Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KTOB) Başkanı Hüseyin Aktığ ile Başbakan Yardımcılığı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu’nu kabul etti.

Heyet adına konuşan Şahap Aşıkoğlu, 2011’den beri uygulamada olan turizm teşvik sistemi sayesinde KKTC’yi ziyaret eden turist sayısında önemli oranda artış yaşandığını, 2010’a göre Kuzey Kıbrıs’a gelen yabancı turist sayısında yüzde 300 artış gerçekleştiğini, turizm gelirinin 340 milyon dolardan 680 milyon dolara çıktığını, turizm sektörünün büyümesiyle sektörde 3 bin 800 istihdam yaratıldığını belirtti.

Turizme bütçede son dört yılda gerekli payın ayrılmamasına rağmen turist sayısını arttırabildiklerini ancak istenilen şekilde olmadığını belirten Aşıkoğlu,  turizm fonuna bütçeden ayrılan payın yüzde 0.48 olduğunu, sadece turizm sektörünün yarattığı istihdamın, turizm fonuna bütçeden ayrılan payın daha yüksek olmasını gerektirdiğini söyledi.

Turizm Fonu’na ayrılan payın arıttırılmaması durumunda Avrupa ülkelerinde gereken reklamın yapılamayacağını kaydeden Aşıkoğlu, “bu şekilde devam eder ve İngiltere, Almanya, Hollanda gibi ülkelerde reklam yapamayacaksak, 2016’da ciddi kırılma olmasını bekliyorum” dedi.

Ziyareti sektör temsilcilerinin talebi üzerine yaptıklarını belirten Şahap Aşıkoğlu, konu ile ilgili destek beklediklerini ifade etti.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, turizmin hizmet sektörünün başında geldiğini ve büyümekte olduğunu, bu nedenle ülkenin tanıtılması için verilen teşviklerin önemli olduğunu kaydetti. Eroğlu  “Turizmin teşviklerle desteklenmesi kaçınılmazdır aksi halde pazarlarımızı elimizden kaçırabiliriz” dedi.

İngiltere’den KKTC’ye turist pazarlayan tur operatörü sayısında her yıl azalma yaşandığını, bunun hoş bir durum olmadığını belirten Eroğlu, “Burada hükümetin önemli görevler üstlenmesi gerekir” dedi.

Turizm için öngörülen teşviklerin bütçenin görüşülmeye başlandığı bugünlerde belirlenmesi gerektiğini ifade eden Eroğlu, “Ekonominin itici gücü hizmet sektörü olduğuna göre ve birçok yan sektör de faydalandığına göre, ülkenin en büyük sorunu olan istihdama da katkı yaptığına göre hükümet edenlerin bazı adımlar atması gerekir” diye konuştu.

Eroğlu, ekonominin büyümesinin önemli ölçüde hizmet sektörüne bağlı olduğunu da vurguladı.