Cesurer, Kıb-Tek Yönetim Kurulu’nu da, tüm tüketicilere karşı yasal mevzuat çerçevesinde eşit davranmaya çağırarak, aksi takdirde El-Sen’in alacakların tahsili için yasal mevzuatın uygulanması konusunda insiyatif almaktan kaçınmayacağını bildirdi.

El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer yazılı açıklamasında, Kıb-Tek’in üretip sattığı enerji bedellerini tahsil etmesinin; maliyetleri belirleyen, halka daha ucuz ve sattığı enerjiyi tahsil etmesi oranında gününde yapacağı yatırımlarla arz güvenliğini artırmasının en önemli unsur olduğuna işaret etti.

Cesurer, bu çerçevede sendika olarak geçmiş dönemlerde Kıb-Tek’in ürettiği enerji bedellerinin özellikle devletten olan alacak kısımları ile ilgili insiyatif alarak tüm devlet kuruluşlarının borçlarından dolayı elektrik enerjilerini kestiklerini ve Kıb-Tek’in devletten olan alacakları ile ilgili dönemin hükümeti ile mahsuplaşmasının yolunu açtıklarını hatırlattı.

Mahsuplaşma sonucunda yaklaşık 60 milyon TL alacaklı olduğu ilgili raporlarla ve dönemin Bakanlar Kurulu kararlarıyla belgelendiğini ve bir kısım ödeme yapılmasına rağmen halen mahsuplaşmadan olan Kıb-Tek’in alacaklarının 48 milyon TL’yi aştığını ifade eden Cesurer, şöyle devam etti:

“Devletin elektrikte Kw başına 10 kuruş teşvik uyguladığı Turizm işletmeleri, su motorları, üniversiteler ve diğer kurumların 23 Milyon TL’yi bulan teşvik tutarları her ay ödenmesi gerekirken yaklaşık 1 yıldır Kıb-Tek’e ödenmemekte, ayrıca Bakanlık ve Devlet dairelerinin elektrik tüketim bedellerinin de ödenmediği görülmektedir.

Sadece bu kalemlerden Maliye Bakanlığının Kıb-Tek’e olan borcu 95 Milyon TL’yi aşmaktadır. KKTC genelindeki Belediyelerin Kıb-Tek’e olan ve geçmiş dönemlerden gelen borcu 246 milyon TL’yi aşmış durumdadır.

“KIB-TEK HALKIN MALIDIR… AKSA 12 YILDIR DEVLETE TEK KURUŞ VERGİ VERMEDİ”

Kıb-Tek halkın malıdır. Halkına sağladığı enerjinin yüzde 50’sini özel şirket olan ve ülkemizde bulunduğu 12 yıl zarfında Devlete tek kuruş vergi dahil vermeyen AKSA’dan satın almaktadır. Satın aldığı her kw enerjini bedelini ödemekte, faturaladığı her Kw enerjinin tahsili olmasa dahi vergisini Devlete ödemektedir.

Devlete tek kuruş KDV borcu bulunmamaktadır. Kıb-Tek Devletin ve Belediyelerin tükettiği elektriği daha ne kadar karşılıksız verecek, alamadığı bedellerin maliyeti daha ne kadar Halkımıza ödettirilecektir?”

Çağlayan Cesurer, gelinen noktada El-Sen’in geçmişte olduğu gibi bugün de görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyenlere “sorumluluklarını hatırlatma” yoluna gittiğini ifade ederek, Kıb-Tek Yönetim Kurulu’nu tüm tüketicilere yasal mevzuat çerçevesinde “eşit” davranması konusunda göreve çağırdığını kaydetti.

Cesurer, “Hükümeti de halkın malı olan Kıb-Tek’in halkına daha ucuz ve kaliteli enerji verebilmesi için tüm borçlarını ödemesi konusunda uyarıyoruz” diyerek, aksi takdirde ilgili tüm tüketicilere alacakların tahsili için yasal mevzuatın uygulanması konusunda insiyatif almaktan kaçınmayacağını vurguladı.