Cumhuriyetçi Türk Partisi(CTP) Kadın Örgütü ve Güney Kıbrıs’tan Tüm Kıbrıs Kadın Örgütleri Federasyonu (POGO), Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakerelerde kadının rolünün “sınırlı” olduğu görüşünü belirtti.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla CTP Kadın Örgütü ile POGO, Lefkoşa ara bölgedeki Dayanışma Evi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda CTP Kadın Örgütü Başkanı Çelen Özkaynak ile POGO Genel Sekreteri ve Emekçi Halkın Partisi(AKEL) Milletvekili Koukouma Koutra Skevi ortak basın açıklamasını okudu.

“KATILIM SINIRLI”

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2000’de aldığı, çatışmaların önlenmesi ve çözüm arayışlarında kadının rolünün öneminin kabul edildiği kararına dikkat çekilen açıklamada, “Buna rağmen, Kıbrıs’taki müzakere sürecine kadınların katılımı sınırlı kalmaktadır ve toplumsal cinsiyet sorunlarına yönelik Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi kurulması dışında herhangi önemli bir adım atılmamıştır” denildi.

Örgütlerin birleşik federal bir Kıbrıs'ta toplumsal cinsiyet eşitliğinin “hangi yapılar ve politikalar doğrultusunda” desteklenebileceğine yönelik tartışmalara katkıda bulunmaya hazır olduğu kaydedildi.

Örgütlerin, “yeni girişimlerin benimsenmesi ile ortak amaçların gerçekleşmesi” için birlikte çalışmaya kararlı olduğu ifade edilen açıklamada, “Özellikle sürdürülebilir barış, adalet, refah ve toplumsal cinsiyet eşitliğini vurgulayan vizyonumuzun gerekleşmesi için tek yolun, federal çözüm olduğuna dair inancımızın altını yeniden çizeriz” denildi.

“ÇABALAR HIZLANDIRILMALI”

Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderlerin görüşme sıklığındaki artışa ilişkin memnuniyetin de ifade edildiği açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“İki lideri uzlaşılmış çerçeve dahilinde bir çözüme ulaşma yönündeki çabalarını hızlandırmaya çağırıyor ve Christofias-Talat yakınlaşmalarının bu yöndeki kanıtlanmış önemini hatırlatıyoruz.”

Ortak açıklamada, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün, toplumsal cinsiyet eşitliğini, adaleti ve barışın yanında kadınların “kazanım ve başarılarını” anmak için en iyi fırsat olduğu kaydedildi.

Açıklamada, “Aynı zamanda milli, etnik, dini, cinsel, dilsel, ekonomik ve siyasi farklılıklara saygı duymaya yönelik bağlılığımızı temsil etmektedir” denildi.

Kıbrıs sorununa kapsamlı, adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmasının tüm Kıbrıslılar için daha umutlu, daha eşit ve daha refah bir gelecek yolunda bir katalizör olacağına inanç belirtilen açıklamada, her iki örgütün de “iki toplumlu, iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı, tek egemenlik, tek uluslararası kişilik ve tek vatandaşlığa sahip federal çözüme” bağlı olduğu kaydedildi.

“ASKERSİZLEŞTİRİLMEYİ GÜVENCE ALTINA ALACAK BİR ÇÖZÜM”

Açıklamada, “Bu vesile ile tüm Kıbrıslıların insan haklarına saygı duyulmasını ve ülkemizin askersizleştirilmesini güvence altına alacak bir çözüme bağlılığımızı beyan ediyoruz” denildi.