Züleyha Karaman

Güney Kıbrıs'tan KKTC'ye son bir hafta içerisinde, kaçak yollardan bol miktarda domates, patlıcan ve taze baş soğan sokulduğu iddia edildi.

Büyük miktardaki sebzenin, Lefkoşa, Girne ve Gazimağusa'da dağıtıldığı öne sürüldü.

Halkın Sesi'ne konuşan bazı toptancılar, son bir hafta içerisinde Güney Kıbrıs'ta KKTC'ye kaçak yollardan domates, patlıcan ve baş soğan geçirildiğini ve piyasaya sürüldüğünü, bu ürünlerin sağlık kontrolünün yapılmadığı için insan sağlığı açısından risk oluşturduğunu söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen bazı toptancılar, kaçak olarak geçirilen domates, patlıcan ve baş soğanın, Gazimağusa ile Gazimağusa ve Leftoşa arasındaki sınır köylerinden KKTC'ye sokulduğunu belirtti.

Marketlerdeki baş soğanların iri ve temiz olduğuna dikkat çeken toptancılar, "Bizde soğan şuan sadece Doğancı'da çıktı, oradaki soğan daha küçük ve çamurlu. Oysa marketlerdeki soğan daha iri ve temiz" dedi.

"İNSAN SAĞLIĞI HİÇE SAYILIYOR"

"Güney Kıbrıs kendi piyasasına sürmediği, ilaç kalıntısı limitlerinin üzerinde olan sebzeyi KKTC'de piyasasına mı sürüyor?" diye sorarak, yetkililerin tedbir almasını isteyen toptancılar, "Bazı kendini bilmezler, kendini çok açıkgöz sanan, paragözler, insan sağlığını hiçe sayarak bu işi yapıyor. Yetkililerin bu işe dur demesi lazım" ifadesini kullandı.

Kaçak yolardan KKTC'ye sokulan ve şuanda piyasada bol miktarda bulunan domates, patlıcan baş soğanın sağlık kontrolü yapıladığı için, vatandaşın sağlığının hiçe sayıldığını dile getiren toptancılar, bir yandan insan sağlığı ile oynanırken diğer yandan da haksız rekabet yaratıldığını, kaçak olarak girişten dolayı devletin de gelir kaybına uğradığını söyledi.

"BU İŞİN NASIL YAPILDIĞI BİLİNİYOR"

Güney Kıbrıs'tan kaçak sebze girişinin nerelerden nasıl yapıldığının "herkesçe bilindiği" görüşünü paylaşan toptancılar, şöyle konuştular:

"Kaçak sebzenin bir kısmı Mağusa'dan giriyor, bir kısmı da Mağusa ile Lefkoşa arasındaki bölgelerden giriyor. Bu işin nerede nasıl yapıldığı biliniyor. Biz yetkililere bunu bildirdik, ulaşamadığımız yetkililere de mesaj gönderdik ama 1 haftadır bu kaçakçılık devam ediyor. Yetkililer isterse bu iş 24 saatte çözülür. İki sivil görevli Rum haline gitsin, kimin ne mal aldığını görsün bu iş çok basit bir şekilde ortaya çıkar. Rum yönetimi, sağlık açısından sakıncalı bulduğu ve kendi piyasasına sürmediği ürünlerin bize gönderilmesine göz mü yumuyor? Domates, patlıcan ve soğanın sağlık denetimi yapıldığı için üzerinde ilaç kalıntısı var mı yok mu bilinmiyor. İnsan sağlığı ile oynanıyor."

"DEŞİFRE EDİLMELİ"

Türkiye'den de KKTC'ye zaman zaman kaçak sebze ve meyve getirmeye çalışanların tespit edilerek, ürünlere el konulduğuna kaydeden toptancılar, Güney Kıbrıs'tan kaçak sebze meyve getirenlerin de belirlenerek, deşifre edilmesi gerektiğini kaydetti