Emir Ertorun ve Doğuş Özokutan Çiftçioğlu

Bağımsız Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek de, ülkede uyuşturucu ve bağımlılığın büyük bir sorun olduğunu, mücadelenin de organize bir şekilde yürütülebileceğini belirtti.

Dinçyürek, bu yasa ile kullanıcılara ikinci bir şans vermek ve bir daha kaybetmemek için çalışıldığını, bunu desteklediğini, ancak devletin entegre mücadele için bilinçlendirmek, farkındalık yaratmak ve koruyucu önleyici çalışmalar yapmak gerektiğini kaydetti.

Bazı adımlar atıldığını ancak yeterli olmadığını, devletin ülkenin her alanına ulaşamadığını, merkezlerin kurulamadığını anlatan Dinçyürek, uyuşturucu bağımlılarının yatarak tedavisinin mümkün kılınacağı bir merkezin kurulmasının önemine işaret etti.

Dinçyürek, bu mücadelenin hep birlikte kazanılması gerektiğini belirterek, gençlere yönelik sportif kültürel faaliyetlerin artırılması, zihnen zora düşenlere destek olunacak merkezler kurulması gerektiğine işaret etti.

Çakıcı’nın konuşmasından alıntı yapan ve “binlerce kişinin bu yasadan yararlanacağını” söylediğini, ayrıca uyuşturucu ile temas edenlerin sayısının “yüzde 8” olduğunu, bunun da 300 bin nüfus üzerinden alınırsa 24 bin kişi olduğu anlamına geldiğini dile getiren Dinçyürek, mevcut yasada yer alan tedavi şartlarının pratikte zorluk içereceğini kaydetti, hükümetin ne gibi önlem alacağını duymak istediğini söyledi.

Dinçyürek, Meclis’te yasanın oybirliği ile geçtiğini ancak Cumhurbaşkanından geri döndüğünü, bu yüzden “acaba Meclis yasalarda aceleci mi davranıyor” diye düşündüğünü, değişik önerilerin de dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Amacın insanı kazanmak olduğunu ifade eden Dinçyürek, yasada tedavide sıfır hata olduğunu, bu yüzden başarı oranını düşürebileceğini, çünkü bu tedavinin sigara değil eroini içerdiğini kaydetti.

Yasayı genel anlamda desteklediğini belirten ve ancak pratikte sıkıntılar yaşanacağı düşüncesiyle hükümetin yasa geçmeden önce yeniden ele almasını ve üzerinde pratik açısından eksik olan tedavi merkezleri ve diğer konularla ilgili çalışmalar yapmasını isteyen Dinçyürek, sosyal hizmetler, koruyucu önleyici merkezler, tedavi merkezleri konularında açılım beklediğini söyledi.