Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş, bugün, Ahmet Benli başkanlığındaki Belediyeler Birliği heyetini kabul etti. 

Ahmet Benli Denktaş’a Türkiye’den gelecek suyun yönetimiyle ilgili hazırladıkları projeyi sundu. 
Kabulde, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek de hazır bulundu.  

BENLİ 

Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye’den gelecek suyun yönetilmesi konusunda yaptıkları çalışmayla ilgili bilgi  verdi.  

Uzman bir ekiple yönetim projesi hazırladıklarını  belirten Benli,  bu projenin verilere dayalı bilimsel bir çalışma olduğunu kaydetti. 

Projenin toplumun tüm kesimlerinin eleştiri ve görüşlerine açık olduğunu dile getiren Benli, proje hakkında bilgi vermek üzere devlet erkanı, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilere ziyaretler gerçekleştireceklerini söyledi. 

DENKTAŞ 

DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş da konuşmasında, Türkiye’den su getirilmesi projesinin önemine değinerek, bunun sadece KKTC’deki değil Güney Kıbrıs’taki su ihtiyacının çözümü için de önemli olduğunu kaydetti. 
Gelecek olan su kadar bunun yönetiminin de önemli olduğunu anlatan Denktaş, şöyle devam etti: 
“Bizim yaptığımız hazırlık, suyun adaya düştüğü noktadan itibaren aynen KIB-TEK Teknecik Santralinde olduğu yöntemle kendi elemanlarımızı yetiştirecek bir geçiş dönemiydi. 
Ama bilahare bizim devralacağımız, arıtımından bölgesel depolara kadar olan kısmı devlet olarak yürütmekti. Türkiye’den gelen talep bölgesel depolardan itibaren özelleştirilsin şeklinde yaklaşımdı.” 

Bunun tekelciliğe yol açacağı düşüncesinden hareketle tek bir şirkete bunu vermemenin tartışıldığını anlatan Denktaş, ilgili bakan ve hükümetin bu konuda çalışma yürüttüğünü ifade etti. 
Denktaş konuyla ilgili şunları kaydetti: 

“Bizim en başından beri düşüncemiz 3 bölgeye ayırmaktı ve bu işin belediyeler tarafından yürütülmesini sağlamaktı. Önceden ılımlı bakılmasına rağmen sonradan Türkiye’nin görüşleri değişti.”  

Burada önemli olanın sadece su temini olmadığını; kanalizasyon, arıtma sistemleri drenaj sistemleri, yer altı kaynakları gibi konuların bir arada yönetileceği bir sistem oluşturulması olduğunu belirten Denktaş, bundan sonraki sürecin hükümet tarafından da kararlaştırılmadığını ancak her halükarda Belediyeler Birliği’nin bu çalışmasını olumlu değerlendirdiğini kaydetti ve belediyelerin içinde olduğu bir yöntemi desteklediğini anlattı. 

Kabulün sonunda Benli, hazırladıkları projeyi Denktaş’a sundu.