Ceren ERCİH 

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Erçin Şahmaran’ın sunduğu Gündeme Bakış programının konuğu oldu. Sağlık alanındaki gelişmeleri aktaran Gülle, KKTC’nin aşılama programlarında Avrupa standartlarında olduğunu kaydetti. Onkoloji hastanesinin normal protokol ile Temmuz sonunda biteceğini belirten Ahmet Gülle, bunu daha erkene çekebilmek için çaba sarf ettiklerini ifade etti. 

“112 AĞIMIZI DA GÜÇLENDİRMEMİZ GEREKLİ” 

Sağlık konusunda yapılan yenilikleri aktaran Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, öncelikle 112 ağını güçlendirmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını vurguladı. Bakan Gülle; “Özellikle sağlık alanında acil konular 112 gibi çok ivedi konular vardı. Bunları hızlı bir şekilde ele almamız gerektiğini düşündük. Türkiye’den bir uzman ekip getirdik. Nasıl daha etkili olabiliriz ile ilgili çalışmalar yapıldı. Bu çalışmaların sonrasında şu ortaya çıktı; 112 ağımızı da güçlendirmemiz gerekli. Çamlıbel’de yeni bir sağlık merkezi yaptık ve 112 merkezi yerleştirdik. Bunun ötesinde de tüm ambulans şoförlerimizi ve tüm hemşirelerimizi eğitimden geçirdik” dedi. 

“SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ BAŞLATTIK” 

‘Biz koruyucu sağlık hizmetlerine önem vereceğimizi söyledik’ diyen Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, şunları kaydetti; “Tütün, sigara, sigara içilmesinin kontrol altına alınması, engellenmesi, azaltılması bununla ilgili yasal düzenlemeler var ama bu konuda ciddi anlamda ele aldık, denetimlerimizi arttırdık. Şu anda hastanemizde bir sigara bırakma polikliniği başlattık.” 

“TÜRKİYE’NİN DE ÖNÜNDEYİZ” 

Yerinde sağlık hizmeti başlattıklarını belirten Gülle, KKTC’nin aşılama programlarında Avrupa standartlarına olduğunu şu sözlerle ifade etti; “Yerinde sağlık hizmetlerini başlattık. Özellikle Karpaz bölgesinde ve Lefkoşa Surlariçi’nde ve temel sağlık hizmetleri dairemizle birlikte bütün bu bölgeler de ev ev hepsine ziyaretler yapıldı. Ne tip problemleri var? Sağlık sorunları var mı? Bunlar saptandı. Bunlar yapılırken yerel yönetimler ve belediyelerle de iş birliği yapıldı. Şunu öğünerek söyleyebiliriz KKTC olarak aşı, aşılama programlarında Türkiye’nin de önündeyiz. Avrupa standartlarındayız.” 

“KANSER, GELİŞEN TOPLUMLARIN HASTALIĞI” 

‘Hastaların işlerini kolaylaştırmak için randevu sistemini başlattık, bu sistem yavaş yavaş yerleşiyor. Sistemin düzenlenmesi ile birlikte bu olay çok daha etkin olacak’ diyen Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, çağın en önemli iki hastalığı olduğunu belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü; “Çağımızın en önemli hastalıklarından bir tanesi, dünyada en sık ölüme neden olan iki hastalık grubundan bir tanesi. Bunlardan birinci grubu kalp- damar hastalıkları, ikincisi de kanser. Kanser, gelişen toplumların hastalığı. En çok gelişmiş ve sanayileşmiş toplumlarda var. ,Dünyada en sık kanser ABD’de var. Her 100 bin kişide 378 kişi her yıl kanser oluyor.” 

“DAHA GİDECEK ÇOK YOLUMUZ VAR” 

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, “Kanser bizim en başta mücadele ettiğimiz hastalık grubudur. Bu konu ile ilgili şimdiye kadar ülkemizde hiç yapılmamış şeyleri her boyutuyla başlattık. Kanser ile ilgili çok adımlar atılmaya çalışıldı ama hiçbiri kapsamlı ve bütünsel değildi. Tabi ki, daha gidecek çok yolumuz var” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü; “AKSA santralında filtre yok deniyordu şu anda bir filtre takıldı. Bir önemli adım atıldı. Teknecik’te de filtre takılması ile ilgili bir önemli adım atıldı. Bakanlar Kurulu tarafından kaliteli bir yakıt kullanılması ile ilgili de bir karar alındı. Bu konularda önemli bazı adımlar atıldı. Kanserde çağdaş bir kayıt sistemi olmazsa sadece hastanenize gelen hastaları kaydederseniz, özele ve yurt dışına gidenleri kaydetmezseniz ve bunları bölgesel olarak hangi bölgede hangi kanser türü, hangi yaş grubunda bunları bilmezseniz siz kanser ile ilgili gerçek anlamda bir mücadele veremezsiniz. DAÜ Tıp Fakültesi ile birlikte kanser kayıtçılığı ile ilgili ülkemiz de ilk kez bütünsel olarak bir çalışma başlattık.” 

“TEMMUZ SONUNDA BİTİRECEĞİZ” 

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, onkoloji hastanesinin en geç Temmuz sonunda biteceğinin müjdesini de verdi ve sözlerini şöyle tamamladı; “Bu konuda biliyorsunuz ihaleye çıkıldı, yapımına başlandı ve gayet hızlı bir şekilde de devam ediyor. Hedefimiz normal yapılan protokol Temmuz sonuna kadar bitmesidir. Biz bunu biraz erkene almak için mücadele ediyoruz ama sonuçta en kötü ihtimal biz bunu Temmuz sonunda bitireceğiz.”