Duygu Alan

Gönyeli güzergahı üzerinden Alayköy’e bağlanacak Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu Projesi, Güzelyurt ­ Lefke Yolu Projesi ve İskele Yolu Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar, 3 yıldır devam ederken Alsancak – Lapta Çevre Yolu Projesi’ne ise halen başlanmadı.

Çalışmaları yürüten GÜRSESLİ, AK­ELİ, NVS iş ortaklığı yetkilileri, projelerin hiçbirinde GÜRSESLİ, AK­ELİ, NVS iş ortaklığı kaynaklı bir sorun olmadığını ifade etti.

Yapımcı firma yetkilileri, sorunun, kamulaştırmalara karşı alınan ara emirleri ve kamulaştırmada devlet ile mal sahibi arasında yaşanan anlaşmazlıklardan kaynaklandığını söyledi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst de konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dürüst, bürokratik engeller ve vatandaşın kamulaştırma bedellerindeki memnuniyetsizliğinden dolayı almış olduğu ara emirler nedeni ile proje çalışmalarının ilerletilemediğini kaydetti.

Dürüst, sıkıntıların aşılması için çalıştıklarını belirtti.

GÜRSESLİ, AK­ELİ, NVS: KKTC’nin siyasi yapısı engel oluyor

Şirket yetkilileri projelere ilişkin Havadis’e açıklamalarda bulundu.

GÜRSESLİ, AK­ELİ, NVS iş ortaklığı yetkilileri şunları söyledi: Alsancak – Lapta Çevre Yolu’nda henüz çalışmalar başlamadı. Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu Projesi, toplamda 16 km ve onun yaklaşık 11 km’si bu yıl bitirilecek. Ancak Hamitköy’de 2 parselin kamulaştırılma sorunu çözümlenmediği için bu 11 km yolun devamlılığı yok. Öte yandan Girne yolu üzerinde köprü var. Bunun bir ayağını yapabiliyoruz karşı ayağı kamulaştırılma sorunu sebebi ile yapılamıyor. Gönyeli’de aşıklar tepesinde ara emri var hala dolayısıyla çalışma yapılamıyor. Yani sorun firmadan kaynaklanmıyor. Biz kazıya başladığımız anda ara emri alınıyor, çekiliyoruz. Süreç bize ciddi bir maliyet, firma şuan zarar ediyor ama buna rağmen ısrarla bu projeyi tamamlamak için mücadele ediyoruz. Sorumluluğumuzu yerine getirmek için uğraşıyoruz. Sayın Bakanımız ve müsteşarımız da bu hususta ellerinden geleni yapıyor ama KKTC’nin siyasi yapısı bazı şeylere engel oluyor. Her karşımıza çıkan parselde, kişinin devlette bir tanıdığı var. Bazen devlet kamulaştırmak için parayı veriyor ama karşı taraf yine razı olmuyor.”

haspolat-uku-8-1024x681.jpg

Proje bedeli 90 milyon TL

GÜRSESLİ, AK­ELİ, NVS iş ortaklığı yetkilileri, dört proje kapsamında 16’şar kilometre olmak üzere toplam 64 kilometre yol inşa edileceğini, bu projelerin toplam bedelinin ise 90 milyon TL olduğunu açıkladı.

Firma yetkilileri, KKTC devletinin ilgili yerlerde mevcut sorunları hızlı bir şekilde çözmesi halinde projelerin hızla tamamlanabileceğini söyledi.

Dürüst: Sorun bürokratik engeller ve kamulaştırma

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Alayköy’e bağlanacak Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu Projesi, Güzelyurt ­ Lefke Yolu Projesi ve İskele Yolu Projesi kapsamında yürütülen çalışmaların halen tamamlanmamasının nedeninin yol güzergahındaki kamulaştırmada yaşanan sorunlar olduğunu kaydetti.

Sıkıntıların en kısa zamanda aşılması için ciddi bir çalışma başlattıklarını kaydeden Dürüst, şunları söyledi: “Duran bir proje yok ancak sıkıntılar var. Bu sıkıntılar da maddi değil, bürokratik engeller ve vatandaşın kamulaştırma bedellerindeki memnuniyetsizliğinden dolayı almış olduğu ara emirleridir. Ancak sıkıntıların aşılması için şuanda çok ciddi bir çalışma ortaya koyuyoruz. Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu Projesi belli bir yere kadar gelmiş orada durmuş ama onu da çözme aşamasındayız. Gönül arzu eder ki proje başlamadan önce bu sorunlar aşılsın ancak olmadı.”