Her yıl tüm dünyada, ICOMOS (International Council of Monuments and Sites) örgütünün öncülüğünde kutlanan ve esas amacı kültür varlıklarının korunması konusunda farkındalık yaratmak ve toplum bilincinin oluşturulması / artırılmasına katkı koymak olan bu anlamlı gün, bu yıl ICOMOS örgütünün 50. yılı dolayısıyla daha bir önem kazanmıştır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir ilk olarak 2011 yılında ve ardından 2012, 2013 ve 2014 yıllarında, DAÜ Mimarlık Fakültesi ve Kıbrıs Araştırmaları Merkezi (DAÜ – KAM) ortak etkinliği olarak düzenlenen paneller, fotoğraf sergisi, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik bilinç artırma etkinliği gibi farklı etkinliklerle kutlanmış olan 18 Nisan Dünya Kültür Mirası Günü’nün, 18 Nisan 2015’te de iki farklı etkinlikle kutlanması planlandı.   

Birinci etkinlik bu yıl ilk kez, DAÜ Mimarlık Fakültesi ve Kıbrıs Araştırmaları Merkezi’ne ek olarak Namık Kemal Lisesi’nin de katılımıyla, lise öğrencilerine yönelik 15 Nisan 2015 Çarşamba sabahı ve 16 Nisan 2015 Perşembe sabahı Gazimağusa Suriçi’nde, Bandabuliya binasında, DAÜ öğretim elemanları Doç. Dr. Beser Oktay Vehbi, Dr. Hacer Başarır, Zehra Şonya ve NKL öğretmenlerinin yürütücülüğünde gerçekleştirilen atölye çalışması oldu. 17 Nisan 2015 Cuma günü ise Buğday Camii’nde bu çalışmanın ürünü olan video filminin ve serginin sunuşunun yapılması ve katılımcılara sertifikalarının dağıtılması şeklinde bir etkinlik gerçekleştirilecek.

İkinci etkinlik ise ICOMOS’un 50. kuruluş yılına atfen günün anlam ve önemi üzerine 17 Nisan 2015 Cuma sabahı, saat 10:30’da gerçekleştirilecek ve Buğday Camii’nde düzenlenecek olan halka ve öğrencilere yönelik seminerlerden oluşacaktır. Bu kapsamda DAÜ Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü yarı – zamanlı öğretim görevlisi, restorasyon uzmanı, mimar Cavide Atukalp, ‘Mağusa İçin Tarihi Dönüşüm Stratejisi: Kültürel Değişimi İzlemek Yerine Yaratmak’, Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ege Uluca Tümer ise, ‘2012 – 2013 Dünya Anıtlar Fonu Gazimağusa Kentsel Anıtlar Fonu Çerçevesi Projesi’ başlıklı seminerler sunacaklar. Buna ek olarak UNDP’nin KKTC’de tarihi eserler üzerine yaptığı işlerde danışmanlık yapan uzmanlarından biri olan Rand Eppich’in katılımıyla ‘Recent Projects for the European Regional Development Fund: Architectural Heritage Landscape and Rural Development’ başlıklı bir seminer de gerçekleştirilecektir. Kültürel mirasın korunması ve yaşatılmasına yönelik hazırlanan etkinliklere tüm halkımız davetlidir.