Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun 65. Hükümetin kuruluşu sonrasında ilk ziyaretini gerçekleştirdiği Kuzey Kıbrıs'ta prosedürün ötesinde önemli konular gündeme geldi.

Müzakere süreci ve su konusundaki krizin de masaya yatırıldığı, su konusunda sunulan yeni protokole imza istendiği toplantılarda vatandaşlık konusu da gündeme geldi.

26 Bin 500 Yeni Vatandaş İstendi, Akıncı Reddetti

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı ile yaptığı görüşmelerde 26 bin 500 Türkiye vatandaşının, KKTC vatandaşlığı beklediğini söyleyerek, bu konuda adım beklentisini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı'nın yeni vatandaşlıkların müzakere masasını berhava edeceğini söyleyerek bu talebi geri çevirdiği, Davutoğlu'nun bu isteğinin CTP içinde de huzursuzluk yarattığı ifade ediliyor.

Vatandaşlıkta Uzlaşıldı, Masada Kriz Olur

Müzakere masasında vatandaşlık konusunda liderlerin bir anlayış birliğine vardığı ve mevcut bütün vatandaşların Birleşik Kıbrıs vatandaşlığı alması konusunda bir anlayış geliştirildiği ifade ediliyor.

Ancak şu anda vatandaş olabilecek durumda olan 10 bin yeni vatandaşın daha sırada beklediği söylenirken, Türkiye Başbakanı'nın bir mağduriyet olarak dile getirdiği ve verilmesini talep ettiği vatandaşlık sayısı 26 bin 500 oldu. Kıbrıs Türk tarafı masada mevcut vatandaşların kabulü konusunda ilerleme sağlamışken, yeni vatandaşlıklarla gündemi bulandırmak ya da yeni bir tek vatandaş bile masaya getirmek istemiyor. 

CTP PM'de de konuşuldu

Konu dün akşam su gündemiyle acil toplantıya çağrılan CTP Parti Meclisi'nde de gündeme geldi.

CTP içinde de huzursuzluk yaratan bu talep konusunda Türkiye'nin ısrarcı olup olmayacağı merak edilirken, CTP yetkilileri böyle bir rakamın bilgileri dahilinde olmadığını ifade ediyor. Müzakerelerin devam ettiği bir aşamada verilecek toplu vatandaşlıkların müzakere masasında kriz yaratabileceği düşünülüyor

Kaynak: Gazete 360