2015-2016 Adli Yılın açılış töreninde Türkiye, Pakistan, Kosova, Arnavutluk gibi ülkelerden katılan konuklar da konuşma yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür, Yüksek Mahkeme Başkanlığı ile imzalanan mutabakat çerçevesinde ilgililerin belirlenen program dahilinde TC Uyuşmazlık Mahkemesi ve yargı organlarını inceleme fırsatı bulacağını söyledi.

Adli yılın açılış töreni için KKTC’ye 2’nci kez geldiğini kaydeden Özgüldür, Yüksek Mahkeme Başkanlığı ile ilişkilerinin 2013’den beri sürdüğünü, mutabakat sayesinde bu ilişkilerin kökleştiğini söyledi.

Irkçılık, uyuşturucu, terör gibi bir çok sorunun dünyada da yaşandığını belirten Serdar Özgüldür, hukuktaki bilgi ve tecrübe paylaşımının bu sorunların üstesinden gelmedeki rolüne işaret etti.

GÜNGÖR: “BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ YARGI, ADALET İÇİN OLMAZSA OLMAZ”

TC Danıştay Başkanı Zerrin Güngör de konuşmasına KKTC ile TC arasındaki güçlü ve derin bağ olduğunu söyleyerek başladı. Güngör, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için sürdürülen müzakerelerin adil bir anlaşma ile neticelenmesi diledi.

Devleti güçlü kılanın adalet olduğunu söyleyen Güngör, bu görevin ulvi olduğunu kaydetti. Güngör, bağımsız ve tarafsız yargının, adalet için olmazsa olmaz olduğunu söyleyerek, Danıştay ile ilgili bilgi verdi.

CİRİT: “ADALET DUYGUSUNUN TOPLUMA YERLEŞMESİ ÖNEMLİ”

TC Yargıtay 1’nci Başkanı İsmail Rüştü Cirit ise konuşmasında, adli yılların açılışında, demokrasi, insan hakları, özgürlük, adalet, hukukun üstünlüğü, evrensel hukuk gibi konuların için platform oluşturulduğunu kaydetti.

Adalet duygusunun topluma yerleşmesinin son derece önemli olduğunu söyleyen Cirit, yoğun iş yükünün Türkiye’de, KKTC’de ve dünyada sorunlar yarattığını dile getirdi.

Dünyada bir mülteci sorunu olduğunu, şu anda 2 milyon mültecinin Türkiye’de misafir edildiğini de kaydeden İsmail Rüştü Cirit, Türkiye’den KKTC’ye gelecek suya da işaret ettiği konuşmasında, barış dünyaya sirayetini temenni etti.

KHOSA, PAKİSTAN ADALET SİSTEMİNİ ANLATTI

Pakistan Yüksek Mahkeme Üyesi Asıf Khosa da konuşmasında Pakistan’ın adalet sistemi ile ilgili bilgi verdi. Pakistan ile Türkiye ve Kıbrıslı Türkler arasındaki ilişkiye değinen Khosa, Türkleri çok sevdiğini ve Kıbrıs’ta olmaktan mutluluk duyduğunu kaydetti.

Khosa, daha sonra Pakistan adalet sistemine ilişkin detaylı bilgi verdi.

SUROY: “YARGIDAKİ REFORUM KAPSAMINDA 2 CUMHURBAŞKANI GÖREVDEN ALINDI”

Kosova Anayasa Mahkemesi Üyesi Dr. Altay Suroy ise konuşmasında Kosova’nın 6-7 yıl önce bağımsızlığını ilan etmesiyle yargıda reform yaptıklarını anlattı.

Bu reform kapsamında 2 cumhurbaşkanının Anayasa ihlali gerekçesiyle görevden alındığını anlatan Suroy, “Herkes anayasa mahkemesi kararlarına riayet ediyor” dedi.

Altay Suroy, Kosova’daki hukuk sistemi konusunda bilgi verdiği konuşmasında, “Kıbrıs’ın güzel insanlarına huzur ve barış diliyorum” dedi.

LULO, ARNAVUTLUK İLE İLGİLİ BİLGİ VERDİ

Arnavutluk Anayasa Mahkemesi Üyesi Fatos Lulo da KKTC’de olmaktan ve açılış törenine katılmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Lulo, Arnavutlu ile ilgili bilgi vererek, ülkenin tarihsel gelişimini, yargı sistemini, Anayasa Mahkemesi’nin ele aldığı konuları anlattı.

KÖMÜRCÜ: “İŞBİRLİĞİMİZ GELİŞTİRİLECEK”

TC Anayasa Mahkemesi temsilcisi Recep Kömürcü de, Türkiye’deki yargı sistemi ile Anayasa mahkemesinin gelişimi ve çalışmasıyla ilgili bilgi verdi. Kömürcü, adaletin önemini vurguladığı konuşmasında Türkiye ile KKTC arasında yargı alanında işbirliği yapıldığını söyleyerek, bu işbirliğini geliştirmeyi, deneyim ve bilgi paylaşmayı önemsediklerini belirtti.