Akıncı, Kıbrıs'ta ihtiyacın; yeni bir anlayış ve yeni bir dönemin başlatılması olduğunu belirterek, Kıbrıs'ta anlayışlardaki değişimle birlikte büyük değişimin her iki toplumun kurumlarının birlikte çalışarak elbirliğiyle yapabileceğine inanç belirtti.

Mustafa Akıncı, "Gelin hep birlikte bu büyük değişime imza atalım; bu çağrım bizim kurumlarımız kadar ortaklarımız olacak diğer toplumun bütün kuruluşlarına da aynı derecede geçerlidir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, basın mensuplarına yeni yıl resepsiyonu verdi. Lefkoşa Golden Tulip Otel'de yer alan basın resepsiyonuna, ilgi yoğun oldu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı resepsiyonda yaptığı konuşmada, 2015 yılını acı tatlı geride bıraktıklarını ve yeni bir yıla girmeye hazırlandıklarını belirterek, 2015 yılının bölge için iyi geçmediğini, sahillere vuran cansız çocuk bedenlerinden binlerce, yüzbinlerce mağdur insanların gazete sayfaları ve ekranlara taşındığını kaydetti.

Akıncı, 2016 yılına girerken en büyük temenninin; bölgede yaşanan acı trajedilerin felaketlerin artık bir daha yaşanmaması olacağını ifade etti.

2015 yılının kendisi açısından yeni önemli bir sorumluluk yüklendiği bir yıl olduğunu, halkın takdiriyle onurlu ve zor bir görevi yüklendiğini ve büyük bir sorumlulukla görevini yerine getirmeye çalıştığını vurgulayan Akıncı, 2016 açısından dileğinin; bölgeye, dünyaya ve adaya barış huzur ve istikrar gelmesi olduğunu söyledi.

Sadece temenni değil, bunun gereğini yerine getirmek için var gücüyle çalışacağını vurgulayan Akıncı, şöyle devam etti:

"2016'da Kıbrıs'ta büyük bir değişime hep birlikte ulaşmamız gerekiyor, büyük değişimi gerçekleştirmemiz gerekiyor. En başta anlayış değişimiyle yola çıkılmalı. 2015 yılında ben bunun için de çaba harcadım.

Seçildiğimin ilk günlerinde diğer toplumu 'düşmanımız' olarak değil, 'gelecekteki ortaklarımız olarak' görmemiz, onların da bizi öyle görmesi' gerektiğini söyledim, bu anlayışı sürdürdüm, karşılıklı suçlama yoluna gitmedim, mecbur olmadıkça polemiğe girmedim, çünkü ihtiyacımız bunlar değildi, bizim ihtiyacımız yeni bir anlayış, Kıbrıs'ta yeni bir dönemi başlatmaktır. Bizim sorumluluğumuz budur.

Öyle bir dönem ki; Kıbrıs Türk halkının statüsünü artık farklı bir noktaya taşımalıyız, Kıbrıs Türk gençliğini gelecek belirsizliğinden kurtaralım, KKTC'yi gelecek yıl bir çözümle birlikte Kıbrıs'taki iki eşit kurucu devletten biri haline dönüştürerek artık statü sorununu da geride bırakalım, uluslararası hukukun bir parçası haline getirelim, bu çok ciddi değişimdir."

Akıncı, anlayışlardaki değişimle birlikte bu büyük değişimi elbirliği ile yapabileceklerine inanç belirterek, bu değişimi Meclis, hükümet, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve en önemlisi basın yayın organlarıyla birlikte yapabileceklerini vurguladı.

Akıncı, "Gelin hep birlikte bu büyük değişime imza atalım; bu çağrım ortaklarımız olacak diğer toplumun bütün kuruluşlarına aynı derecede geçerlidir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, 2016 yılının adaya, bölgeye barış huzur istikrar getirmesini, halka da sağlık mutluluk başarı getirmesini diledi.

Akıncı konuşmasının ardından resepsiyona katılan basın mensupları ile sohbet etti, fotoğraf çektirdi.