Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, RMMO’nun Baf’taki “Andreas Papandreu Hava Üssü”nü “bölgesel işbirliğinin, barış ve istikrarın kapısı” olarak niteledi. Üssün modern tesisleri ve dost Avrupa kuvvetlerine sağladığı kolaylıklarla Güney Kıbrıs’ın “jeostratejik rolünün önemini de vurguladığını” savundu.

Fileleftheros “Kıbrıs’ın Jeostratejik rolünü Vurguluyor... Savunma Bakanı: ‘Andreas Papandreu’ Hava Üssü İşbirliği ve İstikrar Kapısı” başlıklı haberinde Ortodoks Rumların “Hava Kuvvetleri’nin koruyucusu” olduğuna inandıkları Aziz Arhangelos Mihail yortusu dolayısıyla üste düzenlenen törende yapılan konuşmaları aktardı.

Gazeteye göre “Silahlı Kuvvetler’in sivil yöneticisi olarak vatana ve insanlarına hizmet etmek için –canı dahil- her şeyini vermeye hazır insanlar arasında olmaktan gurur duyuyorum” diyen Fokaidis bir süre önce Güney Kıbrıs açıklarında Suriyeli mültecilerle dolu geminin batması ve birkaç hafta önce de çift motorlu küçük uçağın denize düşmesi olaylarını hatırlatarak bunlara ilk ulaşanın Rum hava kuvvetleri personeli olduğunu söyledi.

Fokaidis “Hem hava sahasını ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını korumada hem de arama-kurtarma ve insani operasyonlarda rol oynayarak Kıbrıs’ın bölgedeki istikrar, güvenlik unsuru olarak oynayabileceği rolü vurguluyorlar” dedi.

Habere göre törende konuşan RMMO Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Tümgeneral Leonidas Çiutras hava kuvvetlerinin çifte görevi bulunduğunu, bunların hava sahasında etkin gözetim, hava harekatları ve etkin hava savunma görevleri icra etmek için en hazırlıklı olmayı ve savaş kabiliyetini en üst seviyede tutmak ve devletin ve kamunun yanında olmayı içerdiğini söyledi.