Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, dünya için  oldukça önemli olan iklim değişikliği ile mücadele konusunda, dost ve kardeş ülkelerle işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

Bakan Dinçyürek, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) Karabük'ün Safranbolu ilçesinde düzenlenen "İklim Değişikliği Bakanlar Konferansı"na KKTC'yi temsilen katılarak bir konuşma yaptı.

Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, EİT Sekretaryası ile EİT Çevre Bilim ve Teknoloji Enstitüsü  işbirliğinde gerçekleşecek konferansta iklim değişikliğinin etkileri, etkilenebilirlik ve uyum, 2015 yılı sonunda Paris'te kabul edilmesi öngörülen yeni küresel iklim anlaşması gibi konular ele alındı.

Konuşmasında, Akdeniz ve Ortadoğu halklarının ortak çıkarına uygun olarak  tüm bölgenin ortak akıl yoluyla üretilen bilimsel verilere dayalı bir pozisyon alması gerektiğini vurgulayan Dinçyürek, bu amaç çerçevesinde,  bir yandan bilimsel ve akademik kurumların, koordineli bir araştırma kapsamı geliştirmesi diğer yandan ise  hükümetler ile  politikacıların kamuoyunu bilgilendirmede kritik bir rol oynaması gerektiğini söyledi.

Bakan Dinçyürek, ülkelerin temel refah ve ekonomilerinin büyümesi sağlanırken su ve enerji alanında gerekli tedbirlerin alınması ve çevrenin sürdürülebilirliğinin sağlanması gerektiğini belirtti.

YASAL DÜZENLEMELER...

KKTC'de, iklim değişikliği ile mücadele alanında yasal anlamda birtakım düzenlemeler yapıldığını anımsatan Dinçyürek, Avrupa Birliği normlarına uygun ve günümüz ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla  Çevre Yasası’nın , birçok maddesi ile direkt veya dolaylı olarak iklim değişikliği ile mücadeleyi içerdiğini anlattı.

Dinçyürek, Bakanlık olarak  tüm yasa ve uygulamalarda, kirlilik kontrolü kavramı yerine kirliliğin önlenmesi,  kirliliğin kaynağında önlenmesi, atıkların minimuma indirilmesi, en iyi teknik ve teknolojilerin kullanılması, enerjinin verimli kullanılması, izleme-denetim sisteminin etkin uygulanması ve kirleten öder prensibine büyük önem verdiklerini ifade etti.

HAVA KİRLİLİĞİ İLE MÜCADELE

Son yıllarda çıkarılan yasa ve tüzüklerde sera gazı emisyonlarını azaltmayı hedefleyen hükümlerin de yer aldığını söyleyen Dinçyürek, bu konuda yapılan çalışmaları aktardı.

Dinçyürek, iklim değişikliği ile mücadelede KKTC'nin özel şartları, ekonomik ve sosyal kalkınmayla birlikte çevrenin korunması hedeflerinin dikkate alınarak sürdürüldüğünü ifade etti. 

ELEKTRİK SANTRALLERİ İÇİN ÖNLEMLER

İki elektrik santralinden özel sektörün işlettiği  santrale geçtiğimiz aylarda filtre takımının sağlandığını belirten Dinçyürek, devlete ait olan Teknecik Santrali’ne de filtre takılması için Bakanlar Kurulu kararıyla kurumun bütçesine pay ayrıldığını söyledi.

KKTC'deki ağaçlandırma çalışmaları hakkında bilgi veren Dinçyürek,  orman arazilerinin arttırılması ve ağaçlandırma faaliyetlerinin büyüyerek devam etmesi hedefiyle dönem içerisinde 1 milyon fidan dikildiğini kaydetti.

AZALAN SU KAYNAKLARINA KARŞI, ASRIN PROJESİ...

İklim değişikliklerinin gelecekte su kaynaklarının genelinde bir azalmaya sebep olmasının  muhtemel olduğunu belirten Dinçyürek,  bu kapsamda Türkiye’den KKTC'ye Su Temin Projesi’nin çok büyük bir ihtiyacı karşılayacağını kaydetti.

Projenin gerçekleşmesi ile yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarının kısıtlı olması sebebiyle su sıkıntısı çekilen KKTC’ye içme, kullanma ve sulama suyu temin edilerek 50 yıllık bir perspektifte içme-kullanma suyu ihtiyacı karşılanacağını kaydeden Dinçyürek, ayrıca  kuraklık nedeniyle  verimli kullanılamayan yaklaşık 7 bin 500 hektarlık bir alanın sulanması sağlanarak, sulu tarım ile yüksek gelir artışları sağlanacağını söyledi.