisine karşılık verecek bir hükümet programı olmayacağı apaçık ortadaydı. Ancak meclis içerisinde son iki yılda her iki tarafında söylemlerin birçoğununhükümet programında olmadığını görüyoruz. Örneğin, bir önceki hükümet programında da şimdiki hükümet programında olmasını beklediğimiz ve mecliste bazı tartışmaların içerisinde özellikle Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) ‘hodri meydan, getirin yapalım’ dediği bazı konular vardı. Şimdi polisin ve itfaiyenin sivile bağlanmasını yazdılar ama Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın KKTC vatandaşı olması ortada yoktur. Merkez Bankası’nın yine bir Kıbrıslı Türk olması hususu yoktur. Yani bunu istemeyen hangi taraftır merak ediyorum.” 

“En azından Gençlik ve Spor Bakanlığı olmasını beklerdim”

Yıllardır gençlik ve sporla ilgili konuların üzerinde durduğunu vurgulayan Çeler, “Meclise girdiğimden beri yıllardır üzerinde durduğum konu gençlik ve sporla ilgilidir. Yeterli hizmetin ve önemin verilmediği ile ilgili çok konuşma yaptım. Geçtiğimiz hükümet döneminde Gençlik Dairesi’nin ismi hiçbir bakanlıkta yoktu. Bu dönem ise sporu da kaldırdılar. En azından Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın olmasını beklerdim. Şu anda ada genç bir nüfus yapısına sahiptir. Gençler kendilerinin kesinlikle bu adada istenilmediğine inanıyorlar. Gençlerle vakit geçiren bir insan ve vekil olarak bunu çok rahatlıkla söyleyebilirim. Bakanlık ibaresinin olmaması bile onların ‘istenmeyen kesim’ olarak düşünmelerini sağladı” ifadesini kullandı.

“Kabinede Gençlik Bakanlığı yoktur”

Yeni oluşturulan hükümet programında gençler ile ilgili başlıkların yer aldığını belirten Çeler, “Hükümet programında da gençlerle ilgili başlıklar yer alıyor. Hükümet programının son sayfasında yazılanları okurken gözlerim yaşardı. İş bulma, sosyal, spor, kültürel ve özellikle siyasette de daha aktif rol alabilmeleri için önlerini açacaklar. Bakanlar Kurulu içerisindeki yaş ortalamasına baktığımızda, mecliste kendi partileri içerisinde genç vekilleri olmasına rağmen onlara yer vermeyen bir hükümet programı görmek benim için bir şey ifade etmiyor. Kabinede Gençlik Bakanlığı yoktur” dedi.

“Haksızlığı genç yaştan itibaren tatmaya başladılar”

Askerlik konusunda eşitsizlik olduğu iddiasında bulunan Çeler sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni programda, askerlik konusunda da hiçbir şey yoktur. Geçtiğimiz dönem değişen askerlik yasasında ısrarla vurgulamamıza rağmen eşitsizlik vardır. Meslek lisesi mezunları 12 ay, düz lise mezunları veya okumayanlar 15 ay askerlik yapıyor. Bu durum, hem içerde olanlara sorun yaratacaktır, hem de sonradan girenlere sorun yaratacaktır. Bunu defalarca söyledik ve kabul etmediler. Şuan ise bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Bu gençlerimiz eşitsizlikle karşı karşıyadırlar ve psikolojik olarak hiçte iyi durumda değildirler. Nedeni ise haksızlığı genç yaştan itibaren tatmaya başlamalarıdır.” 

“Sendikalaşma desteklenecektir demekten öteye geçemeyecektir”

Hükümet programında sendikalaşmanın destekleneceği konusunun yer aldığını belirten Çeler bu konuda da şu değerlendirmelerde bulundu: “Yeni hükümet programı özel sektörde sendikalaşma desteklenecek diyor. Televizyon programına çıkılarak sendikalaşma desteklenecektir demekten öteye geçemeyecekler çünkü şuan hükümet eden iki parti de sermayeye göbekten bağlıdır. Bu nedenle hükümet programında yazan sendikalaşma denetlenecektir noktası herhalde kamu sendikaları düşünülerek yazıldığını düşünüyorum. Anayasada belirtildiği gibi yapılması gereken herkesin sendikalaşma hakkı vardır o zaman herkes sendikalaşabilecektir noktasında denetleme yapacaklar ve bunu zorunlu hale getirecekler. Herkesin sendikalı olabilmesinin önünü ancak o şekilde açabilirler. Burada hem işvereni de koruyacaklar ama özel sektörde çalışanların artık daha fazla ezilmesine fırsat vermemeleri gerekir.”

“Yasalar yapılır, tüzükler yapılmaz”

Ülkede yıllardan beridir yasaların yapıldığını ifade eden Çeler, “Bu ülkede yıllardan beridir yasalar yapılır, tüzükler yapılmaz. Böyle bomboş kalır. Bu ülkede istihdamlar konusunda, özellikle turizm alanında yüzde 70’e yüzde 30 çalışanların yerli vatandaş olma zorunluluğu var iken bunu kim denetledi, ya da hizmet veren sektörlere kimler baktı? Şimdi bile hangi otelde kaç Kıbrıslı Türk, kaç tane yabancı uyruklu çalışan vardır diye bakıldığında sonucu görürüz” dedi.

“Son dönemlerdeki elçilik sokakta değildir”

UBP-CTP koalisyonunda, TC Yardım Heyeti’nin rolünü değerlendiren Çeler, “Artık bu dönemde her şeyi düşünmek mubahtır. Eğer ki elçiliğin memurları bile kendilerini bizdeki bakanlardan üstün görebiliyor bir pozisyon taşıyabiliyorlarsa, bunların da bu şekilde olduğunu düşünmek mümkündür. Son dönemlerdeki elçilik sokakta değildir. Kıbrıs Türk halkının ne düşündüğünün, ne istediğinin ve ne arzuladığının farkında olmadığı için, kapısına kim giderek ne anlatırsa onun dediğine inanıyor. Birileri, ‘bunlar beceriksizdir’ der, onlar da beceriksiz olduğuna inanır. Hiç gidip de konuşmuşluğunu görmedim” ifadesini kullandı.