Daü İç Mimarlık Bölümü Bitirme Projesi öğrencilerine davetli uzmanlardan destek

Tarihi zenginliği ve kendine özgü dokusu ile her zaman Girne bölgesindeki turistlerin ilgisini çeken Bandabulya binasında projelerini ele alan öğrenciler için bir dönem öncesinden “Tematik Müze” üst başlık olarak belirlenmişti.

Bu bağlamda ilk olarak çağdaş müzecilik anlayışına sahip çok yönlü tasarımcı kimliğiyle hem uygulama, hem de birçok akademik çalışmaları ile Türkiye’deki çeşitli üniversitelerin birçok tasarım stüdyolarında ve yüksek lisans derslerinde yürütücü olarak görev alan Burçak Madran DAÜ İç Mimarlık Bölümü’nün konuğuydu. Madran, ‘Müzecilik/müze tasarımı ve müze mobilya tasarımları’ ile ilgili verdiği seminer ile öğrencilerin bu konu üzerinde ufkunu açarken, tam gün stüdyo dersine girerek genç iç mimar adayları ile çalıştı. Mezuniyet projesi konularıyle bağlantılı olarak bu dalda uzman bir kişi ile çalışma fırsatı bulan öğrenciler ne kadar şanslı olduklarını vurguladılar.

Burçak Madran’ın ardından iç mekanda strüktürel tasarım ve çözümlemelere yönelik uzman bir görüş açısı ile Yüksek Mimar, Dr. Fevzi Özersay mezuniyet öğrencileri projelerine çok çeşitli açılardan kritikler vererek projelerin gelişmesinde katkıda bulundu. Esprili ve hoşsohbet tavırları ile sadece öğrencilerin değil, ders asistanları ve yürütücülerinin de hem kalbini hem de güvenini kazanan Fevzi Özersay, şu an aktif olarak Kıbrıs’ta kurumsal projelere de ev sahipliği yapan ender mimarlık ofislerinden Stüdyo14’ün direktörlüğünü yapmaktadır. Aynı zamanda butik bir tasarım anlayışı ile kendini ifade eden, ağırlıklı olarak banyo malzemelerinin yanında, seçkin parkeler ve duvar kağıtlarının da satıldığı Miro Designroom şirketinin sahibi ve yöneticisidir.

Yüksek Mimar Funda Atalay ise müzelerde çok önemli bir iç mekan tasarım etmeni olarak öğrencilerin ele alması beklenen “ışık/aydınlatma” konusu üzerine katılımcılarla dolu bir salonda sunum yaptı. Işıklandırma uzmanlık alanında hem teorik çalışmaları, hem de birçok uygulama projeleri yürüten Atalay, hali hazırda hem Bilkent hem de Orta Doğu Teknik Üniversitelerinde yarı zamanlı öğretim görevlisi/uzman olarak görev almaktadır. Işıklandırma çözümlerinin, aslında sonradan değil, tasarımın gelişimi ile entegre olarak düşünülmesi gereğini vurgulayan Funda Atalay, ışıklandırma sistemlerinin, tasarım prensip ve fikirleri algısal olarak ortaya koyan fiziki bir olgu olduğunu, özellikle müze bağlamında, genel ve özel ışıklandırma sistemlerinin gerekliliğini ve önemini çeşitli örnekler üzerinde açıklayarak vurguladı. Ardından stüdyolarda öğrenci projeleri üzerinde de kritikler verdi. 

Öte yandan bitirme jürisine dışarıdan katılarak değerlendirmelerde bulunacak misafir jüri üyeleri arasında Gül Güven de yer alacaktır. Birçok ölçekte başarılı uygulamaları olan Güven’in bitirme jurisi sonrası genç iç mimar adaylarına mesleğe atılmadan önce ‘son ders’ adı altında bir seminer vermesi de beklenmektedir.