Suna ERDEN 

Son iki yıl içerisinde petrol fiyatları oldukça gerileyerek 30 doların altına indi. Eylül 2014 yılına kadar 80 ile 120 dolar arasında seyreden petrol fiyatları 2015 yılının sonlarına kadar yavaş yavaş geriledi.2016 yılı Ocak ayı itibari ile de petrol varil fiyatları 30 doların altında düşerken, bu düşüş KKTC’de akaryakıt fiyatlarına yansıdı. Kuzey Kıbrıs’ta elektrik üretimi fuel oil ile sağlanırken, petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün elektrik fiyatlarına yansımaması tepkilere neden oluyor. Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, 0.33 kuruş indirim yapacaklarını, bu fiyatın 1 Şubat 2015 tarihi itibarinden geçerli olacağını açıklarken, elektrik maliyetleri en yüksek sektörlerden biri olan turizm sektörü ve üretim sektörü hem indirim için geç kalındığını hem de 0.33 kuruş indirimin çok az olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı (KITSAB) Orhan Tolun, elektrik üretiminin petrole dayalı olduğunu, petrol fiyatları düşerken, KKTC’de son iki yılda elektrik fiyatlarının zamlandığını ifade ederek, Güney’de elektrik fiyatları ucuzlarken bizde ise tam tersine zamlanmıştır. Bana göre en kısa zamanda elektrik fiyatları düşen petrol fiyatlarına orantılı olarak indirilmeli, üretici, sanayici, turizmci ve halk bu külfetten kurtarılmalıdır” dedi.

Kıbrıs Türk Narenciye İhracatçılar Birliği (KTNİB) Başkanı Gökhan Saraç ise son iki yılda petrol varil fiyatındaki düşüşten dolayı Güney Kıbrıs’ta elektrik fiyatlarının ucuzladığını ancak KKTC’de ise tam aksine arttığını vurgulayarak, “Şimdi 0.33 kuruşluk düşüş olabileceğini ifade ediyorlar. İndirim yapmakta geç kalındığı gibi 0.33 kuruşluk gibi komik bir oranda yeterli olmayacaktır” dedi. 

TOLUN, “GÜNEY’DE DÜŞTÜ BİZDE YÜKSELDİ"

Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı (KITSAB) Orhan Tolun başta otellerin, restoranların çok fazla elektrik gereksinimi olduğunu, turistlik tesislerde ve sektörde elektrik maliyetinin çok fazla yer kapladığını ifade etti. 

Orhan Tolun, dünyada son iki yıldır petrol varil fiyatlarında büyük düşüş yaşandığını, varil başına 100 dolardan 30 doların altına düştüğünü, petrole bağlı ürün ve maliyetlerde ucuzlama olduğunu ancak bunun KKTC’de etkili olmadığını vurguladı. KITSAB Başkanı Tolun, elektrik üretiminin petrole dayalı olduğunu, buna rağmen fiyatlar düşerken son iki yılda elektrik fiyatlarının zamlandığını ifade ederek, “Bu işte bir yanlışlık var. Oysaki elektrik fiyatlarının ucuzlaması gerekiyordu” dedi. 

Tolun, turizm açısından bir kriz dönemi yaşandığını, Rus turist sayısında azalma olduğunu dile getirerek, “Ülkemize turist çekebilmemiz için indirim yapıp cazip fiyatlar sunmalıyız. İndirim yapılabilmesi için ise ya maliyetlerin aşağı çekilmesi gerekmektedir. Turizm sektöründe en fazla maliyete neden olan etkenlerden biri elektrik fiyatlarıdır. Bugün petrol fiyatlarının düşmesinden dolayı Güney’de elektrik fiyatları ucuzlarken bizde ise tam tersine zamlanmıştır. Bana göre en kısa zamanda elektrik fiyatları düşen petrol fiyatlarına orantılı olarak indirilmeli, üretici, sanayici, turizmci ve halk bu külfetten kurtarılmalıdır” şeklinde konuştu. 

SARAÇ, “0.33 KURUŞ KOMİK BİR RAKAM” 

Kıbrıs Türk Narenciye İhracatçılar Birliği (KTNİB) Başkanı Gökhan Saraç ise son iki yılda petrol varil fiyatındaki düşüşten dolayı Güney Kıbrıs’ta elektrik fiyatlarının ucuzladığını ancak KKTC’de ise tam aksine arttığını vurguladı. 

Elektrik fiyatlarının üretim maliyetlerini yükselttiğini, sanayi tesislerinin; özellikle paketleme ve ambalaj sanayilerinde elektrik kullanımının fazla olduğunu kaydeden Saraç, yüksek elektrik fiyatlarından dolayı işletmelerin yüklü maliyetlerle üretim yaptığını, Güney ile rekabet etme açısından zorlandıklarını ifade etti. Dünya genelinde petrolün varil fiyatının 30 doların altına düştüğünü kaydeden KTNİB Başkanı Gökhan Saraç, bu kadar düşüşe oranla 0.33 kuruşluk indirimin gülünç olduğunu dile getirdi. 

Saraç, “Petrol fiyatlarının düşmesinden dolayı Güneydeki elektrik fiyatları ucuzlarken biz de ise düşmedi. Şimdi 0.33 kuruşluk düşüş olabileceğini ifade ediyorlar. İndirim yapmakta geç kalındığı gibi 0.33 kuruşluk gibi komik bir oranda yeterli olmayacaktır. Güney Kıbrıs İsrail ile anlaşıp kablo ile elektrik almayı düşünürken biz halen daha dünyanın en pahalı elektriğini kullanıyoruz “şeklînde konuştu.