Veteriner Dairesi’nin hayvan sağlığı, gıda güvenliği ve halk sağlığı temini hedefiyle başlattığı ve Avrupa Birliği (AB) desteğiyle hayata geçirilen “Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele Projesi” hakkında  sivil toplum örgütü ve üreticilere bilgi verildi.

Proje hakkında  paylaşımlar için Yürütme Komitesi toplantısı gerçekleştirildi. Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıya, Bakanlık ve Veteriner Dairesi yetkililerinin yanı sıra AB ve proje uzmanları, Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği üyeleri, akademisyenler, hayvan yetiştiricileri ve üreticiler katıldı.

“TÜM HAYVANLAR TARAMADAN GEÇİRİLECEK”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı açıklamasına göre, toplantının başında Bakanlık adına söz alan Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı Müdürü Akay İnce, hayvan hastalıklarının çözüm bekleyen önemli sorunlardan biri olduğunu belirtti. Bu nedenle gerek halk sağlığı gerekse hayvansal ürünlerin pazarlanması konusunda sorun teşkil eden hayvan hastalıklarının eradike edilmesi için başlatılan projenin hayati bir proje olduğunu söyleyen İnce, Bakanlık olarak projeye destek verdiklerini ifade etti.

Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele Projesi çerçevesinde bu güne kadar yapılanlar ve bundan sonra izlenecek yol ile ilgili bir sunum gerçekleştiren Ekip Lideri Vaidotas Kiudulas, Veteriner Dairesi’nin önemli çalışmalar başlattığını belirtti.

Toplantıda hayvan üreticilerine süreç ile ilgili detaylı bilgi aktaran Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, önümüzdeki Mayıs ayında pilot bir uygulamanın başlatılacağını ve belirlenen çiftliklerde numune alımı ile hastalık tespiti testlerinin yapılacağını söyledi. Gökşan, adım adım örneklem grubun genişletileceğini ve projenin sonuçlanmasına kadar tüm hayvanlar ile çiftliklerden numune alınıp taramaların gerçekleştirilmiş olacağını dile getirdi.

“HAYVAN HASTALIKLARI ENFORMASYON YÖNETİM SİSTEMİ”

Bakanlık açıklamasına göre, Veteriner Dairesi tarafından geliştirilip kullanıma sunulacak olan “Hayvan Hastalıkları Enformasyon Yönetim Sistemi” sayesinde, hayvan alımı öncesinde üreticiler ile tüketiciler, hayvanların test sonuçlarını ve çiftliklerin hastalık durumunu görebilecek. 

Durumu belli olmayan hayvanların, hastalığın tanımlandığı enfekte işletmelerden hastalıktan arınmış çiftliklere taşınması durumunda da son gidilen çiftlik “Ari Statüsü”nü kaybetmiş olacak.

Toplantıda ayrıca, ari duruma gelecek sürüler ile hastalık bulunan enfekte sürüler arasında farkındalık yaratacak fiyat politikaları olacağı belirtildi.

Uzmanlar ve hayvancılar, önümüzdeki haftalarda hayvan üreticilerinin daha geniş çaplı katılımıyla bilgilendirici toplantılar yapılması konusunda anlaştı.