Mağusa İnisiyatifi, Tahsin Ertuğruloğlu’nun yeniden Dışişleri Bakanı olmasıyla “Kıbrıs’taki yapıcı diyalog ve yeniden yakınlaşma sürecinin ciddi darbe aldığını” ileri sürdü.

Mağusa İnisiyatifi adına açıklama yapan Serdar Atai, Bakan Ertuğruloğlu’nun “Kiliselerdeki ibadetlerin ‘yılda bir-iki seferi geçmeyecek’ kararı verdiğini kaydedip kararı “keyfi” olarak nitelendirdi.

“İki toplum liderinin her türlü diyaloğa tam destek beyan ettiği ve dini liderlerin üstelik de kurumsal anlamda en liberal tutumlarını takındığı şu günlerde, böylesi bir şovenizm ve hoşgörüsüzlüğü kabul etmiyoruz” diyen Atai, İnisiyatiflerinin öncülük ettiği, Mağusa Suriçi’ndeki Ay İkserino Kilisesi’nin 2013 Aralık ayında tekrardan ibadete açılması sürecinden bugüne kadar hiçbir olumsuz olayın kayıtlara geçmediğini ve Kilisenin  toplumlararası buzları eritmede başlıca araçlardan biri olduğunu kaydetti.

“Bu ziyaretler neticesinde, Kıbrıslı Rumlar ve Türkler arasında var olan eski dostlukların tazelendiği” görüşünü dile getiren Atai, “Adanın değişik bölgelerindeki atıl Kiliseler ve Camiler mütekabiliyet prensibi temelinde temizlenip, tertiplenip ayine açılırken bölge halkları ve esnafı da durumdan fazlasıyla memnuniyet belirtmişlerdir” dedi.

Yaratılan olumlu atmosferlere örnekler veren Atai açıklamasında şunları öne sürdü:

“Biz, Sayın Ertuğruloğlu’nun bu tavrını çok çok iyi biliyoruz. Kendisi, 1999-2003 yılları arasında sınır geçiş noktaları açılana kadarki dönemde yine Bakan iken, iki toplumlu aktivitelerle yakınlaşma çalışmaları yürüten aktivistlerin Ledra Palas buluşmalarını keyfi izin formaliteleriyle her fırsatta sabote etmiştir. O dönemki uygulamalar düzelmeye değil kötüleşmeye işaret ettiğinden, AİHM’de karar bekleyen ve “buluşma-görüşme özgürlüğünün” ihlalini içeren Ahmet Cavit An davası karara bağlanmış ve Türkiye suçlu bulunup tazminat cezası ödemeye mahkum edilmiştir.”
  
Atai şöyle devam etti:

“Türkiye, Avrupa, ABD ve BM’nin “Kıbrıs’ta kalıcı Barış” için en güçlü mesajları verdikleri son günlerde, bu mudur  sizin Dünyaya vereceğiniz mesaj? Hoşgelmedin diyoruz Sayın Ertuğruloğlu.”