Züleyha Karaman

Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Demokrat Parti (DP) 2003’ten sonra yeniden koalisyon hükümeti kuruyor. Meclis çoğunluğu güvenoyu için yeterli olmayan iki partinin kuracağı hükümete, bağımsız milletvekilleri de destek veriyor.

Cumhuriyet Meclisi’nde CTP 20, UBP 18, DP UG 5, TDP 3 sandalyeyle temsil edilirken 4 de bağımsız milletvekili bulunuyor.
Hükümetin istifasının ardından, Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen 4 siyasi parti çalışmalarını sürdürürken, UBP ve DP, kabinedeki bakanlıkların dağılımı konusunda büyük oranda uzlaştı.

İstanbul ziyaretini yaklaşık 4 saat erken alıp dün akşam ülkeye dönen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, hükümeti kurma görevini, UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’e bugün vermesi bekleniyor.

Özgürgün’ün görevi almasının ardından, hükümeti kurmak için 15 günlük süresi var.

YENİDEN BAŞBAKAN YARDIMCILIĞI

UBP’nin 7, DP’nin 3 bakanlık alacağı kabinede, yeniden Başbakan Yardımcılığı da oluşturuluyor.

DP’de olacağı belirtilen Maliye Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı ile birleştiriliyor.

CTP-UBP koalisyon hükümetinde olmayan Başbakan Yardımcılığı, UBP-DP koalisyon hükümetinde yeniden, Başbakan Yardımlığı ve Maliye Bakanlığı olarak tesis ediliyor. Başbakan Yardımcılığı’nın yeniden tesisiyle birlikte DP Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın da kabinede yer alması bekleniyor.

Yeni hükümette, iki partinin vardığı uzlaşıya göre, Başbakan Yardımcılığı ve Maliye, Milli Eğitim ile Turizm ve Çevre Bakanlığı DP’de, diğer bakanlıklar da UBP’de olacak.

UBP ve DP en son Derviş Eroğlu başbakanlığında 2003 yılında koalisyon hükümetinde ortak olmuştu. Annan Planı referandum sürecinin yaşandığı dönemde, erken genel seçimin ardından, UBP-DP koalisyon hükümeti bitmiş, yerine Mehmet Ali Talat Başbakanlığında CTP-DP koalisyon hükümeti kurulmuştu.