“Aile Yasa Tasarısı sadece soyadını içeren bir yasa tasarısı değil, 26 maddeden oluşan bir yasa tasarısıdır”


“Oradaki soyadı da eşler arasında özgür iradiniz karar vereceğiniz aile soyadının hangisinin olduğu yönündedir. Burada da aykırı bir durum yoktur”

“10 katlı bir bina yapılmak isteniyorsa yapılsın buna karşı değilim ama imar planı olması lazım”

“Emirname Ulusal Birlik Partisi (UBP) döneminde hayata geçirilmiş olabilir ama özeleştiri yapacak yüreğe sahibim”

ÖZGE KİZİR

Aile Yasasının tek bir maddeyle sınırlandırılmış bir yasa olmadığını ifade eden Ulusal Birlik Partisi (UBP) Girne Milletvekili İzlem Gürçağ, tek konunun ele alınarak eleştiri yapıldığını söyledi  “Aile Yasa Tasarısı tek bir maddeyle sınırlandırılan bir yasa tasarısı değildir, yani sadece soyadını içeren bir yasa tasarısı değildir. 26 maddeden oluşan bir yasa tasarısıdır. Soyadı ise maddelerden bir tanesidir” diyen Gürçağ,  komitenin şu anda daha iki kez resmi toplantı yaptığını, tüm öneri ve görüşlere açık olduğunu belirtti. Sivil toplum örgütleri ve hukukçulardan fikir aldıklarını kaydeden Gürçağ, çalışmaların henüz tamamlanmadığını ifade etti.

“Komite bu durum üzerinde ciddiyetle durdu”

Boşanan kadınlarda en çok şikâyet konusunun eşinden nafaka alamaması olduğunu söyleyen Gürçağ şunları söyledi: “Komite bu durum üzerinde ciddiyetle durdu. Oradaki soyadı da eşler arasında özgür iradiniz karar vereceğiniz aile soyadının hangisinin olduğu yönündedir. Burada da aykırı bir durum yoktur. Hayır, kadının soyadı aile soyadı olacak ya da evin erkeğinin soyadı gibi böyle bir zaruret yoktur. Alınganlık yapılarak hassasiyet gösterilmesini yersiz diye düşünüyorum. Çünkü burada herhangi bir baskı unsuru yoktur. İsterseniz ben eşimin soyadıyla yürütüyorum ve çocuğum için de tamam hiçbir sorun yoktur diyebilirsiniz. Eşler anlaştıktan sonra bir sorun olmayacaktır.” 

“Eşcinsel evlilik zaten anayasaya aykırıdır”

Aile yasası için toplumda yanlış bir algı yaratıldığını ifade eden Gürçağ, “Bu yasanın eşcinsel evliliğine bir alt zemin hazırlamak gayesiyle yapıldığını söylemek haksızlık. Zaten bu evlilik anayasaya aykırıdır. Diyelim ki toplumda yaratılan algıda gerçeklik payı var zaten öyle bir maddeyi, anayasaya aykırı olarak madde haline getiremezsiniz. Yasanının herhangi bir maddesini anayasaya aykırı olarak koyamazsınız. Bence toplumumuz bu açıdan rahat olmalıdır” dedi.