Hüseyin ÇİÇEK

Nijerya uyruklu öğrenciyi darp ettikten sonra 6’ncı kattan düşerek ölümüne yol açtığı gerekçesiyle tutuklanan 7 zanlı; Gazimağusa, Lefkoşa ve Girne’de mahkeme huzuruna çıkarıldı. Gazimağusa’da mahkemeye çıkarılan zanlılar hakkında 8 gün daha tutukluluk kararı alınırken, Lefkoşa ve Girne’de mahkemeye çıkarılan zanlılar teminata bağlandı. Polisin mahkemeye aktardığı olgulara göre cinayet olarak tanımlanan olayın üzerindeki sis perdesi soruşturma derinleştikçe daha da aralanıyor.

Gazimağusa’da Nijerya uyruklu öğrenci Ebinabo Tariyemen Meindinyo’nun apartmanın 6’ncı katından beton zemine atılarak düşürülmesi ile ilgili tutuklu bulunan Nijerya uyruklu zanlılar Olalekan Nicholas Agboola ile Adetolo Oluwadamilar Odorinte tutukluluk sürelerinin dolmasına müteakip dün ek tutukluluk istemi ile mahkeme huzuruna çıkarıldı. İddia makamı ile savunma arasında oldukça çetin geçen ve yaklaşık 3 saat süren duruşma sonucunda Yargıç Banu Soyer zanlıların soruşturma maksatlı 8 gün süre ile poliste tutuklu kalmasına emir verdi.

Tahkikat subayı olayı anımsattı

İddia makamı Başsavcılık adına Kıdemli Savcı Mustafa İldeniz’in tanık kürsüsüne çağırdığı Polis Müfettişi Hilmi Sonoğlu, 26 Aralık 2015 tarihinde aldıkları bir ihbar ile Gazimağusa’da Karakol bölgesinde bulunan Kaymak apartmanına gittiklerini ve Nijerya uyruklu Ebinabo Tariyemen Meindinyo isimli Nijerya uyruklu şahsı apartmanın giriş katında ölü vaziyette bulduklarını söyledi. Sonoğlu, yaptıkları soruşturma neticesinde olay öncesinde maktulün bir barda çıkan tartışma sırasında Nijerya uyruklu başka bir şahsın kafasında şişe kırdığını, olayın ardından konu şahıs ile arkadaşlarının  maktulün evini göstermesi için John Emeka isimli bir şahsı zorla alıkoyarak maktulün evine gittiklerini söyledi.

Mahkeme huzurundaki zanlılar ile aranmakta olan 2 zanlının kapı zilinin çalınıp kapının açılmasına müteakip maktülü darp etmeye başladıklarını, maktulün darp edilip balkona yönlendirilmesinin ardından balkon duvarına dayalı durumda iken ve tek ayak üzerinde durduğu esnada mahkeme huzurundaki zanlı 2 Adetolo Oluwadamilar Odorinte’nin maktüle yumruk attığını ardından ise zanlı 1 Olalekan Nicholas Agboola’nın maktülün yere basan ayağına tekme attığını anlatan Sonoğlu, maktülün 6.kattan düşerek yaşamını yitirdiğini tespit ettiklerini mahkemeye aktardı.

Sonoğlu, zanlıların 27 Aralık 2015 tarihinde tespit edilerek tutuklandıklarını ve o tarihten bu yana soruşturma maksatlı tutuklu bulunduklarını söyledi.

Diğer araçta kan izleri tespit edildi

Mesele ile ilgili aranmakta olan zanlıların 3 tanesini evlerinde sakladığı tespit edilen 3 Nijerya uyruklunun da tutuklanarak Girne ve Lefkoşa’da mahkemeye çıkarıldıklarını anımsatan Sonoğlu, cinayet günü zorla alıkoyma olayında kullanılan araçlardan NL 370 plakalı aracın Girne’de Elmalı Sokak üzerinde plakaları sökülmüş ve terk edilmiş şekilde bulunduğunu belirtti.

Bu aracın anahtarının da aranmakta olan zanlıları evinde sakladığı tespit edilen kişinin evinde bulunduğunu aktaran Sonoğlu, konu araç içerisinde yapılan aramalarda da kan izleri tespit edildiğini bkaydetti.
Sonoğlu, konu kan izlerinin tespiti için DNA testi yapılacağını ifade etti. Mesele ile ilgili aranmakta olan 5 zanlının bulunduğunu belirten Sonoğlu, meselenin oldukça ciddi olduğunu söyleyerek  zanlıların soruşturmanın selameti açısından 8 gün süre ile poliste tutuklu kalmalarını talep etti.

Avukat: Müvekkilim darp edildi

Tutukluluk talebine itiraz eden zanlıların avukatı Ramadan Sanıvar, müvekkillerinden zanlı 2’nin ciddi şekilde darp edilerek kendisinden ifade alındığını öne sürdü. 

Müvekkiline ifadenin okunmadığını ve müvekkilinin içeriğini bile bilmediği ifadeyi zorla imzaladığını iddia eden Ramadan Sanıvar, maktulün kendi dikkatsizliği ve ihmalkarlığı yüzünden öldüğünü savunarak meselenin cinayet olmadığını iddia etti.

Zanlı 2 Odorinte: 8 polis beni darp etti

Avukat Ramadan Sanıvar tarafından tanık kürsüsüne yeminli şahadete çağrılan zanlı 2 Adetolo Oluwadamilar Odorinte, sivil giyimli 8 polisin ince uzun bir sopa ile kendisini darp ettiğini ve kendisine ifadeyi imzalamazsa hapse gidileceği yönünde baskı yapılarak ifade imzalatıldığını iddia etti. Kıdemli Savcı Mustafa İldeniz ise zanlının iddia ettiği şekilde 8 kişi tarafından şiddetli biçimde darp edilmesi durumunda zanlının kesinlikle ağır yaralanacağını belirterek zanlının iddialarının gerçek olmadığını savundu.

Huzurundaki şahadetler ve beyanları değerlendiren Yargıç Banu Soyer, soruşturmanın salimen yürütülebilmesine olanak sağlamak amacı ile zanlıların 8’er gün süre ile poliste tutuklu kalmalarına izin ve emir verdi.

Zorla alıkoyma meselesinin zanlıları da tutuklu kalacak

Cinayet meselesi ile ilgili John Emeka isimli şahsı zorla alıkoyarak kendilerini maktulün evine götürmesini sağladıkları suçlaması ile ilgili tutuklu bulunan zanlılar Yaya Babatunde ile Jeremioue Osi’de tutukluluk maksatlı Gazimağusa Kaza Mahkemesi huzuruna çıkarıldılar. Mahkeme huzurundaki zanlıların 26 Aralık 2015 tarihinde kendilerini maktulün evine götürmesi için, uykusunda darp ederek zorla alıkoyduklarını anımsatan Sonoğlu, bu soruşturmanın da cinayet soruşturmasına paralel olarak yapıldığını belirterek zanlıların 8’er gün süre ile poliste tutuklu kalmasını talep etti. Yargıç Banu Soyer, soruşturmanın salimen yürütülmesine olanak sağlamak amacı ile talep edilen 8 gün tutukluluk emrini verdi.

Katil zanlısını saklayanlar da tutuklandı

Gazimağusa’da 26 Aralık tarihinde Nijerya uyruklu 22  yaşındaki Ebinabo Tariyemienyo Meindinyo’yu evinin balkonundan 17.60 metre yükseklikten atan katil zanlılarından birinin yurt dışına kaçmasına yardım ettikleri öne sürülen zanlılar Olasheni Azeez Yushau, Oluwatobi Adegboye ve Walter Uzorm Onyeabor gözaltına alındı. Zanlı Olasheni Azeez’in, katil zanlısını Lefkoşa’daki evinde, zanlılar Oluwatobi Adegboye ve Walter Uzorm Onyeabor’in ise Girne’de yaşadıklarını ve katil zanlısını Girne’deki evinde sakladıkları belirtildi.

Haklarında, “Suçu örtmek” suçlamasından başlatılan soruşturma tamamlanan zanlılardan Olasheni Azeez Yushau Lefkoşa’da, diğer zanlılar Oluwatobi Adegboye ve Walter Uzorm Onyeabor’in ise Girne’de mahkemeye çıkarıldı. 

Üçer bin lira ödediler

Polis, zanlılar Olasheni Azeez Yushau, Oluwatobi Adegboye ve Walter Uzorm Onyeabor’un 26 Aralık tarihinde meydana gelen adam öldürme suçundan aranan 2 zanlıdan birini saklayarak daha sonra ülkeden kaçmasına yardımcı olduklarını söyledi. 

Gözaltına alınan zanlılar hakkındaki soruşturmanın tamamlandığını kaydeden polis, davalarında hazır olmaları için teminata bağlanmalarını talep etti.

Mahkeme, yurtdışına çıkışlarının yasaklanması, haftada bir gün en yakın polis karakoluna gidip imza atmaları ve her zanlının 3’er bin TL nakdi teminat yatırmaları koşulu ile tutuksuz yargılanmalarına emir verdi.