Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde örgütlü sendikalar DAÜ-SEN ile DAÜ BİR-SEN,  2014 yılı sonunda Cumhuriyet Meclisi’nde ivediliği alınan Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş Yasa (Değişiklik) Tasarısı’nın aradan geçen 2 yılda yasalaşmamış olmasını eleştirdi.

DAÜ-SEN ile DAÜ BİR-SEN ortak basın açıklamasında, bugün itibarıyla gelinen noktada üzerinde yaklaşık iki yıldır görüşülen ve tüm tarafların görüşleri alınarak neredeyse bitmiş durumda olan yasa tasarısının UBP-DP Hükümeti tarafından Komite’den geri çekildiği hatırlatılarak, “Yani tarih yeniden tekerrür ediyor ve DAÜ Yasası makus talihini yenemiyor” ifadeleri kullanıldı.

Meclis’te 12 Aralık 2014 tarihinde ivediliği alınan DAÜ Yasası’nın hâlâ geçirilmediği yinelenerek,  bu süre içerisinde yurtta ve dünyada yaşanan gelişmelere dikkat çekildi.

Orta açıklamada yasa tasarısının DAÜ için çok önemli olduğu, DAÜ’de yaşanan çoğu sorunların temelinde yürürlükteki DAÜ Yasası’nın merkeziyetçi, antidemokratik, şeffaflıktan uzak yapısının büyük rol oynadığı iddia edildi.

Açıklamada söz konusu yasanın bütün paydaşların görüşleri alınarak hazırlanması ve geçirilmesinin bütün DAÜ çalışanları için esas olduğu, ifade edilerek, “Gelinen noktada ortaya çıkan durum; paydaşlara danışılmadan aceleyle alınan kararlar sonucu DAÜ Yasası hakkındaki belirsizliğin artmış olmasıdır” denildi.

Açıklamada, tüm DAÜ ailesi, geleceği doğrudan şekillendirecek kuruluş yasasını odak noktasına almaya, bu konu üzerinde çalışmaya ve fikir üretmeye davet edildi.

Hükümet ve yetkililer de DAÜ Yasası konusunda kamuoyunu ve paydaşları bilgilendirmeye ve yasanın ivedilikle geçirilmesi konusunda gerekeni yapmaya davet edildi.