KORAL BOZKURT

2003 yılından bugüne 1000’in üzerinde konut yaptık, sorunsuz tapu teslimi ve satış sonrası hizmeti ile devam ediyoruz. Bunun yanında yan kuruluşlarımız da kuruldu. Turizm Sektöründe Cyprus Ways 100 araçlık filosu ile hizmet veriyor, Evolve Park 150 odalı öğrenci yurdu, Soul Food Gıda sektöründe, toplamda 400’ün üzerinde istihdamımız var. 

Kolay değil!..  Ekonominin Lefkoşa merkezli döndüğü bir ülkede, Mağusa’da ‘Northernland’ gibi dev bir marka yarattı. 12 yılda 1000 konut yaptı!.. Hepsini sorunsuz, eksiksiz teslim etti. Sadece satarken değil, satış sonrası da her sorunda ailelerin yanında oldu. Yani sadece binaları değil gelecek için güveni de inşaa etti.
Mağusa’daki “aile merkezli işletmelerin” aksine, sıfırdan ciddi bir holding yarattı. Kıbrıs odaklı çalıştı... Çok sayıda aileyi gerçek anlamda Mağusalı yaptı.

Terzi bir babanın oğlu olarak girdiği iş yaşamında, şimdi bir holdingi yönetiyor. Çok iyi bir mimar. Çok sayıda inşaat dışında yatırımı da var. Yarattığı istihdam, devlete aktardığı vergi oranı da dikkat çekici. Zira, işsizliğin ciddi bir sorun olduğu ülkemizde, başarıyı arayan her genç için Mağusa’da Northernland markası örnek bir işletme oldu.
Mağusa Türk Gücü ve Galatasaray fanatiği. Kızlarına aşık, futbol ve arabalar en önemli hobileri... Yardımseverliğini de unutmamak gerekiyor. “Kazandığımı paylaşmayı ailemden öğrendim” ifadesi bir çok şeyin özeti.

Çoğu iş adamının aksine, kimsenin gözüne sokmadan sosyal sorumluluğunu da yerine getiren birisi...12 yılda, bin konutu tamamlamak, eksiksiz teslim etmek, tapu sorunu yaşatmamak kolay değil.

Aynı zamanda gözü kara... Yapılmayanları yapma peşinde. Nitekim, son girişimi Mağusa’nın en kapsamlı toplu konut sitesini; Saklıkent Sitesi ile çocukların yeşille içi içe ve sosyal imkanları ile güvenli ortamda büyümesini sağlıyor. Kaliteden ödün vermiyor.
Yeni projeleri için de kolları sıvadı. 

Bu ay portre konumuz, Mağusa aşığı özel bir isim. Zaten yukarıda yazılanlardan ismini anladınız; 
Koral Bozkurt...

Sizi tanıyabilir miyiz?

1999 DAÜ Mimarlık Fakültesinden mezun oldum. Askerlik sonrasında 2003 yılında Northernland’ı kurdum. Hasta bir Galatasaray taraftarıyım. 2003’den bugüne is hayatındayım.. 

İşe nasıl başladınız?

Ben mezun olduktan sonra özel bir şirkette çalışmaya başladım, İngiltere’ye gittim. Baktım ki bana göre değil. O dönem Annan Planı dönemiydi, piyasa hareketliydi, şanslar vardı. Mesleğimin de verdiği bilgi ile kendi şirketimi kurmaya karar verdim.

İlk yatırımınız neydi?

Kumyalı Bölgesi’nde 23 villalık bir projeydi. İstediğim gibi olmasa da iyiydi. Hemen arkasından Bahçeler Sitesi, 55 konutluk bir projeye başladık. Satışları çok hızlı oldu beklediğim sonuçları aldım. Sonrasında projelerimiz her kesime hitap edecek şekilde kalite ön planda olmak kaydıyla devam etti. Bir Mağusa aşığı olarak, İnşaat sektöründeki tüm yatırımlarım Mağusa Bölgesi’ndedir.

2003 yılından bugüne 1000’in üzerinde konut yaptık. Sorunsuz tapu teslimi ve satış sonrası hizmeti ile devam ediyoruz. Bunun yanında yan kuruluşlarımız da kuruldu. Turizm sektöründe Cyprus Ways 100 araçlık filosu ile hizmet veriyor, Evolve Park 150 odalı öğrenci yurdu, Soul food gıda sektöründe. Toplamda 400’ün üzerinde istihdamımız var. 

Yan kuruluşlarınız hep farklı alanlarda sebebi nedir?

Yumurtaların hepsini aynı sepete koymamak lazım. Krizden birinci etkilenen her zaman inşaat sektörü olur. Bu doğrultuda farklı alanlara yatırım yapmak daha mantıklı olur diye düşündük. İstediğimiz noktaya gelince daha güçlü bir yapıda olacağız. Turizm ülkesi olduğumuzdan bu gibi yatırımların doğru olduğunu düşünüyorum. Gıda sektörü vazgeçilmezlerden.

İnşaat sektörü bizim esas dalımız, fakat ekonomik olarak düşündüğüm zaman bir sektöre bağlı kalmamak lazım. Sürekli kendini geliştiren, yenileyen, büyüyen bir yapıda olmak şart. Günün gelişen ve değişen şartlarına ayak uydurmak lazım.  Birbirini destekleyen, besleyen bir yapı olması tabi ki önemli

İnşaat sektörüne baktığım zaman Mağusa Bölgesi’nde 3 yıldır birinci şirketiz. Bu yıl vergi sıralamasında Ada genelinde üst sıralardaydık.

Hedefiniz neler? 

Ben çok dağınık bir yapı olmasını istemiyorum. Hedeflerimi gerçekleştirdim. Mevcut yapıyı güçlendirmek en büyük hedefim. Birde ülkemize otel yapmak istiyorum. Otel projemiz var fakat uygun yeri bulamadık. 

Sektörde güven sağladığınızı düşünüyor musunuz?

Bu güne kadar öncelikli hedefimiz; zamanında, sorunsuz teslim, aynı zamanda konut teslimi ile tapu teslimini yapabilmek. 12 yılda tapusunu teslim edemediğim kimse olmadı. 

Emlak sektöründeki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dövizden dolayı yerli piyasa olarak olumlu değil. Belli bir zaman geçmesi gerekiyor ki insanlar dövizin yükselişini kabullenebilsin. 

Yabancı emlak şirketleri buradan bir partner belirleyerek ülkemizde hizmet vermeye başladı bu sizi etkiler mi?
Onlar emlak şirketlerinin büyümek için reklam şişirmesi ile Adamıza açılan şubeleri. Bizi etkileyen bir durum yok. 

Sektörün en hareketli bölgesi neresi?

Girne Bölgesi’nde hareketlilik daha fazla diye biliyorum.

Sizin tarzınız farklı örneğin Alasya Park Apartman sitesi, Saklıkent villa ve apartmanlardan oluşan yemyeşil bir site. Diğer bölgelerden çok beğeni kazanan siteler. Sadece Mağusa Bölgesi’nde var. Diğer bölgelerden talep var mı?
Evet çok fazla var. Özellikle Lefkoşa Bölgesi’nden. Mağusa Bölgesi’nde arazi imkanı ve arsa fiyatların düşük olması avantaj. Konut fiyatları ona göre belirleniyor ve diğer bölgelerden daha uygun.

Daha karlı değil mi? Sizin için ne değişecek?

Bir şey değişmeyecek. Lefkoşa iyi bir potansiyel; fakat istediğim gibi uygun bir arazi bulamadık. Bizim için tapu teslimi çok önemli. Uygun bir arazi bulursak neden olmasın. 

Genelde tercih edilen müstakil evler mi, apartman daireleri mi?

Bizde her kesime hitap edecek konut var. İmkanlarımız her kesime göre. Villa ortamında apartmanımız da var, şehir merkezinde apartman sitemiz de var. Hepsi de aynı oranda ilgi görüyor..

Site konusuna geri dönecek olursak ne diyebilirsiniz?

Alasya Park konut sayısı olarak büyük bir site. Şehir merkezinde bir site.
Saklı kent Sitesi biraz daha şehrin yoğunluğundan uzak yeşili ve sosyal ortamı ile yüz ölçümü daha büyük bir site. Saklıkent sitesi hayalimdi. Yurtdışında gördüğüm gibi önünde bahçesi, çimlerle örtülü yemyeşil bir site. Sosyal ortamları ile çocukların güven içinde büyüyebilecekleri bisiklet sürebilecekleri, tenis oynayabilecekleri bir site. İkisininde arazisi çok uygundu, istediğimiz gibi kalite odaklı olarak yaptık. Başarıya ulaştı. Alasya Park için 1 günde 65 daire sattığımızı hatırlıyorum. Saklıkent sitesi de hızlı bir şekilde tamamlandı. Başarılı şekilde sonuçlandı. İki siteye de satış sonrası hizmeti ve bakım onarım hizmetini sağlıyoruz.

Dış yatırımcılarla çalışmayı düşünüyor musunuz?

Ben prensip olarak düşünmüyorum.  Sebebi de ülkemizde daha öncesinde Yahudi yatırımcılar çok fazlaydı ve insanımıza da art niyetli anlaşmalar yaparak çok zararlar verdiler. 

12 yılda 1000’in üzerinde konut! Size neler kattı?

En önemlisi bu ülkede zorda olsa, Ticaret yapmayı öğrendim. Bilgi birikimimiz çok arttı. Benim hedefim çok para kazanmaktan öte, güven duyulan bir isim yaratmaktı, bunu başardık. Kalite odaklı çalıştığımızı herkes gördü. 

İş yoğunluğunuzdan sosyal yaşama fırsat bulabiliyor musunuz?

İlk 7 yılım, çok yoğun ve sosyal hayatsız geçti diyebilirim. Kurumsal bir yapıya geçişi başardıktan sonra, işleri paylaştırıp, denetleyen ve yöneten pozisyona geçtim. Artık kendime vakit ayırabiliyorum. Kızlarım benim için çok önemli. Boş zamanımın büyük bir kısmını onlarla değerlendiriyorum. Balık tutmayı seviyorum. Arkadaşlarım, sinema, Galatasaray maçları vazgeçilmezim. Arabalara karşı da özel bir ilgim var.

Pişmanlıklarınız oldu mu?

Pişmanlıklara inanan bir insan değilim. Pişmanlıklar dünde kalır. Bunun adına hayattan ders alma dersek daha doğru olur. İnsanlar yaptığı yanlışlarla doğruyu bulur. Hayattan çok büyük dersler aldım. Yaşadığım hiç bir şeyden pişman olmadım.

Bu yola tek başınıza mı çıktınız? Desteğiniz var mıydı?

Ben iş hayatına cesur başladım çünkü kaybedecek bir şeyim yoktu. Ailemin manevi desteğinden başka destek yoktu. Sıfırdan başladım. Şans ve disiplinli, dürüst çalışmam bizi bu noktalara getirdi. 

Akıllı yatırım dersek; şehir içi mi? Şehir dışı mı?

Konjektüre göre değişebilir. Doğru zamanda doğru limanda olmak önemli. Havayı iyi solumak lazım. 

Kıbrıs konusu sizin için önemli olmalı, ne düşünüyorsunuz? 

Hiçbir beklentim yok. Ne zaman olursa benim için bonustur. 7 yaşımdan beri bu konuyu duyuyorum. Yazılan çizilen çok şey var, fakat bir şey olacağı yok. Bu konuya bağlı olarak yatırım yapmıyorum. Keşke olsa, temennimiz o yönde, fakat umudumuz yok. 

Küçükken ne olmak isterdiniz?

Futbolcu olmak isterdim... 

Rakiplerinizle aranız nasıl?

Hiçbiri ile bir problemim yok. Ben meslektaşlarımı rakip olarak görmem. Bu pasta hepimizin. Herkes kısmetiyle... Hatta diğer müteahhit arkadaşlarımla işbirliği  içerisindeyim.

İş dağılımı yaparken tercihleriniz ne yönde olur?

Ben bir Mağusa sevdalısıyım, arkadaşlarımla iş yapmayı severim. İlk başta Arkadaşlarım sonra Mağusa esnafı daha sonra Mağusa dışındaki şirketler ve en son yurt dışından çalışmayı tercih ederim. Bu tutuculuk değil kesinlikle, bölgecilikte değil. Doğrusunun bu olduğunu düşünüyorum.

unnamed-082.jpg

unnamed-(1)-040.jpg