Cumhuriyet Meclisi’nde “Daimi İkamet İzni Yasa Tasarısı” görüşüldü. Yasa tasarısı, oyçokluğuyla kabul edildi. Tasarının görüşülmesinin ardından Meclis Genel Kurulu sona erdi.

Tasarı, “ülkede çalışma izni ve/veya iş kurma izniyle bulunan yabancıların altı yıl çalışma izinli  ve/veya iş kurma izinli olarak çalıştıktan sonra, Daimi İkamet İzni alarak, her yıl izin alma külfetinden kurtulmaları, ayrıca Ülkede altı yılı dolduran yabancılara hayatlarını kolaylaştıracak bazı haklar verilmesini” amaçlıyor.

Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı İzlem Gürçağ, yasa tasarısına ilişkin raporu okudu.

DENKTAŞ

DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, bu yasa tasarısının hedefine tam ulaşmayacağını düşündüklerinden olumsuz oy kullanacaklarını belirtti.

Denktaş, ülkede yaşayan konumu ne isterse olsun, kişilere beyaz kimlik verilmesi ve seçme seçilme imkanı hariç tüm haklara sahip olması gerektiğini dile getirdi.

Denktaş, 20-25 yıldır ülkede yaşayan çocukları burada doğan kişilerin bu yasadan yararlanamayacağını söyledi.

Denktaş, Genel Kurul’a üç öneri sunacaklarını belirtti.

ÇELER

TDP milletvekili Zeki Çeler, partisinin değişikliğe olumlu oy vereceklerini belirterek, paravan evlilikler konusunda çekinceleri olduğunu, bununla ilgili daha detaylı bir açıklama sunulması gerektiğini kaydetti.

Çeler, yasanın mağduriyetlerin önüne geçeceğine inandıklarını belirtti.

ULUÇAY

CTP milletvekili Teberrüken Uluçay, uzun süre üzerinde çalışılıp emek harcanmış bir tasarı olduğunu söyledi.

Tasarının CTP ve DP-UG döneminde Meclis’e sevk edildiğini belirten Uluçay, komitenin özveri ile çalıştığını Çalışma Yasa Tasarısı’nın da yakında meclise geleceğini dile getirdi.

Uluçay, yasa tasarısının detaylandırılmış ve tartışılmış olduğunu söyleyerek, somut kriterler içerdiğini belirtti. Tasarının ülkede bir ihtiyacı gidereceğini belirten Uluçay, Meclis’te atılacak bu adımın çok önemli olduğuna inandığını ifade etti.

BEROVA

DP-UG milletvekili Özdemir Berova,yasa tasarısının komitede titizlikle görüşüldüğünü bazı değişiklikler yapıldığını belirtti.

Berova, tasarının içine eklenemeyen bazı maddelerden dolayı, bu tasarıya olumsuz oy vereceklerini ifade etti.

Yasa tasarısında bazı kavramlar üzerinde değişiklikler yapıldığını kaydeden Berova, birbirine çelişen yasaların geçirilmemesi gerektiğini belirtti. Berova, iyi ahlak konusunda iki yasa arasında çelişkiler olduğunu kaydetti.

ERHÜRMAN

CTP milletvekili Tufan Erhüman, DP-UG’nin getireceği öneriyi desteklediklerini belirtti.

Daha sonra yasa tasarısının madde madde görüşülmesine geçildi. Bu sırada söz alan Denktaş, daimi ikamet izni almak isteyenlere, sağlık sigortasına sahip olması şartı getirilmesine ilişkin öneri sundu.

Öneri oybirliğiyle kabul edildi. Yeniden söz alan Denktaş’ın ikinci önerisinin görüşülmesi talebi reddedildi.

Denktaş’ın bir maddeye sağlık sigortası şartı eklenmesine yönelik üçüncü önerisi de oybirliğiyle kabul edildi.

Tasarının madde madde görüşülmesinin ardından bütünü oylandı.

Tasarı, oyçokluğuyla kabul edildi. Tasarıya 21 milletvekili kabul, 7 milletvekili ret oyu verdi.

Meclis Genel Kurulu çalışmalarını tamamladı, bir sonraki birleşim 5 Kasım Perşembe günü yapılacak.