İSTİMLAK GEREKTİRİYOR: Muhtar Yusuf ailesine ait Dr. Fazıl Küçük Bulvarı üzerinde bulunan milyonlarca sterlin değerindeki araziden istimlak işlemi yapılmadan su borusu geçirilmesi rahatsızlık yarattı. Boruların, döşendiği projede yer alan güzergahtan geçirilmemesi en az 700 bin sterlinlik bir istimlak işlemini gerektiriyor

DEVLET ÇÖZEMEDİ, BORULAR DÖŞENDİ: Boruları döşeyen şirket Şehircilik Dairesi’nden izin aldığını ifade ederek boru döşeme işlemini gerçekleştirdi. Ailenin haberi yok, resmi bir istimlak işlemi de yok. Muhtar Yusuf ailesi ise hukuken işlemin mümkün olmadığını iddia etti

Türkiye’den gelecek su ile ilgili yapılan kazılarda Dr. Fazıl Küçük Bulvarı üzerinde bulunan ve kamu malı olmayan bir arazinin içerisinde geçen boru döşeme işlemi beraberinde ciddi bir hukuksal sorunu da getirdi.
Kazı ve döşeme işlemlerini yürüten şirket, teknik olarak mümkün olmasına rağmen, vakit kazanma adına Muhtar Yusuf ailesine ait milyonlarca sterlinlik arazi içerisine girdi.
Güzergah dışına çıkılması hem devlete ciddi bir külfet, hem de izin alınmayan aileye ciddi bir sıkıntı olarak yansıdı.
Arazinin milyonlarca sterlinlik değeri olması, beraberinde en az 700 bin sterlinlik bir istimlak bedelini de getirecek.
Aile ise, “Devlet neden bu parayı versin? Teknik olarak bu işlem mümkün. Biz teknik olarak işlemin yapılmasını, devletin de bu parayı vermemesini istiyoruz” mesajı verdi.
Boru döşeme işlemlerinin rutin gittiği yoldan yağmur suyu drenaj sistemine rastlanması nedeniyle Muhtar Yusuf ailesine ait araziye 6 metreden fazla bir şekilde girildi. Yer yer altı metreyi aşan işlem yaklaşık 150 metre devam etti.
Müteahhit firmanın yetkilisi Kemal Deveci, yaptıkları işlemin Şehircilik Dairesi ve Tapu Dairesi’nin tavsiyesi ile yapıldığını ifade etti.
Karayolları Dairesi Müdürü Hasan Nihat Erduran ise yapılan yapılan işlemin ardından ailenin istimlak talebinde bulunabileceğini söyledi.

İstimlak bedeli en az 700 bin Sterlin
Devletin bu sorunu çözememesi durumunda kasadan en az 700 bin sterlin para çıkacak.
Su borusu döşeme için Muhtar Yusuf ailesinin mal sahibi olduğu arazinin bir bölümünün işgal edilmesi nedeniyle istimlak edilmesi gereken bölümün değeri ise 700 bin Sterlin.

6 metre genişlikte 150 metre alan işgal edildi
Muhtar Yusuf ailesinin arazisinden su borusu döşenmesi için kullanılan alan 6 metre genişlikte 150 metre uzunlukta.

Aile para değil adalet istiyor
Havadis’e konuşan aile fertleri, amaçlarının devletten istimlak parası almak olmadığını söyledi. Devletin, teknik olarak mümkün bir işte durduk yere en az 700 bin sterlin ödemesinin anlamsız olduğunu belirten aile fertleri, “Bu devlet o kadar zengin değil. Teknik olarak mümkün bir işte, sırf iş usulüne uygun yapılmadığı için istimlak işlemine gidilmesini istemiyoruz. Umarız devlet işleyişi içinde sağduyu galip gelecek ve ne biz ne de kamu maliyesi mağdur edilmeyecek. Tek talebimiz söz konusu boruların projede de yer alan güzergaha çekilmesi” dedi. 

Deveci: Şehircilik Dairesi’nin onayıyla yaptık
Türkiye’den gelecek suyun boru döşeme işlemini yapan şirket yetkilisi Kemal Deveci ise Havadis’e yaptığı açıklamada boru döşeme işleminin yapıldığı güzergahta, teknik olarak araziye girmemenin mümkün olduğunu itiraf etti.
Deveci, buna karşın zaman kaybetmeme adına kamu kurumlarının kendilerine “arazi içerisinden geçme” telkininde bulunduğunu anlattı.
Projelendirilen alandan içeriye kaymak zorunda kaldıklarını belirten Deveci, bu kayma işlemini de Şehircilik Dairesi ve Tapu Dairesi’nin onayı ile yaptıklarını söyledi. 
Normal hatlarında gitmek için Karayolları Dairesi’ne müracaat ettiklerini belirten Deveci, “Köprüye borumuzu oturttuğumuzda 50 santim onun üzerine de bizim borumuzu koyacaktık. Altını oyalım sifon sistemi ile genişletelim dedik. Karayolları bunu kabul etmedi” dedi.

Karayolları “2 metre girilebilir” dedi
Deveci, Karayolları Dairesi ile yaptığı görüşmede kendisine 1 buçuk 2 metre araziye girilebileceğini söylediğini ifade etti. Şehircilik ve Tapu Dairesi’ne de müracaat ettiğini belirten Deveci, onların da araziye girebileceğini söylediğini kaydetti.