“DOLARIN YÜKSELİŞİ FATURALARA YANSIYABİLİR”

EL-SEN Başkanı Cesurer, akaryakıt fiyatlarının dolara endeksli olması ve dolardaki yükselişin devam etmesi halinde elektrik faturalarına da bu durumun yansıyabileceğini söyledi.

TÜRKİYE’DE AKARYAKITA OKKALI ZAM:

Doların her geçen gün rekor kırarak tavan yapmasıyla birlikte Türkiye’de akaryakıta büyük zamlar yapıldı. Öyle ki 4 Mart Çarşamba günü Türkiye’de benzine 12 kuruş, motorine 5 kuruş, LPG’ye 20 kuruş, tüpgaza ise 36 kuruş zam yapıldı.

DOLAR 2 AY’DA %11,5 DEĞER KAZANDI:

16 Ocak’ta 2.3044 lira olan dolar sabah saat 10’da rekor kırmaya başlayıp üst üste rekor tazeleyerek dün 2.6098 liraya kadar yükseldi.

* * * 

Gündem Kıbrıs Özel / Mehmet Aktunalar

Her gün yeni bir rekorla tarih yazmaya devam eden dolar, özellikle TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TC Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı faiz politikası konusunda eleştirmeye başladığı Ocak ayının ortalarından bu güne kadar inanılmaz bir artış gösterdi. Öyle ki dolar son 2 ayda kat ettiği gelişimle 16 Ocak’ta 2.3044 TL’den alıcı buluyor olmasına karşın dün itibariyle toplamda yüzde 12’yi bulan bir oranla yükselerek 2.6098 TL’ye çıktı.

TC Merkez Bankası 27 Şubat Cuma günü ilan ettiği şekilde 40 milyon dolarlık döviz satış ihalesini yüzde 50 arttırarak 60 milyon dolar satması da bu duruma çare olmadı ve dolar durdurulamayan bir hale geldi.

VATANDAŞ ENDİŞELİ

Günlerdir devam etmesiyle birlikte son bir haftada adeta freni patlamış kamyon gibi hızla ilerleyen ve bir türlü durdurulamayan doların durumu vatandaşları da endişelendiriyor.

Dövizle borçlanan ve dövizin yükselmesiyle birlikte çoğu kişi kara kara düşünmeye başlamış durumda. Bütün bunların yanında diğer bir yandan ayın sonunu zor getiren bir çok vatandaş da geçim sıkıntısıyla birlikte dövizin yükselmesiyle ceplerine ateş düşmesinden tedirgin.

Türk lirası kazanmamıza karşı dövize, strelin ve dolara endeksli olan hayatlarımız son günlerdeki artışlarla birlikte bir çıkmaza doğru sürüklenebilir. Artan doviz kurlarıyla birlikte vatandaş tarafından büyük bir eleştiri konusu haline gelen elektrik ve akaryakıt fiyatlarına zam yapılması da an meselesi.

AKİM: “ELEKTRİK FİYATLARINA ZAM YAPILABİLİR”

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Başkanı Çağlayan Cesurer, akaryakıt fiyatlarının dolara endeksli olması, dolardaki bu yükselişin devam etmesiyle birlikte bu durumun elektrik faturalarına yansıyabileceğini kaydetti.

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim ise geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında dünya petrol fiyatlarının yükselişe geçtiğini ve bunun devam etmesi halinde elektrik fiyatlarında yeniden bir düzenlemeye ihtiyaç duyulacağını söylemiş, fiyatların tekrar zamlanması gerekeceğini dile getirmişti.

CESURER: “DOVİZ BU ŞEKİLDE DEVAM EDERSE YAPILABİLECEK BİR ŞEY YOK”

El-SEN Başkanı Cesurer konuyla ilgili olarak, "Eğer döviz bu şekilde çıkmaya devam ederse yapılabilecek bir şey yok” dedi. Cesurer ayrıca devlet sübvansiyonunun büyük oranda sanayi kesimine sağlandığını, bunun daha dengeli olarak normal tüketicilere de yansıtılması gerektiğine işaret etti.

TÜRKİYE’DE AKARYAKITA OKKALI ZAM YAPILDI

Hızla yükselen dolarla birlikte artan petrol varil fiyatı Türkiye’de akaryakıta da okkalı zammı beraberinde getirdi. Öyle ki Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Türkiye’de benzine 12 kuruşluk zam uyguladı. Uygulanan zamla birlikte İstanbul'da kurşunsuz benzinin litre fiyatı 4,45, Ankara'da 4,48, İzmir'de ise 4,47 lira oldu.

Türkiye’de benzine yapılan zammın ardından hemen bir gün sonra ise motorinin litre fiyatına da 5 kuruşluk zam yapılarak ve Motorinin litre fiyatı Ankara'da 3,89, İstanbul ve İzmir'de ise 3,83 liraya yükseldi.

Türkiye’de akaryakıta yapılan zamlarında hemen akabinde dün LGP, doğalgaz ve mutfakta kullanılan ev tipi tüpgaza da rekor oranda zam yapıldı. Yapılan zamla birlikte adeta ucuşa geçen fiyatlarda LPG’nin litresi yüzde 12,38 artışla 20 kuruş zamlanırken, Tüpgaza ise, kg’de 36 kuruş zam uygulandı.

BİZDE DE AKARYAKIT’A ZAM YOLDA

Tüm dünyada dolara endeksli olan petrol piyasasının doların rekor seviyelere ulaşmasıyla birlikte akaryakıta zam geleceğinin sinyalleri açık şekilde görülüyor.

En son 25 Şubat tarihinde Akdeniz Borsası’nı baz alan Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı akaryakıt fiyatlarına zam uygulamıştı. Yapılan zam ile birlikte benzin ve motorin 9 kuruş artmıştı.

Mart ayı içerisinde yeniden bir düzenlemeye gitmesi beklenen Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı’nın son zamanlarda doların tavan yapmasıyla artan petrol varil fiyatının akaryakıta da zam olarak yansıyacağının üzerinde duruluyor.