Gazimağusa Belediyesi’nin CTP’li Melis Üyeleri, belediyenin iyi yönetilmediğini ve ciddi bir tehlike ile karşı karşıya olunduğunu, gerek mali açıdan gerekse yönetsel bakımından “çöküş içine sokulduğunu” savundu.

CTP Gazimağusa Belediye Meclis Grubu’nu oluşturan Ayşen Haklıgil Kaymak, Funda Acaroğlu, Tijen Coşar, Cemal İnce, Erol Adalıer, Hüseyin Manik ve Salih Oktay; CTP Basın Bürosu aracılığıyla yaptıkları ortak yazılı açıklamada, Gazimağusa Belediye Meclisi’nin, 1 Aralık’ta toplanarak gündemindeki konuları görüştüğünü, gündemin en önemli maddesinin 10 milyon TL borçlanmayı öngören madde olduğunu belirtti.

Açıklamada, Belediye Meclisi toplantısında cari borçların kapanması için 10 milyon TL borçlanma önerisinin CTP’li meclis üyelerinin ret oyuna karşın, UBP, DP ve TDP’li üyelerin desteğiyle oyçokluğu ile onaylandığı kaydedildi.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Mağusa esnafı neredeyse 8 aydır belediyeye verdiği mal ve hizmetin parasını alamaz durumdadır. Bu nedenle birçok esnaf belediyeye mal ve hizmet vermemektedir.

“CİDDİ BİR SU SIKINTISI YAŞANIYOR”

Belediye, kentimize su sağlayan denizden içme suyu arıtan şirkete ödemelerini zamanında yapamadığından, ilgili firma da KIB-TEK’e elektrik ücretlerini zamanında ödeyememektedir. Bu nedenle arıtma tesisinin elektriği kesiktir ve tesisin bir kısmı devre dışıdır. Arıtmadan su alınamaması, Mağusalılar’ın unuttuğu susuzluğu tekrardan yaşamasına neden olmaktadır. Şu sıralar kentimizde ciddi bir su sıkıntısı yaşanmakta olup, vatandaşlarımız yeniden tankerlerden su satın almak zorunda bırakılmıştır.

Yatırımlar tamamen durmuştur. Şu anda hiçbir yeni proje üretilemezken, eskiden gelen projeler de askıya alınmış veya yavaşlatılmıştır.”
              
Gazimağusa Belediyesi’ne ve Gazimağusa’ya zarar verecek her uygulamanın karşısında olunacağı da belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Bizler CTP’li meclis üyeleri olarak, Gazimağusa Belediyesi’nde meclis kararı gerektiren pek çok konuyu basından öğrenmekteyiz. Yaptığımız izahat taleplerine gereken biçimde yanıt alamamaktayız. Yine de, bir yandan yapıcı muhalefet anlayışımızla, şeffaflığı ve açıklığı elden bırakmadan, bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da Mağusamızın menfaatlerine olan her projeye destek vermeye elbette devam edeceğiz. Ancak, Gazimağusa Belediyesine ve Mağusamıza zarar verecek her uygulamanın, geçmişte olduğu gibi, bundan böyle de karşısında olduğumuzu ve karşı durmaya devam edeceğimizi tüm Gazimağusalılara ve kamuoyuna bildirmeyi görev sayarız.”

Belediye Meclis Üyelerinin açıklaması tam olarak şöyle:

"Gazimağusa Belediyesi’nin iyi yönetilmediğini ve ciddi bir tehlike ile karşı karşıya olunduğunu birçok kez kamuoyunun bilgisine getirmiş bulunmaktayız. Gerek mali açıdan, gerekse yönetsel bakımdan Gazimağusa Belediyesi tam bir çöküş içine sokulmuş bulunmaktadır. Her platformda ve meclis toplantılarında yaptığımız uyarılara kulak tıkanmakta ve mirasyedi çılgınlığıyla Gazimağusa Belediyesi adeta yok edilmektedir. Bunun en somut örneği, son yapılan belediye meclis toplantısında yaşanmıştır.

Gazimağusa Belediye Meclisi, 1 Aralık, 2015 tarihinde toplanarak gündemindeki konuları görüştü. Gündemin en önemli maddesi 10 milyon TL borçlanmayı öngören madde idi. Toplantıda Belediye Başkanı’nın Meclise sunduğu rapora göre:       

Toplam cari borçlar: 6.085.639 TL

Banka kredi borcu: 3.550.864 TL

Kıb Tek’e borç: 1.370.000 TL

Toplam Borç:  11.006.503 TL olarak belirtilmiştir.

Bu tablodan da görüleceği gibi, Gazimağusa Belediyesi cari borçlarını kapatmak için borçlanmayı öngörmektedir. Belediye meclisimizin 1 Aralık, 2015 tarihli toplantısında 10 milyon TL borçlanma önerisi biz CTP’li meclis üyelerinin ret oyuna karşın, UBP, DP ve TDP’li üyelerin desteğiyle oyçokluğu ile onaylanmıştır.

Gazimağusa Belediyesi’nin son dönemde iyi yönetilmediği açıktır. Belediyede bugün, Belediye Başkanı İsmail Arter tarafından aşırı ve gereksiz istihdam yapma eğilimini ne yazık ki ilk günden beridir gözlemlemekteyiz. Bunun yanında belediyede hizmet alımı yoluyla gizli istihdam da hat safhaya ulaşmıştır. Gereksiz ve verimsiz ek mesai uygulamaları nedeniyle, belediye bütçesine her gün daha da büyüyen ciddi bir yük bindirilmiştir.

Bunların sonucu olarak:                                                                                                      

a) Mağusa esnafı neredeyse 8 aydır belediyeye verdiği mal ve hizmetin parasını alamaz durumdadır. Bu nedenle birçok esnaf belediyeye mal ve hizmet vermemektedir.

b) Belediye, kentimize su sağlayan denizden içme suyu arıtan şirkete ödemelerini zamanında yapamadığından, ilgili firma da Kıb-Tek’e elektrik ücretlerini zamanında ödeyememektedir. Bu nedenle arıtma tesisinin elektriği kesiktir ve tesisin bir kısmı devre dışıdır. Arıtmadan su alınamaması, Mağusalılar’ın unuttuğu susuzluğu tekrardan yaşamasına neden olmaktadır. Şu sıralar kentimizde ciddi bir su sıkıntısı yaşanmakta olup, vatandaşlarımız yeniden tankerlerden su satın almak zorunda bırakılmıştır.

c) Yatırımlar tamamen durmuştur. Şu anda hiçbir yeni proje üretilemezken, eskiden gelen projeler de askıya alınmış veya yavaşlatılmıştır.

KKTC halkının önünde bir Lefkoşa Belediyesi örneği vardır. Aşırı ve gereksiz istihdam ve fuzuli harcamalar, aradan 3 yıla yakın bir süre geçmiş olmasına karşın, bugün hem Lefkoşa Belediyesi’ne, hem de Lefkoşa halkına hala acı çektirmektedir.

Ne yazık ki, geride kalan 17 aylık dönemdeki uygulamalar, Gazimağusa Belediyesi’nin de aynı yolda gittiğini göstermektedir. Bu konuda CTP Meclis Grubu, gerek Belediye Meclis toplantılarında, gerekse toplantılar dışındaki temaslarda, belediye yönetimini sürekli uyarmaktadır. Ancak bu konularda herhangi bir duyarlılık gördüğümüzü söylemek mümkün değildir. Belediye Başkanı İsmail Arter ve ona destek olanlar, seçimde söz verdikleri herkesi istihdam etmeye devam edeceklerini ifade etmektedirler.

Bizler CTP’li meclis üyeleri olarak, Gazimağusa Belediyesi’nde meclis kararı gerektiren pek çok konuyu basından öğrenmekteyiz. Yaptığımız izahat taleplerine gereken biçimde yanıt alamamaktayız. Yine de, bir yandan yapıcı muhalefet anlayışımızla, şeffaflığı ve açıklığı elden bırakmadan, bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da Mağusamızın menfaatlerine olan her projeye destek vermeye elbette devam edeceğiz. Ancak, Gazimağusa Belediyesine ve Mağusamıza zarar verecek her uygulamanın, geçmişte olduğu gibi, bundan böyle de karşısında olduğumuzu ve karşı durmaya devam edeceğimizi tüm Gazimağusalılar’a ve kamuoyuna bildirmeyi görev sayarız."

CTP MAĞUSA BELEDİYE MECLİS GRUBU (Belediye Meclis Üyeleri)

1- Ayşen Haklıgil Kaymak

2- Funda Acaroğlu

3- Tijen Coşar

4- Cemal İnce

5- Erol Adalıer

6- Hüseyin Manik

7- Salih Oktay