DPUG Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz de, “trafik” ile ilgili konuşma yaptı.

Gündüz, ülkede trafik konusunun hiç gündemden düşmediğini, son zamanlarda da ölümlü kazalar ve travmalarla gündemde olduğunu kaydetti.

Ülkede araçlar ve nüfus gelişirken sistemin ve yolların mevcut kaldığını, altyapı ve yasal düzenlemelerin şart olduğunu, bu konuda üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu belirten Gündüz, Yol Güveliği Yasası ile Yol ve Trafik Suçlarını içeren yasa hakkında bilgi vererek, yapılması gereken değişiklikleri anlattı.

Menteş Gündüz, bu yasalarda yapılacak değişikliklerle altyapıya yönelik kaynak yaratılabileceğini ifade ederek, yollarda gerekli yatırımların yapılması ile ilgili sivil toplum örgütleriyle çalışmanın önemine işaret etti.

Yollarda güvenliğin sağlanmasıyla trafik kazalarının önlenebileceğini ifade eden Gündüz, ülkede yapılan altyapı çalışmalarının yanlışlıklarına da değindi. Menteş Gündüz, Gazimağusa’da yaşanan trajik kazayı da örnek vererek, aileye başsağlığı diledi.

Gündüz, kazanın yabancı uyruklu bir kişi tarafından yapıldığını, ancak iki aracın da KKTC plakalı olduğunu ifade ederek, bu konuda şahsın ehliyetinin hangi şartlarda kabul edildiğini, ülkeye uygun olup olmadığının kimin tarafından denetlendiğini sordu.

Polisin sadece ceza yazmak için yola çıktığını savunan Gündüz, polisin gerekli uyarılarla denetimleri yapmasının önemine değindi.

Toplu taşımacılığa da değinen Gündüz, Hamzaoğulları’na hak verdiğini söyledi; ülkede toplu taşımacılığın ülke geneline yayılması ve saatlerinin düzenlenmesi gerekliliğine vurgu yaptı.

Gündüz, ivedilikle, Bakanlar Kurulunun, ülkede hangi ülkelerin ehliyetlerinin kabul edilmesi gerektiğini belirlemesi ve ülkede verilen ehliyetlerin AB standartlarına çıkarılmasını istedi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunda güncel konuşmaların ardından milletvekillerinin yazılı soruları ve verilen cevaplar okundu.