“MAĞUSA’DA İHALESİZ İŞLER”

Serbest Liman Bölgesi’ndeki taşocağının ihale yapılmadan bir şirkete verildiği; ayrıca Mağusa’da tarihi mekanlara prefabrik büfeler kurulması için ihalesiz anlaşmalar yapıldığı ileri sürülürken; İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gazimağusa Yerleşkesi projesinin, Gazimağusa’nın tarihi dokusu ve mimarisine uygun olmadığı da savunuluyor.

“TARİHİ ESERLER VE MEKANLAR KORUNMALI”

Detay Gazetesi’ne konuşan Mağusa İnsiyatifi Üyesi Okan Dağlı, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nı eleştirdi ve Mağusa surları ve anıtsal yapıların korunması ve restorasyonunun önemine dikkat çekti.

Rana SARRO

Gazimağusa Surları’nın restorasyon çalışmaları için tek taş kaynağı olan, Serbest Liman Bölgesi’ndeki taşocağının ihale yapılmadan bir şirkete verildiği; ayrıca Mağusa’da tarihi mekanlara prefabrik büfeler kurulması için ihalesiz anlaşmalar yapıldığı ileri sürülüyor.

Bunu yanı sıra İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gazimağusa Yerleşkesi projesinin, Gazimağusa’nın tarihi dokusu ve mimarisine uygun olmadığı savunuluyor.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından Serbest Liman Bölgesi’ndeki taşocağının ihale yapılmadan Tosunoğlu İnşaat Şirketi’nin kullanımına verildiği iddia edilirken; Mağusa’da listelenmiş binaların bulunduğu 40 dönümlük yerleşik alan içerisine yapılacak binalara da bakanlık tarafından göz yumulduğu söyleniyor. Öte yandan, Mağusa’da turistlerin başlıca uğrak yeri olan Othello Kalesi ve St Barnabas Manastırı’na ihalesiz büfe izni verileceğinin gündemde olduğu belirtiliyor.

Detay Gazetesi’ne konuşan Mağusa İnsiyatifi Üyesi Okan Dağlı, Mağusa surları ve anıtsal yapıların restorasyonunun önemine dikkat çekti.

“MAĞUSA’NIN RESTORASYONU DURABİLİR”

Mağusa İnsiyatifi Üyesi Okan Dağlı, Gazimağusa Surları’nın restorasyon çalışmaları için tek taş kaynağı olan, Serbest Liman Bölgesi’ndeki taşocağının ihale yapılmadan Tosunoğlu İnşaat Şirketi’nin kullanımına verildiğini iddia ederek, kararın geri alınmasını gerektiğini söyledi.

Okan Dağlı, bu özel firmanın bu ocağı hangi amaçla çalıştıracağı, ihale ile mi aldığı, Mağusa için tek kaynak olabilecek bir ocağın hangi kriterlere göre verildiği; Mağusa’nın ileride ihtiyacı olan taşı hangi fiyattan sağlayacağı sorularının akla geldiğini söyledi.

Dağlı, “bir gün bu ocak sıkıntıya girer, işletilmez veya yüksek maliyetlerle işletilirse, Mağusa’nın restorasyonları duracak” dedi.

“TARİHİ ESERLERE BÜFE AÇILACAK”

Mağusa’da turistlerin başlıca uğrak yeri olan Othello Kalesi ve St Barnabas Manastırı’na bir takım büfelerin açılmasının söz konusu olduğunu ve bu yapıların da yine aynı bakanlık tarafından ihalesiz verileceği duyumlarının alındığını savunan Okan Dağlı, “bu büfelerin tarihi eserlerle uyumu ne olacak? Othello, çok güzel restore edildi. Oraya konacak yapının uygunluğu önemli” diye konuştu.

“ANITLAR YÜKSEK KURULU’NA RAĞMEN YAPILAŞMA”

Öte yandan, Mağusa’da İstanbul Teknik Üniversitesi’ne verilen ve içerisinde listelenmiş binaların bulunduğu 40 dönümlük yerleşik alanı içerisinde, bir yapılaşmanın söz konusu olacağına işaret eden Dağlı, Anıtlar Yüksek Kurulu’na rağmen bir yapılaşmanın olmaması gerektiğini vurguladı ve şöyle konuştu:

“ANITLAR YÜKSEK KURULU SİYASALLAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR”

“İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gazimağusa Yerleşkesi projesinin içerisinde, surlarla rekabet eden veya surlardan çok daha yüksek bir takım kulelerin olduğu bir üniversite kampusu planlandı. Ve Anıtlar Yüksek Kurulu da bir takım gerekçelerle bu projenin değiştirilmesini istedi. Fakat ilgili kurum, projenin değil kurumun yapısının değiştirilmesi yönünde çalışmalar yapıyor. Ve kurumun bir takım elemanlarının oraya gelme ve seçilme yöntemleri değiştirmek isteniyor. Bu yapı siyasallaştırılmaya çalışılıyor. Dolayısıyla Anıtlar Yüksek Kurulu’nun siyasallaştırılması oldukça risklidir ve yapısının korunmasından yanayız.”

“YÜZYILLIK BİNALARA GÖLGE DÜŞÜRECEK”

“Geçmişteki tren istasyonuna ait yüzyıllık binaların, o yoğunluk içerisinde görünürlüğünü azaltmak veya surların yüksekliğine rekabet yapacak binaların, listelenmiş binaların bulunduğu alan içerisine yapılmasına biz karşıyız. Mağusa’ya saygı gösterilmesini istiyoruz.”