Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Halil Taşcı başkanlığındaki, Türkiye Muharip Gaziler Derneği İzmir Karşıyaka Şubesi heyetini kabul etti.

TAŞCI:

Türkiye Muharip Gaziler Derneği İzmir Karşıyaka Şubesi Başkanı Halil Taşcı, kendilerine yoğun program içerisinde zaman ayırp kabul ettiği için Denktaş’a teşekkür etti.

1974’de Mutlu Barış Harekatına katılırken yaşadıkları heyecanı bugün adayı ziyaret ederken bir kez daha hissediklerine dikkati çeken Taşcı, KKTC’nin o günlerden bugüne çok mesafe katettiğini; “herşeyden de önemlisi o ateş çemberinin dışında bugün özgür ve hiçbir insanımızın bir damla kanı dahi akmadan huzur içinde yaşıyorsunuz. Bu durum bizi mutlu etti. Yolunuz açık olsun” ifadelerini kullandı.

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı da rahmetle anan Türkiye Muharip Gaziler Derneği İzmir Karşıyaka Şubesi Başkanı Halil Taşcı, Rauf Denktaş’ın büyük bir Türk Lideri olduğunu ve halkı için çok büyük mücadeleler verdiğine dikkati çekti.

DENKTAŞ:

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş kabulde yaptığı konuşmada, 1974’te Mücahit ile birlikte bu toprakları “Vatan” yapmak uğruna Şehit düşüp, Gazi olan ve Mücahidimizle omuz omuza tarih yazan Gazileri görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

DENKTAŞ: “ARTIK BU SÜRECİ ÇOK UZATMADAN BİR SONUCA ULAŞTIRMAMIZ LAZIM”

Ada’nın kuzeyinde 74’ten bugüne çok yol kadedildiğinin doğrulayan ancak yeterli bulmayan Denktaş; “eğer daha belirgin bir ortama girilebilseydi çok daha iyi olabilirdi” dedi.

Kıbrıs Türk Halkı’nın yıllardan beri müzakere masasında, ‘ha bugün, ha yarın çözüm olacak. Çözüm olacaksa şu şu konuları ertelemeliyiz’ gibi mecburiyetler içerisinde bir ömür tükettiğini de savunan Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, “ben İngiliz döneminde doğdum. Hemen ardından Cumhuriyet kuruldu. 4-5 yaşlarındaydım Cumhuriyet yıkıldı. O tarihten beri Kıbrıs sorunu nolacak diye bekliyoruz. Şimdi torunlarım var. Hala daha biz Kıbrıs Sorununu konuşuyoruz. Artık bu süreci çok uzatmadan bir sonuca ulaştırmamız lazım” dedi.

DENKTAŞ: “KİME SORSANIZ HERKES ÇÖZÜM İSTİYOR”

Aradan uzun bir süre geçtiğini, Türkün Kuzey’de, Rumun ise Güney’de kendi hayatlarını kurduğunu dünyanın bunu görüp, kabul etmesi gerektiğine de işaret eden Denktaş; “dünya bizi sürüklemeye çalışıyor. ‘Geçmişi unutun, tekrar birleşin ve güzel güzel yaşayın’ diyorlar. Almanya-Fransa örneğini savunuyorlar. Evet Almanya ve Fransa bugün AB üyesi içinde dost. Çünkü her ikisi de birbirinin egemenliğine, sınırına, halkına, kültürüne saygı gösteriyor. Bizde o yok. Sınırımız diyoruz Rum Girne Kalesine bayrak dikmekten bahsediyor. Egemenliğimiz diyoruz, Egemen biziz diyorlar. Devletimiz diyoruz Devlet tektir diyorlar. Biz ayrı bir halkız diyoruz. Hayır tek halk Kıbrıslı diyorlar. Peki ama bu Kıbrıslının ortak lisanı, dini, mücadelesi yok. Her iki toplumda tarih boyunca ortak gelecek hedeflememiş. Neyi yeniden oluşturacağız o zaman diye soruyorum. Cevap federasyonu. Federasyonu oluşturacaksak 2 eşit olmalıyız. Siz devletseniz, bizde devletiz. Biz değilsek, sizde değilsiniz diyoruz. Bu defa olur mu tüm dünya bize Devlet olarak tanıyor diyorlar. Öyleyse nasıl bir sonuca ulaşacağız. Bunu kimse bizi söyleyemiyor. Sonra kime sorsanız herkes çözüm istiyor” diye konuştu.

“Bir anlaşma zorla imzalatılır mı?” sorusuna karşılık, “belki ama uzun sürmez, yeniden bir çatışma başlar” yanıtını veren Serdar Denktaş, yaşadığı çocukluğu, gençlerin, çocuklarının ve torunlarının yaşamasını istemediğini kaydetti.

Serdar Denktaş, sıkıntılarımızın varlığının gerçek olduğunu, ancak sıkıntılarımız var diye devletimizden ve ada üzerindeki sahiplilik haklarımızdan da vazgeçmek niyetinde olmadığımızı dünyaya göstermemiz gerektiğine işaret etti.

DENKTAŞ: “TÜRKİYE İLE EKONOMİK ENTEGRASYONU SURETLE HAYATA GEÇİRMEMİZ GEREKİR”

İşin esası KKTC’ye sahip çıkmak olduğunun altını çizen Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Türkiye ile yıllardan beri çözüm olacak diye erteledikleri ‘Ekonomik Entegrasyonu’ mutlaka ama mutlaka suretle hayata geçirmek olduğunu, bu konuda gerek Türkiye’deki yetkililerle, gerekse ülkede istişareler içerisinde olduklarını söyledi. Bunun sağlanması durumunda ambargolarında etkisinin kalkacağını belirtti.

Denktaş, Türkiye’nin Rumlar içinde bir tehdit değil, fırsat olduğunu yineledi.

DENKTAŞ: “SON GÜNLERDE FUTBOL İLE İLGİLİ ÜZÜCÜ OLAYLAR YAŞADIM. TEK BAŞINA KALDIM AMA PES ETMEK NİYETİNDE DEĞİLİM. ZAMAN İÇERİSİNDE HAKLILIĞIM ANLAŞILACAK”

Son günlerde futbol ile ilgili üzücü olaylar da yaşandığını anımsatan Başbakan Yardımcısı, yaşanılan olayların kendisini çok üzdüğünü belirterek; “Beni üzdüğünü söylüyorum. Çünkü bu konuda tek başıma kaldım. 64’ten beri ilk kez bir kurumumuz Güneydeki bir kurumun tüm ada üzerindeki hakkını teslim etmeye kalktı. “Yetkili O’dur” sonucunu yaratan bir girişim başlattı. Bunun adınıda “gençlerimizin önünü açmak” diye koydular. Belli ki bir network kurulmuş. Ben karşı çıkınca her taraftan inanılmaz bir saldırıya uğradık. Bu saldırı devam da ediyor. Ancak pes etmek niyetinde değilim. Tek başıma kalsam da doğru olduğuna inandığım bir şeyin arkasında duruyorum. Zaman içinde de haklılığım anlaşılacak” dedi.

Serdar Denktaş, Annan Planı döneminde yaşanılan sendromun bir benzerinin tekrar edildiğini ancak ümidinin büyük yaralar açılmadan olayın atlatılmasını diledi.

Konuşmalar sonrasında Serdar Denktaş, Kurucu Cumhurbaşkanı Merhum Rauf Raif Denktaş’ın 'Kapılar' adlı kitabını armağan ederken, Taşcı’da, Denktaş’a Türk bayrağı ile plaket takdim etti.