Soner Velettin, Kıbrıslı bir Türk… Aslen Geçitkale (Köfünye) doğumlu olan Velettin'in babası 1967 yılında köye Grivas önderliğindeki Rum-Yunan saldırıları sırasında şehit düşen 24 soydaşımızdan biri... Henüz 10 yaşındayken babası gözlerinin önünde şehit edilen Soner Velettin 49 yıldır bu travmayla yaşıyor. Yeni Bakış'ı ziyaret eden Velettin, yetkililerin sesine kulak vermesi için çağrıda bulundu

“Benim için ise en acısı babamın gözlerimin önünde şehit edilmesi oldu” diyen acılı vatandaş, “Bu yaşadıklarım tüm hayatımı etkiledi. Aradan 49 yıl geçmesine karşın bugün hala babamın şehit olduğu an ve ona sarıldığım sırada onu vuran Rum askerinin bana da silahın dipçiğiyle vurması oldu” diyerek Yeni Bakış’a yaşadığı acı dolu günleri anlattı.

KKTC'deki yetkili makamların tek tek kapılarını çalmaya başladığını ancak bu konuda bir şey yapılamayacağı cevabını alan Velettin 2003 yılından beri çalmadığı kapı kalmadığını ifade etti. “Bir seferinde ise ismini vermek istemediğim başbakanlarımızdan biri bana madem babanın mezar taşı yok sen de o zaman mezarlıkta yatan bütün şehitler için dua et dedi” diyerek sitem eden Velettin Cumhurbaşkanı Akıncı’dan da kendisine yardımcı olması için ricada bulundu.

Sılay TAŞKAN

Soner Velettin, Kıbrıslı bir Türk… Aslen Geçitkale (Köfünye) doğumlu olan Velettin'in babası 1967 yılında köye Grivas önderliğindeki Rum-Yunan saldırıları sırasında şehit düşen 24 soydaşımızdan biri... Henüz 10 yaşındayken babası gözlerinin önünde şehit edilen Soner Velettin 49 yıldır bu travmayla yaşıyor. Yeni Bakış'ı ziyaret eden Velettin, yetkililerin sesine kulak vermesi için çağrıda bulundu.

Gözlerimin önünde şehit edildi

Soner Velettin, 1967 Geçitkale(Köfünye) olaylarında henüz 10 yaşında olduğunu belirterek yaşadıklarını anlatmaya başlıyor. " Babam köyde tarımla uğraşan bir insandı, dönümlerce arazimizi her yıl ekip biçer elde ettiği mahsülü de satarak ailesini geçindirmeye çalışırdı” diye o acı dolu günleri anlatan Velettin yaşadıklarını şu şekilde ifade etti:

 “Bir sabah köyün etrafından silah sesleri gelmeye başladı. Köyün erkekleri kadın ve çocukları evlere sokarak ellerindeki derme çatma silahlarla köyümüzü savunmaya çalıştılar. Saldıranların sayısı o kadar çok tu ki köyümüzü savunan büyüklerimiz tek tek şehit oldu. Benim için ise en acısı babamın gözlerimin önünde şehit edilmesi oldu. Bu yaşadıklarım tüm hayatımı etkiledi aradan 49 yıl geçmesine karşın bugün hala babamın şehit olduğu an ve ona sarıldığım sırada onu vuran Rum askerinin bana da silahın dipçiğiyle vurması oldu".

Amcası İngilere’ye kaçırmış

Babası Hasan Sami Velettin'in gözlerinin önünde şehit edilmesi küçük Soner'in adeta dünyasını karartırken amca bu durum karşısında devreye girip Soner'i İngiltere'ye götürür. Üç kardeşi ve annesini Ada'da bırakan Soner için artrık yeni bir hayat başlamıştır. Bugün 56 yaşında olan Soner Velettin, Londra'da yıllarca birçok işte çalıştıktan sonra biriktirdiği paralarla kendi işinin patronu olur.

2003 dönüm noktası

23 Nisan 2003 Soner Velettin için büyük bir umut ve hasretin giderilmesi anlamında önemli bir tarihtir. Ada'da sınır kapılarının karşılıklı açılması kararının alındığını Londra'da duyan Soner Velettin soluğu doğruca ülkesinde alır ve hemen babasının mezarını ziyaret edip dua okumak için Güney Kıbrıs'a geçer. Soner Velettin, köyü Köfünye'ye ulaştığında ise büyük bir hayal kırıklığı yaşar. Köy mezarlığına girdiğinde bütün mezar taşlarının yerle bir olduğunu gören Vellettin 1967 yılından sonra ikinci bir travma daha yaşar.

Türk yetkililerinden yardım talebi

Yaşadığı bu ikinci acının ardından Soner Velettin bu kez de yardım talebinde bulunmak amacıyla KKTC'deki yetkili makamların tek tek kapılarını çalmaya başlar. Velettin öyküsünü anlatmayı şöyle sürdürüyor. "2003'ten beri ülkemde çalmadık kapı kalmadı. Kime gitsem bu konuya biz bir şey yapamayız cevabı aldım. Bir seferinde ise ismini vermek istemediğim başbakanlarımızdan biri bana madem babanın mezar taşı yok sen de o zaman mezarlıkta yatan bütün şehitler için dua et” dedi. Bir şehit çocuğu olarak özellikle Cumhurbaşkanı Akıncı ve diğer yetkililerden tek dileğinin babasının hangi mezarda yattığı konusunda kendisine yardımcı olmasını talep eden Soner Velettin, " Babamın mezarını bulup o mezar taşının başında ona dua etmezssem gözlerim açık gidecek, kimseden bir beklentim yok insanlık adına bu yardımı yapabilecek kimse bana ve o mezarlıkta yatan diğer şehitlerimizin yakınlarına yardımcı oldunlar" dedi.

 


Kaynak: Yeni Bakış