Sefa Karahasan

Göreve geldikten sonra ilk resmi ziyaretini Kıbrıs Rum Kesimi’ne yapan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, tarihi bir adım attı ve Kıbrıslı Türklerin de üye olduğu sivil toplum örgütleri ile bir araya geldi. Güney Kıbrıs’ta Hilton Otel’de yapılan toplantıya iki taraftan temsilciler katıldı. 

Toplantıya Kıbrıs Türk tarafından 6, Rum tarafından da 6 sivil toplum örgütü temsilcisi davet edildi. Ancak toplantıya birey düzeyinde de katılım oldu. Bütün ailelerini toplumlararası çatışmalarda kaybeden Hüseyin Akansoy ve Petros Çipuris da, Çipras’ın özel davetlisi olarak toplantıda yerlerini aldı. Milliyet’in edindiği bilgilere göre görüşmenin başında kısa bir konuşma yapan Çipras, “siyasi aktörleri dinlemenin yanında sivil toplumu da dinlemek gerektiğinin” vurgusunu yaptı.

İlk kez bir Yunanistan Başbakanı’nın Kıbrıslı Türkleri muhatap aldığına işaret eden Çipras, “Bu toplantı ile hem Türkiye hükümetine hem de Kıbrıslı Türk yetkililerine mesaj vermek istediğini” anlattı. Türkiye ve Kıbrıslı Türklere “ortak geleceği birlikte kuralım” mesajı veren Çipras, “Sivil toplum örgütlerinin çalışmalarını önemsiyorum” dedi.

"Ben de 40 yaşındayım"

Kıbrıslı Türkler ve Rumlara “Birleşik Kıbrıs için birlikte mücadele edin” tavsiyesinde bulunan Çipras, kendisinin 27 Temmuz 1974’te doğduğunu söyledi ve “Kıbrıs sorunu da benim gibi 40 yaşında. Bu sorunun artık ortadan kalkması gerekir” dedi. Toplantıya katılanların, “Halklar olarak sizden beklentilerimiz yüksek” yönündeki düşüncelerini de gülümseyerek karşılayan Çipras, “Beklentileri karşılamak için çok çalışacağım” dedi.  Toplantı sonrasında Milliyet’e konuşan Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in de danışmanlığını yapan Federal Kıbrıs İnisiyatifi üyesi Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek, “Sayın Çipras’ın yaptığı toplantıyı çok önemsediğini” belirtti. Çipras’tan çözüm çabalarına destek vermesini istediklerini ifade eden Kızılyürek, “Türkiye’nin bu toplantıdan mesaj alması gerektiğini” savundu.

Davutoğlu’na çağrı

Başbakan Ahmet Davutoğlu’na çağrı yapan Kızılyürek, “Sayın Davutoğlu da Rumları dinlemelidir. Buradan bir ders çıkarılmalı. Sivil toplum ile bir araya gelinmeli” dedi. Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği Eş Başkanı Meltem Onurkan Samani de, “Toplantının çok olumlu geçtiğini” söyledi. “Kadınların süreçlere dahil edilmesi gerektiği” vurgusunu yaptıklarını anlatan Samani, “Sayın Başbakan, birleşik Kıbrıs’a sadakatini yeniledi” dedi. Feminist Atöyle adına toplantıya katılan Feminist Milletvekili Doğuş Derya da, Davutoğlu’nun da, Ada’ya yapacağı ziyaretler sırasında sivil toplum örgütlerini de dinlemesi gerektiğini ifade etti. Toplumlu Mağusa İnisiyatifi’nden Okan Dağlı da Çipras’ın kendilerine “Ada’da barışı ortak bir şekilde gerçekleştirin” dediğini aktardı.

"Barbaros geri çekilsin Türkiye saygı duysun"

Çipras adaya yaptığı ziyarette Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile bir araya geldi. Çipras ve Anastasiadis, toplantı sonrasında birlik mesajı verdi. Doğu Akdeniz’de KKTC’nin isteği üzerine doğal gaz aramalarında bulunan Türkiye‘nin sismik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa’nın “bölgeden çekilmesi gerektiğini” savunan Çipras, “Barbaros’un Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını ihlal ettiğini” söyledi. “Kıbrıs’ta görüşmelerin devamı için karşılıklı saygı gerekiyor” diye söze başlayan Yunanistan Başbakanı Çipras, “Çözüm halklara ve bölgeye fayda sağlar. Türk-Yunan ilişkilerinin geleceği Kıbrıs sorununun çözümünden geçer” diye konuştu.

Kaynak: Milliyet