Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aybike Yektaoğlu ve Elektrik Elektronik  Mühendisi Hüseyin Aranır moderatörlüğünde gerçekleşen “Gençlerle 51. Bakış” programına bu hafta Süper Kola Firması direktörü Melih Eyüpoğlu konuk oldu. Söz konusu programda yerli üretim sektörü ve  yerli üretimde yaşanan sıkıntılar genç bakış açısıyla yorumlandı.

İngiltere’de eğitimini tamamladıktan sonra 2010 yılında adaya dönmesiyle firmanın başına geçen Melih Eyüpoğlu, yerli üretim sektöründe yaşanan sıkıntılardan ve kendi firmalarının geçmişten bugüne kadar geçtiği zorluk ve aşamalardan bahsederek, Kıbrıs’taki üretim sektörünün işleyişini anlattı. Melih Eyüpoğlu, Süper Kola’nın 1962 yılında Ali Eyüpoğlu tarafından bir aile şirketi olarak Gazimağusa’da kurulduğunu ve gazlı içecek sektöründe üretim faaliyetlerine başladığını bildirdi. Daha sonra 1982 yılından itibaren oğul Kutlu Eyüpoğlu direktörlüğünde ürün portföyünü genişlettiğini kaydeden Eyüpoğlu, Süper Kola’yı Kuzey Kıbrıs’ın tüm bölgelerine ulaştırdıklarını ifade etti. Eyüpoğlu günümüzde ise aktif olarak üretimi yapılan ürünlerinin halk dilinde Garga Suyu olan Süper Gold Mandalin ve Bubble Up markaları olduğunu anlattı.  

Yerli ürünlerin yaşadığı sıkıntıların ele alındığı programda Eyüpoğlu eskiden toplum tarafından desteklendiklerini, fakat sonrasında ülkeye giren diğer yabancı markalarla rekabet ortamının arttığını ve zorlaştığını dile getirdi. Yabancı ürünlerin adaya girişi ile rekabet edilebilirlik açısından yerli ürünlerin çok zorlandığını ve televizyon kanallarına reklam verme ve yayınlatmanın yerli ürünler üreten firmalar için çok yüksek bütçeli olduğunu vurguladı. Programda söz konusu sorun iki açıdan değerlendirildi. Moderatörler “bunların birincisi halkımızın yerli ürünlere sahip çıkmaması, ikincisi ise yurt dışındaki hedef kitleye ulaşamamaktır.” ifadelerini kullanarak, sorunun bu iki açıdan ele alınması gerektiğini bildirdiler.

Bu konuda Eyüpoğlu, devletin yerli firmaları uluslararası fuarlara katılma konusunda desteklediğini ve bu tarz fuarlara katılmanın üretici için daha etkili bir çözüm yolu olduğunu vurguladı. Kuzey Kıbrıs’ın ekonomik gerçekleri göz önünde bulundurulduğunda üretim sektöründe yatırımın büyük risk olduğunu söyleyen Eyüpoğlu “Yatırımlar düşük değil yüksektir, bunun da ekonomik olarak geri dönüşümü olması gerekmektedir. Bu yüzden bir yatırım yapmadan önce bunu 30-40 defa düşünüyoruz” dedi. Yerli üretimin başarısını belirleyen bir başka konunun da ham madde olduğunu vurgulayan Eyüpoğlu, ham madde konusunda yurt dışına olan bağlılığın bir dezavantaj içerdiğini, yurt dışında yaşanan bütün değişimlerin ülkeyi direkt olarak etkilediğini ve bu nedenle yatırım yapmadan önce öngörü yapmada zorlandıklarını dile getirdi. Programın devamında yerli üreticinin yaşadığı sorunların biraz da olsa azalması için devlet yardımıyla teşvik edilip iş birliği sağlanmasının sektördeki önemine dikkat çekildi.

Gençlerle 51. Bakış Programının Söz Konusu Bölümü 8 Nisan Cuma günü 21:00 – 21:45 saatleri arasında Kanal SİM’de izleyici ile buluşacak.