Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Eczacılık Fakültesi, Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aybike Yektaoğlu ve Elektrik Elektronik Mühendisi Hüseyin Aranır moderatörlüğünde gerçekleşen “Gençlerle 51. Bakış” programına bu hafta KKTC’nin genç sanatçılarından Nihat Ağdaç konuk oldu. Söz konusu programda KKTC’de sanat kültürü ve sanat eğitimi konusu ele alındı.

KKTC’de Güzel Sanatlar Ortaokulu’nda eğitim aldıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı’nı tamamlayan Nihat Ağdaç, müziği bir kariyer olarak seçmeye 8 yaşında karar verdiğini anlattı. Konservatuvar eğitimini keman üzerine alan Ağdaç, biri Royal Academy of Music diğerini de Guildhall School of Music and Drama’da olmak üzere iki yüksek lisans eğitimi tamamladığını anlattı. Ağdaç kolejde okumanın bir moda haline geldiği kendi eğitim döneminde ailesinin çok desteğini gördüğünü ifade etti. Türkiye’ye gittiği dönem sanat eğitiminde iyi yönde bir rekabet ortamının varlığının kendisine çok güzel bir motivasyon yarattığını bildiren Ağdaç, programda KKTC’deki sanat eğitimini değerlendirdi. Ağdaç, müziğe ve sanata çok yatkın bir toplum olduğumuzu kaydederek, toplum içerisinde nitelik anlamında çok da büyük bir çaba içerisinde olmamamızı eleştirdi.  Toplum olarak müzik veya kültürümüzden uzaklaştığımızı düşünmediğini ancak ne yazık ki kültürü geliştirmeden aynı dallar, aynı şarkılar, aynı danslar etrafında döndüğümüzün de açık olduğunu vurgulayan Ağdaç, bunun bir yerinde sayma olduğunu ifade etti. Ağdaç “Kıbrıs kültürü dediğimizde; bizler bunu önce birkaç şarkı, sonrasında yurtdışında bir folklör dansı temsiliyeti gibi olgular algılıyoruz. Toplum bireyleri nitelikli anlamda sanat icra etmeye, spor yapmaya başlamış ve farklı dallarda uluslararası seviyeye gelmişse eğer, bu o toplumun bir parçası olabilme imkanına kavuşuyor.” ifadelerini kullandı. Kültürün gelişen bir unsur olduğunu bildiren Ağdaç, bizlerin de bu gelişime sanatımızla destek vermemiz gerektiğine vurgu yaptı. Ülkede sanat politikalarının belirlenmesi ve bu yönde gelişmeler sağlanması için bir anlayışa gidilmesi gerektiğine dikkat çeken Ağdaç, son dönemde kurulan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın tam da bu noktada önemine değindi. Kısa süre önce KKTC Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konzertmaisteri olan Nihat Ağdaç, bu kurumun toplumdaki sanat algısına olumlu katkı sağlayacağı inancını dile getirdi. Ağdaç, “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası kurulmadan önce ülkemizdeki nitelikli sanatı sorgulayan bir kamuoyu bulunmuyordu. Söz konusu kurumun açılmasıyla sanata da farkındalığın artacağı düşüncesindeyim. Kamuoyu nitelikli sanatı sorgulamaya başlayacaktır. Eksikler, fazlalıklar tartışılmaya başlanacaktır. Ben ülkemizdeki sanata karşı ümitsiz değilim çünkü inanıyorum ki, bu orkestranın varlığı ardımızdan gelecek olan nesil için bir umut ışığı olacaktır.” sözlerini aktardı.  

Eğitim ve Yaşam Programının söz konusu bölümü 17 Haziran 2016 Cuma günü, 21:00 – 21:45 saatleri arasında, tekrarı ise 18 Haziran 2016 Cumartesi günü, 12:00 – 12:45 saatleri arasında BRT 2 kanalında yayınlanacaktır.