Duygu Alan

Ülkenin dört bir yanında insan eli ile yapılan çevre katliamları devam ediyor. İsteyen istediği ağacı kesiyor, çöp konteynırları bomboş dururken sokak, cadde, tarlalar hatta anayollar çöp alanları gibi kullanılıyor.

İnşaat malzemesi çıkarılacak diye KKTC’nin simgesi Beşparmak Dağları, oyuldukça oyuluyor. Hepsi doğaya ayrı bir darbe vuruyor, başka bir çirkinlik yaratıyor.

Yaşadığımız çevreyi, doğal yaşamı bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde eylemlerimiz ile zarara uğratırken insan sağlığını da riske ediyoruz.

Lefkoşa’dan Girne görünüyor

Dağları kevgire çeviren taş ocaklarının zararı saymakla bitmiyor. KKTC’de faaliyette olan 36 adet taş ocağı işletmesi bulunuyor. 36 işletmenin 16’sını kırma kum çakıl, 11’i mozaik taşı, 6’sı yapı taşı, 2’si alçı taşı, 1’i de dere, kum ve çakıl işletmesi olarak çalıştırılıyor.

Taş ocaklarının faaliyeti nedeniyle yüzlerce ağaç kesiliyor. Yüzlerce ağaç ise taş ocaklarından çıkan toz nedeniyle kuruyarak telef oluyor, doğa giderek mahvoluyor.

Yerleşim yerine yakın ya da uzak mesafede faaliyet gösteren taş ocaklarına ait kamyon ve tırların yollara döktüğü kum ve çakıllar ise trafikte can güvenliğini tehdit ediyor.

Beşparmakları kemiren taş ocağı işletmelerinin faaliyetleri ülkenin suiletini bozuyor, artık Lefkoşa’dan Girne rahatlıkla görülebiliyor.

foto-(42)---copy.jpg

Çevreyi de birbirimizi de tehdit ediyoruz

Çevreye bilerek ya da bilmeyerek verdiğimiz zararlar, insan sağlığını da olumsuz etkiliyor.

Etrafa gelişi güzel savurduğumuz çöpler, bulaşıcı hastalık riski taşırken fare, sivrisinek ve haşere gibi hayvanların popülasyonunun artmasına neden oluyor.

Çevre kirliliğinin zararları bunlarla da bitmiyor. Etrafa atılan poşetler, yemiş ambalajları ve benzeri atıklar, özellikle havanın rüzgarlı olduğu günlerde trafikte de tehlike yaratıyor.

Rüzgarın kuvveti ile havalanan naylon poşetler, seyir halindeki araçların ön camlarına tutunuyor. Uçuşan naylon poşetlerden en çok nasibini alan ise motosiklet sürücüleri oluyor.

Hem çirkin hem tehlikeli

Haspolat Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve Haspolat-Lefkoşa anayolu üzerindeki hurdalar ise olabildiğince görüntü kirliliğine sebep oluyor.​

Dönem dönem kasıtlı yakma veya kaza ile bu hurdalıklarda meydana gelen yangınlar ise hem atmosfere zarar veriyor hem de dumanın yaydığı zehirli gaz insan sağlığını tehdit ediyor.