Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Bankacılık ve Finans Bölümü Başkanı Prof. Dr. Salih Katırcıoğlu ve DAÜ Bankacılık ve Finans Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Bilge Öney moderatörlüğünde gerçekleşen “Ekonomi Masası” programına bu hafta Red Border Araştırma Şirketi Direktörü ve Siyaset Bilimci Salih Egemen konuk oldu.Söz konusu programda “Güncel Ekonomik Gelişmeler ile TC Cumhurbaşkanı’nın KKTC Ziyareti” ele alındı. 

Doç. Dr. Bilge Öney programın başında dünya piyasalarını değerlendirirken, Türkiye’nin son ekonomik durumu ile ilgili de görüşlerini paylaştı. Doç. Dr. Öney, ABD Merkez Bankası’nın ve İngiltere Merkez Bankası’nın proaktif davrandıkları belirterek, ekonomilerini hareketlendirdiklerinin görüldüğünü ifade etti. İki ülkenin de faizleri yükselterek parayı piyasadan çekmek için hazırlık yaptığını bildiren Doç. Dr. Öney, öte yandan Avrupa’da son zamanlarda bir büyümenin olmayışının sıkıntı yarattığını bildirdi. Doç. Dr. Öney, Avrupa’nın piyasa ve ekonomilerini hareketlendirmek için bir hamlede bulunmadığına değinerek, Avrupa’nın piyasaya para sürmesiyle bunun Türkiye’ye nasıl etki edeceğini ele aldı. Doç. Dr. Öney, avronun önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde değer kaybedeceğini düşündüğünü de söyledi. 

“Avrupa ekonomisinin canlanması, Türkiye’ye olumlu yansıyacaktır” diyen Doç. Dr. Öney, Türkiye’deki yüksek enflasyona da dikkat çekerek hükümetin ne gibi adımlar atabileceği üzerinde yorumlar paylaştı. Programda daha sonra TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC ziyareti sırasında yaptığı açıklamaların ne gibi mesajlar içerdiği ele alındı. 

Siyaset Bilimci Salih Egemen, ziyaretin iç ve dış politikaya yönelik mesajlar içermesi ile birlikte, ülkemizin özellikle dış politikaya yapılan söylemleri değerlendirdiğini söyledi. TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmalarından alınması gereken en önemli iç politika mesajının, “kamu yönetimini etkin, verimli, şeffaf ve hesap verilebilir bir duruma getirilmesi” olduğuna vurgu yaptı. Erdoğan’ın ele aldığı su ve elektrik proje ile ilgili açıklamalarının karşısında ise Egemen, yakın bir zamanda gelecek olan suyun nasıl kullanılacağının henüz bilinmemesini eleştirdi. Egemen, geç kalınmış bir projeyle suyun hangi otorite tarafından nasıl kullanılacağının, üreticilerin hangi ürünleri yetiştireceklerinin ve yeni ürünlerin üreticiye eğitimlerinin verilmesinin planlanması gerektiğine değindi. 

Ekonomi Masası programının söz konusu bölümü 6 Eylül 2014 Cumartesi günü 19:15-20:00 saatleri arasında BRT-2 kanalından yayınlanacaktır.