AYRILIK GÜN YÜZÜNE ÇIKTI: Genel sekreter Taçoy’un açıklamalarından sonra DP-UG’de ayrılık gün yüzüne çıktı. Ulusal Güçler kanadı 2015 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde her şekilde Derviş Eroğlu’na destek vereceğini açıklarken, partinin DP kesimi ise ayrı bir aday çıkarılması veya Eroğlu’nun desteklenmesi kararının parti yetkili kurulları tarafından verileceğini söyledi

“HER ŞARTTA EROĞLU İLE YÜRÜRÜZ”: Demokrat Parti Ulusal Güçler’in Ulusal Güçler kanadını oluşturan Ahmet Kaşif, Hasan Taçoy, Özdemir Berova, Türkay Tokel gibi isimler Eroğlu’na açık destek verdi. Bu isimler, partinin kararı ne olursa olsun Eroğlu ile yürüyeceklerini ifade etti

TABAN ZAMANSIZ BULUYOR: Demokrat Parti kanadı ise genel sekreter Taçoy’un açıklamalarının zamansız olduğunu belirterek parti kararını yetkili kurulların vereceğini söyledi. Serhat Kotak, Mustafa Arabacıoğlu ve Mustafa Özdeğirmenci gibi isimler, partide her türlü önerinin tartışılmasından yana

3 İHTİMAL VAR: DP-UG’de Cumhurbaşkanlığı seçimi için üç olasılık konuşuluyor. Derviş Eroğlu’nun desteklenmesi veya farklı bir aday çıkarılması konusunda partililer ikiye bölünmüş durumda. Parti içerisinde konuşulan bir diğer seçenek ise DP-UG’nin hiçbir adaya destek vermeden seçmenlerini serbest bırakması

Bertuğ TOPAL

Demokrat Parti Ulusal Güçler’de 2015 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle görüş ayrılıkları ortaya çıkmaya başladı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı ve DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy’un dün Havadis’e yaptığı “DP destek vermese bile desteğim Eroğlu’nundur” açıklaması parti içerisinde Ulusal Güçler kanadı ile Demokrat Parti kanadını ikiye böldü.

Ulusal Güçler kanadı Derviş Eroğlu’nun aday olması durumunda DP-UG tarafından desteklenmesini istedi. Destek kararı çıkmaması durumunda ise Ulusal Güçler kanadı milletvekillerinin Eroğlu’nu destekleyeceğini belirtti.

Demokrat Parti tabanı ise Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili parti kararının verilmesi sürecinde Eroğlu’nun adaylığının desteklenmesi, partinin kendi adayını çıkarması ve partililerin serbest bırakılması seçeneklerinin tartışılmasını istedi. Demokrat Parti kanadından bazı milletvekilleri ise genel sekreter Taçoy’un açıklamalarının zamansız olduğunu belirtti.

UG kanadı Eroğlu’nda ısrarlı

DP-UG’nin Ulusal Güçler kanadına önderlik eden Ahmet Kaşif’in de içerisinde bulunduğu grup, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun aday olması durumunda her şartta kendisini destekleyeceğini belirtti. Ahmet Kaşif, Özdemir Berova, Türkay Tokel gibi isimler DP’nin Eroğlu’na destek vermemesi durumunda bile Eroğlu ile beraber yürüyeceklerini ifade etti.

Tabanda rahatsızlık var

Demokrat Parti tabanında ise Eroğlu ile ilgili çeşitli kesimlerin rahatsızlıklarının olduğu ifade ediliyor. Genel sekreter Taçoy’un Eroğlu açıklamasının zamansız ve yanlış olduğunu ifade eden bazı milletvekilleri, Cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecinde kararı parti yetkililerini vermesi gerektiğini söyledi.

3 ihtimal var

Demokrat Parti Ulusal Güçler’de Cumhurbaşkanlığı seçimi için üç olasılık konuşuluyor. Derviş Eroğlu’nun desteklenmesi veya farklı bir aday çıkarılması konusunda partililer ikiye bölünmüş durumda. Parti içerisinde konuşulan bir diğer seçenek ise DP-UG’nin hiçbir adaya destek vermeden seçmenlerini serbest bırakması olarak görülüyor.

Kaşif: Duruşumuz Taçoy ile aynı

Bayındırlık ve Ulaştırma eski Bakanı ve Ulusal Güçler’in önderi durumundaki Ahmet Kaşif, kendisinin duruşunun da DP-UG Genel Sekreteri Hasatn Taçoy’un duruşu gibi olduğunu belirtti. DP-UG’de bu saatten sonra yeni bir aday arayışının doğru olmayacağını ifade eden Kaşif, Eroğlu’nun desteklenmesinin parti için en doğru karar olduğunu ifade etti. Kaşif, seçimlere 5 ay kaldığını ve bu saatten sonra DP-UG’nin bir maceraya kapılmasının doğru olmayacağını kaydederek, Kıbrıs konusunda süren kapsamlı müzakereleri en iyi şekilde yürüten Eroğlu’nun desteklenmesinin yerinde olacağını belirtti. Kaşif, DP-UG’den farklı bir karar çıkması durumunda ise Taçoy gibi Eroğlu’nu desteklemeyi sürdüreceğini de sözlerine ekledi.

Tokel: Desteğim Eroğlu’na olacak

Demokrat Parti Ulusal Güçler Güzelyurt İlçe Başkanı Türkay Tokel ise 30 yıla yakın aktif siyaset hayatında kendi doğrularının hep Derviş Eroğlu ile örtüştüğünü ifade ederek her zaman iki halkın barış içerisinde yaşamasını, iki devletli bir çözümü savunduklarını ifade ederek bundan sonraki süreçte de halkın refahı için Eroğlu’nun yeniden aday olması gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklaması halinde desteğinin Eroğlu’ndan yana olacağını da ifade eden Tokel, “Belirttiğim mücadelemizi önce Dr. Küçük sonra Rauf Raif Denktaş ve şu anda da Eroğlu’nun liderliğinde sürdürüyoruz. Mücadelemiz henüz bitmemiştir. 2015 Nisan ayında ülkemizde gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde her ne kadar da ben DP-UG’nin Güzelyurt İlçe Başkanı olsam da Derviş Eroğlu aday olduğu taktirde desteğim ondan yana olacaktır. Benimle beraber yürüyen arkadaşlarıma da o telkini her zaman yapacağım” diye sözlerini tamamladı.

Berova: Her şartta desteğimiz Eroğlu’nun

Milli Eğitim Bakanı ve Demokrat Parti Ulusal Güçler Girne Milletvekili Özdemir Berova, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun 2015 Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması durumunda Genel Sekreter Hasan Taçoy gibi her şartta Eroğlu’na destek vereceklerini söyledi. Eroğlu’na desteği parti içerisinde gerekli platformlarda tartışacaklarını da ifade eden Berova, kendisinin kararının parti kararı farklı çıksa bile değişmeyeceğini belirtti.

Kotak: Taçoy’un kişisel düşüncesi

DP-UG eski Genel Sekreteri Serhat Kotak ise konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda partinin yetkili kurullarının Cumhurbaşkanlığı seçiminde kimi destekleyeceğini daha belirlemediğini bunun dışında yapılan açıklamaların kişisel açıklamalar olduğunu belirtti. Kotak, “Şu anda kesin olarak söyleyebileceğim resmi kurullarımızın bu konuyu daha görüşmediğidir” diye konuştu. Kotak, parti içerisinde DP’nin kendi adayını çıkarmasını isteyenlerin olduğu gibi, Eroğlu’nu desteklenmesi taraftarı olanlar olduğunu da kaydeden Kotak, bir kısmın ise partililerin serbest bırakılmasını istediğinin bilindiğini kaydetti.

Arabacıoğlu: Taçoy’un açıklamaları yanlış

Milli Eğitim eski Bakanı Mustafa Arabacıoğlu ise DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy’un açıklamalarının yanlış olduğunu ifade etti. Arabacıoğlu, Taçoy’un düşüncelerine saygı duyduğunu kaydederek partinin karar almadığı bir dönemde bu açıklamaları yapmasını zamansız olarak niteledi. Genel sekreterlik makamında oturan birinin bu şekilde açıklama yapmasının makamı açısından doğru olmadığını kaydeden Arabacıoğlu, “Taçoy’un açıklaması parti bütünselliği açısından zarar verir. Parti Meclisi’nde bu karar daha görüşülmedi. Adaylıklar netleştikten sonra detaylı açıklama yapmayı uygun görüyorum” diye konuştu.

Ataoğlu: Üç ihtimal de değerlendirilecek

DP-UG Milletvekili ve Mağusa İlçe Başkanı Fikri Ataoğlu ise Taçoy’un açıklamasını şahsi açıklama olarak nitelendirerek partinin kararı olmadığını söyledi. Bu tür kararların yetkili kurullar tarafından alınması gerektiğini ifade eden Ataoğlu, DP-UG’nin iki parti olmadığını böyle davranmanın da doğru olmadığını söyledi.  Ataoğlu, “Parti içerisinde kimse bireysel açıklama yapamaz. Açıklama kendisini bağlar. Parti içerisinde aday gösterme tarafında olan arkadaşlarımız da var. Israrla parti de adayını göstersin yolundadırlar. Eroğlu desteklensin diyenler de var. Parti seçmenlerini serbest bıraksın diyen de var. İlerleyen günlerde yapılacak olan görüşmeler sonucunda belirlenecek” diye konuştu

Özdeğirmenci: Ulusal Güçler, DP’yi ele geçirdi

DP-UG’de geçtiğimiz yaza kadar Girne İlçe Başkanlığı’nı yürüten Mustafa Özdeğirmenci geçtiğimiz gün kamuoyuna yansıyan açıklamasında Ulusal Güçler kanadının DP’ye hakim olduğunu ifade ederek istifa etmişti. “Bengü Şonya’nın istifasıyla parti içerisinde huzursuzluklar başladığını kaydeden Özdeğirmenci DP’de tabanın kalmadığını ifade etmişti.
Özdeğirmenci, partinin tüzüğe aykırı hareket ettiğini de ifade ederek, bu durumun DP’li olan tabanı “boşlukta” bıraktığını kaydetmişti.