Bahadır Ayna

Yıllardır Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs’a günübirlik turlar düzenleniyor. Her yıl bu iş üzerinden yüksek kazanç elde eden otobüs firmaları bu yıl umduklarını bulmadı. Özellikle Trodos’a kar görmek için giden vatandaşlar bu yıl 5 Parmak Dağlarını seçti. Bazı otobüs firmaları Kuzey Kıbrıs’a kar yağmasının bu yıl işlerde düşüşe neden olduğunu düşünürken diğer otobüs firmaları ise dövizin yükselişinin de büyük etkisi olduğunu savundu.

Eşitsizlik var

Otobüs firmaları, Kuzey Kıbrıs’tan, Güney Kıbrıs’a tur düzenlemek için şoförlerin ehliyetlerinin Güney’e uyarlanması gerektiğini, otobüslerinin kontrolden geçtiğini ve yeni sigorta çıkarmaları gerektiğini anlattı. Firmalar güneyden kuzeye geçen otobüslerin ise sadece bir sigorta çıkarmalarının yeterli olmasını eşitsizlik olarak değerlendirdi.

70 TL ile 75 TL arasında değişiyor

Kuzeydeki otobüs firmaları, yemekli veya yemeksiz seçenekleri ile Güney Kıbrıs’ın tarihi, turistik yerlerine veya karnavallara turlar düzenliyor. Güney Kıbrıs’da tur olarak bir gün geçirmenin bedeli 70 ile 75 TL arasında değişiyor.

Otobüs firmaları ne dedi?

Topaloğlu: Otobüs şirketlerine büyük bir faydası var

Cyprus Express Direktörü Mehmetali Topaloğlu, Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs’a yapılan otobüs turlarının otobüs şirketlerine büyük bir faydası olduğunu vurguladı. Topaloğlu, Cyprus Express olarak, Baf, Limasol, Larnaka ve Ayia Napa’ya istek üzerine her gün turlar düzenlediklerini belirtti. Kış aylarında Trodos’a her cumartesi ve pazar günleri düzenli olarak tur düzenlediklerini anlatan Topaloğlu, ücretin 70 TL olduğunu söyledi. Topaloğlu, bu yıl Kuzey Kıbrıs’a kar yağmasının işerde düşüşe neden olduğunu belirtti.

“Araçlarımız Avrupa standartlarında”   

Şirket olarak kaliteye her zaman önem verdiklerini kaydeden Direktör Mehmetali Topaloğlu, Güney’e giden araçlarının Avrupa standartlarında olduğunu belirtti. Topaloğlu, Kuzey Kıbrıs’ta turizm taşımacılığına gereken değerin verilmediğinden yakındı.

Osmanoğlu: Güney’e istek azaldı

Asbestos Otobüs İşletmeciliği sorumlusu Süheyla Osmanoğlu, 2007 tarihinden beridir Güney Kıbrıs’a otobüs turları düzenlediklerini anlattı. 2016 yılında turların azaldığından bahseden Osmanoğlu, geçmiş yıllarda işlerin çok daha iyi olduğunu söyledi. Şubat ayının sonuna kadar Trodos’a seferlerin devam edeceğinin altını çizen Osmanoğlu, ücretin 70 TL olduğunu söyledi.
Demirel: Güney’e turizm acenteleri sefer düzenleyebilir

GEM TOURS LTD. Direktörü Evşim Demirel, 3 yıldır Trodos’a tur düzenlediklerinden bahsetti. Demirel, Güney Kıbrıs’a sadece turizm acentelerinin sefer düzenleyebileceğine vurgu yaptı. Otobüs şirketlerinin kesinlikle Güney’e yasal olarak tur düzenlememeleri gerektiğini söyleyen Demirel, Turizm Bakanlığını bu yönde denetimlere başladığını kaydetti.

“Bu işin hamallığını yapıyoruz”

Direktörü Evşim Demirel, dövizin yükselmesi ile birlikte Güney’e düzenledikleri turlardan çok fazla kazanmadıklarını kaydetti. Demirel, turlarda yolcu başına 75 TL alındığını fakat geçmiş yıllara göre rağbetin düştüğünü söyledi. Sayının azalmasının yolcular açısından daha iyi olduğunu belirten Evşim Demirel, “Sayı azaldıkça kalite artar” dedi.