DAÜ İç Mimarlık Bölümü’nün davetiyle ülkemizde bulunan Kent Müzesi Tasarım Uzmanı Burçak Madran’ın sunumda  bu alanda çalışmalar yapan DAÜ İç Mimarlık Bölümü ve Eski Eserler ve Müzeler Dairesi yetkilileri de yer aldı. Gazimağusa Belediyesi, her yönüyle kaspamlı bir Kent müzesi oluşturmadan önce Bandabuliya’da ön hazırlık olarak çeşitli etkinlikler ve sergiler yapmayı planlıyor.

Etkinliğin başında bir konuşma yapan Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Gazimağusa’da kent müzesi açılması için kentin paydaşlarıyla görüşmeye devam ettiklerini, tarihi eserlerin Gazimağusa için önemli olduğunu söylemekten öte birşeyler yapmak istediklerini, tarihi eserlerin tanıtımı ve turizmdeki potansiyeli için bu alandaki çabaların ileriye götürülmesi gerektiğini söyledi. Arter, Kent Müzesi Uzmanı Burçak Madran’ın bilgilerinin ülkemize yeni ufuklar kazandıracak nitelikte olduğunu, daha fazla beklemeden Gazimağusa Belediyesi’nin koordinasyonu ile bir planlama yapılacağını ve çalışmaları somuta döndüreceklerini belirtti.

 

Kent Müzesi Tasarım Uzmanı Burçak Madran, Türkiye’de müzelerin özel ve belediye müzesi olarak açıldığını, kültür bakanlığının sadece denetim yaptığını aktararak, kent müzelerinde yerel olarak o bölgeye hitap edebilecek işler yapıldığını, insanları müzelere çekmek için çeşitli aktiviteler yapıldığını söyledi.

Kent müzelerinin klasik müzelerin aksine daha dinamik olduğunu, kentin doğal ve çevre koşulları, geçmişten günümüze olaylar, farklı mekanları yansıtan maketler, insanların hikayeleri ve hatta güncel konuları içerebildiğini kaydeden Madran, yeni tekonoljiyle dokunmatik sensörlü haritalarla insanların ilgisinin çekilebileceğini, insanların kendileri için ayrılan yerlerde eski eşyalarını sergileyebildiğini söyledi.

Kent müzelerinin sadece gezilen bir yer değil kullanılan bir yer olduğunu, sadece turistlere yönelik değil, yerel halka yönelik olduğunu belirten Madran, Kent Müzesi’yle birlikte kültür yolunun da yapılması gerektiğini, kültür yolunda tarihi eserlerin yer bilgileri, neyin nerede olduğunu gösteren görseller olduğunu söyledi.

Türkiye’de Butik Müzelerin geliştirildiğini, belediyelerin evlerde yaptığı butik müzelerde kentle ilgili farklı konular olduğunu, birçok farklı konuda müze açılabildiğini ifade etti.