Önceki görev yeri olan Yakın Doğu Üniversitesi’ni kollamak adına birçok keyfi işleme imza atan ve tüm üniversitelere eşit davranmayı başaramayan YÖDAK Başkanı Hüseyin Gökçekuş, bu kez de hafiyeliğe soyundu. Yasadışı işlemlere onay vermeyen akademisyenleri mercek altına alan Gökçekuş, YÖDAK Genel Sekreteri’ne verdiği talimatla Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Hasgüler ve Prof. Dr. Olgun Çiçek'in mesai saatlerini takip ettirmek adına hafiye sistemi kurulması için iki memur görevlendirdi.

Bir başkan ve dört üye olmak üzere beş kişiden oluşan YÖDAK’ın başkanı Hüseyin Gökçekuş, tarafsızlık ilkesini yok saymakla kalmayıp, üyelere mobbing uygulamaya başladığı ortaya çıktı.

“YÖDAK’a başvuran üniversitelere eşit davranmadığı veya tüm üniversiteleri eşit mesafede tutmadığı, tarafsız ve bağımsız davranmadığı; YÖDAK Başkanı’nın Yüksek İdare  Mahkemesinin Girne Üniversitesi ile ilgili verdiği kararlara uymaktan kaçındığı veya bu kararlara uymaktan imtina ettiği;  YÖDAK Başkanı’nın Girne Üniversitesi Pilotaj Bölümü lisans onayındaki usulsüz işlemleri ve Yakın Doğu Üniversitesine sınıf öğretmenliği bölümü açma ön izni vermesi neticesinde KKTC uyruklu öğrencilerin diplomalarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmadığı” gibi maddelerle Ombudsmana şikâyet edilen Gökçekuş, dilekçede imzası bulunan akademisyenlerin mesai saatlerini takip ettirmek için iki kişiyi görevlendirdi.

İstifaya çağırmışlardı

YÖDAK Yönetimi üyesi Prof. Dr. Hasan Kömürcügil, Prof. Dr. Olgun Çiçek ve Prof. Dr. Mehmet Hasgüler yaptıkları açıklama ile Başkan Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş’u istifaya çağırmıştı.

YÖDAK üyeleri açıklamalarında şu ifadeye yer vermişlerdi: “Bizler, aşağıda isim ve imzaları bulunan YÖDAK üyeleri; Son dönemde basında sıkça yer alan ve kurumumuzu, üyeleri ve yükseköğretimi yıprattığını düşündüğümüz konularda gerçeğin bilinmesi adına kamuoyuna açıklama yapmayı bir sorumluluk ve görev olarak görüyoruz.

YÖDAK Başkanı’nın uzun zamandan beridir süregelen yasa tanımaz, kural tanımaz, keyfi, baskıcı ve diktatörce tutumu nedeni ile KKTC yükseköğretimi zarar görmektedir.

YÖDAK Başkanı’nın yükseköğretim yasasını ihlal ettiği konular;

1. Toplantılarda kendi isteği doğrultusunda karar aldıramayınca çıkan kararları farklı yorumlamak, kurulun onayı ve bilgisi dışında resmi yazılar yazmak, mevcut üyelere bağırarak, tehditler savurarak toplantıları terk etmek, üyelerin yazılı çağrılarına rağmen toplantı yapmamak, gelen yazılar hakkında bilgilendirmemek v.b. (yükseköğretim yasasının 15/b maddesi uyarınca başkanın görevleri arasında: “kurulu toplantıya çağırmak ve toplantıların düzenini sağlamak”)

2. YÖDAK Başkanı kurul ile ilgili yaşanan mahkeme süreçlerinde, kurul kararı ile tutulan avukatları reddetmiş, kendi başına avukat tutmuştur. Daha sonra mahkeme YÖDAK Başkanı’nı haksız bularak yürütme organının kurul olduğunu vurgulamış ve bu kararı iptal ederek kendisini mahkeme masraflarını ödemeye mahkûm etmiştir. Bu avukatı kendi başına YÖDAK avukatı olarak atadığını toplantıda beyan etmiş ve daha sonra dava kaybedildiği halde kendi imzası ile avukata 6.000 TL ücreti haksız yere  ödemiştir.

3. YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş’un yasa ve kural tanımaz davranışlarının bir diğer örneği ise basında da yer alan “Girne Üniversitesi, pilotaj bölümü” nün usulsüz onayıdır. Üç üyenin olumsuz görüşüne rağmen YÖDAK Başkanı tarafından söz konusu programa öğretime  başlama izni vermiştir.

4. Ayrıca, YÖDAK başkanı YÖDAK’ta usulsüz bir biçimde anayasaya ve yükseköğretim yasasına aykırı olarak, herhangi bir kurul kararı olmaksızın araştırma görevlileri (doktora öğrencileri) çalıştırmaktadır. Bu kişiler herhangi bir sözleşmeye tabi olmadan çalışma ve sosyal güvenlik yasalarına da aykırı olarak YÖDAK üyelerinin bilgisi dışında ve hangi görevlerde çalıştırıldıkları bilinmemektedir.

5. Kurumda güvensizlik ortamı yaratılmış, idari personel korku, kaygı, huzursuzluk ve mutsuz bir ortamda çalışmaktadır. Kuruma kamera sistemi, parmak okutma cihazı alınması için girişimler başlatılmış, personelin odaları, yerleri, dolapların ve kapıların kilitleri değiştirilmiştir. Toplam 10 personeli bile idare edemeyen bir görüntü ortaya çıkmış ve olmadığı iddia edilen bütçe kalemleri keyfi ve tek başına kararlarla gereksiz yerlere harcanmaktadır.

6. Bir üniversitenin izinsiz olduğu tespit edilen yüksek lisans ve doktora programları konusunda kurul kararı olmasına rağmen gerekli yazışma ve süreç takibini yapmamıştır.

7. YÖDAK Başkanı tarafından YÖDAK bütçesi ile ilgili hiçbir bilgi kurulda paylaşılmamaktadır ve ne kadar harcama yapıldığı, nereye harcandığı hakkında bilgi dahi verilmemektedir. 2 yıldan beridir ita amiri olarak tek imza ile tüm harcamalar YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş tarafından yapılmaktadır.

8. Yükseköğretim strateji belgesi olarak kendi başına hazırladığı, hiçbir bilimsel dayanağı ve resmiyeti olmayan (kurul tarafından hazırlanmamış ve onaylanmamış) dokümanı her platformda yetkililere dağıtarak yanlış bilgi ve yönlendirme yapmaktadır.

9. YÖDAK olarak TC YÖK ile ilişkilerimiz en alt seviyeye ve minimum düzeye inmiş, üniversiteler ile ilişkiler durma noktasına gelmiş, resmi kurumlar nezdinde itibarımız sıfırlanmıştır. Her gün basında yer alan olumsuz haberler ile de kurumumuz hızla yıpranmıştır.
10. Son olarak; aşağıdaki yasa maddeleri de YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş tarafından ihlal edilmiştir.
A. Yükseköğretim yasasının 6/2 maddesi; “karar alma süreçlerinde demokratik katılım sağlanır”,
b. 6/5 maddesi; “her türlü işlem hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı kalınarak uygunluk içinde yürütülür”
c. 6/9 maddesi; “kamu ve özel kesimler, sivil toplum örgütleri ile ulusal ve uluslararası bilim kuruluşları ile işbirliği gözetilir.”

YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş’un yasa tanımaz tutum ve davranışlarının devam etmesi, YÖDAK üyelerine karşı yürüttüğü baskı, korku, tehdit ve mobbing girişimleri yapması nedeniyle YÖDAK üyeleri sorumlu bulundukları cumhurbaşkanlığı makamına hem sn. Eroğlu döneminde hem de Sayın Akıncı’ya ve Ombudsman makamına yazılı ve sözlü şikâyetlerde bulunmuşlardır.

YÖDAK başkanının aksine, YÖDAK üyeleri, Kurul’un bütün üniversitelere eşit mesafede durması ve kararlarını yasalar ve hakkaniyet ilkesi çerçevesinde alması gerektiğine inanmaktadırlar ve bu yönde davranmayı kararlılıkla sürdürmektedirler.

Bütün bu bilgiler ve gelişmeler ışığında; YÖDAK’ın yasada belirtilen şekilde özerk, demokratik, şeffaf ve hesap verilebilir bir anlayış ile yönetilebilmesi, kurumun itibarının korunması ve  KKTC yükseköğretiminin daha fazla zarar görmemesi adına YÖDAK başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş’u istifa etmeye çağırıyoruz. Aksi takdirde, bağlı bulunduğumuz makam olan Cumhurbaşkanlığı’na gereğini yapmak üzere çağrıda bulunuyoruz.

Kamuoyunun bilgisine saygı ile arz ederiz.”

Ombudsman da açıklama yapmıştı

Ombudsman Emine Dizdarlı da kendisine intikal eden şikâyetle ilgili olarak yaptığı açıklamada, disiplin suçu varsa Cumhurbaşkanının YÖDAK Başkanını görevden alabileceğini belirterek şöyle demişti: “Soruşturma neticesinde, olayın oluş biçimi, iddia edilen fiil ve hallerin işleniş koşulları, ilgilinin bir kastı olup olmadığı, eylem ve eylemlerin meydana gelmesindeki etkenlerin neler olduğu hususlarının göz önünde bulundurarak mesleğin vakar ve onuru ile bağdaşıp bağdaşmadığı veya mesleğin görev ve icaplarına uyup uymadığı veya görev ve sorumlulukları veya yükümlülüklerini Bangalore Yargı Etiği ilkeleri ışığında yerine getirip getirmediği konusunda bir karara varılması ve disiplin suçunun işlendiği sonucuna ulaşması  gerekir. Sayın Cumhurbaşkanının  YÖDAK Başkanı’nın Yükseköğretim Yasası’na aykırı davranışlarda bulunduğu sonucuna  ulaşması neticesinde YÖDAK Başkanı’nı 65/2005 sayılı Yükseköğretim Yasası’nın 8(4)(B) maddesi tahtında görevden alabilir.”