İhalelere iş güvenliği şartı…

Yılda ortalama 6 ölüm

Ülkede her yıl 250-270 civarında iş kazasının meydana geldiğini söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Aziz Gürpınar, yılda ortalama olarak 6 ölüm yaşandığını ifade etti… 

Devlet ihale sistemine İş Sağlığı ve Güvenliği’nin dâhil edilmesi yönünde adımlar attıklarını açıklayan Gürpınar, Kamu tarafından ihale edilen inşaat ve yapı işleri ile ilgili ihalelere yönelik yasal değişiklik tasarısı hazırladıklarını belirtti… 

Gürpınar, artık “İş Sağlığı ve Güvenliği Sicili”nin değerlendirme kriterlerine eklenerek firmaların puanlandırılacağını ifade etti...

ÖZGE KİZİR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmaların genel olarak bir işletme veya bir iş yerinde çalışan insanların sağlık ve güvenliğinin korunması yapılan tüm faaliyetleri kapsadığını belirtti.  

İş sağlığı ve güvenliğinin geniş bir boyutu kapsadığını dile getiren Gürpınar, “Bu durum içerisinde hem devlete hem işverenlere hem de çalışanlara düşen görevler vardır. Bu geniş kapsamlı çalışmada devlet açısından baktığımızda devlet, bu konuda yasal düzenlemelerini ve bunların takibini yapmakla ilgili sorumlulukla karşı karşıyadır” dedi. Bütün sorumlulukların yerine getirilmesiyle iş sağlığı ve güvenliği noktasında ülkede istenilen seviyeye gelinebileceğini belirten Gürpınar, “Son 20 yıllık istatistiklere bakıldığında ülkemizin ekonomik yapısını göz önün alarak çoğunluğun hizmet sektöründe olduğunu görüyoruz. Meydana gelen iş kazaları ve ölümle sonuçlanan iş kazaları sayısal olarak tatmin edici bir iyileşme noktasında olduğunu söyleyemeyiz” şeklinde konuştu.

“Her yıl 6 çalışanımız iş kazasından dolayı hayatını kaybediyor”

Ülkede her yıl ortalama olarak 250-270 civarında iş kazalarının meydana geldiğini vurgulayan Gürpınar, “Bunların bir kısmı önemsiz kazalardır bir kısmı ise ölümle sonuçlanan iş kazalarıdır. Ölümlere bakıldığı zaman yıllar içerisinde ortalama olarak 6 civarındadır. Yani her yıl 6 çalışanımız iş kazasından dolayı hayatını kaybediyor. 2014 yılı içerisinde ölümle sonuçlanan iş kazalarının sayısı da 6 olmuştur” dedi. 

“İş kazaları ile ilgili rakamlar ve ölümle sonuçlanan iş kazalarının rakamları normalin üzerindedir”

KKTC’de sanayi olmamasının iş kazalarının yaşanmasına engel olması gerektiğine dikkat çeken Gürpınar,“Ülkemizde ekonominin niteliğine bakıldığı zaman ağır bir sanayi veya madencilik yoktur. Eğitim, kamu ve turizm sektörü önemli bir yer kapsamaktadır. Genel olarak bakıldığında bunların hepsi hizmet sektörüdür.  Tehlike derecesi açısından daha az tehlike olarak adlandırılan sektörlerdir. Bizde ise en tehlikeli sektör inşaat sektörüdür. Elimizdeki iş kazaları ile ilgili rakamlar ve ölümle sonuçlanan iş kazalarının rakamları normalin üzerindedir” şeklinde konuştu. İş güvenliği konusunda ülkenin tatminkâr bir düzeyde olmadığına dikkat çeken Gürpınar, “almamız gereken çok ve yapmamız gereken çok iş vardır” ifadesini kullandı.

“Bu konuda ciddi eksikliklerimiz var”

2014’ün son ayında ilgili sivil toplum örgütleriyle ve diğer kurumlarla beraber çalışma yürüterek 6 maddelik bir önlemler paketi hazırladıklarını belirten Gürpınar, bu paketin aslında bir yol haritası olduğunu vurguladı. Gürpınar, “6 maddelik yol haritasını adım adım uygulamaya koyulduk. Bunların bir kısmı yasal değişiklik gerektiren hususlardır. Onlarla ilgili bir tasarı hazırladık ve Bakanlar Kuruluna sunuyoruz” dedi. Maddeleri değerlendiren Gürpınar, “Bu konuda ciddi eksikliklerimiz vardır. Bu durumu ise 3 ayda veya kısıtlı bir zaman diliminde gerçekleştirmemiz mümkün değildir” yorumunu yaptı.

“Ciddi bir kültür anlayışının yerleşmesine ihtiyacı vardır”

İstenilen sonucu alabilmek için hem devletin hem çalışanların hem de işverenlerin genel olarak tüm kamuoyunun bu konuda ciddi bir bilinç değişimine ihtiyacı olduğunu belirten Gürpınar şunları söyledi: “Ciddi bir kültür anlayışının yerleşmesine ihtiyacı vardır. Bu durum sadece yasa maddelerini değiştirmekle olmuyor çünkü üretim olduğu sürece her an yaşanan bir olaydır. Üretim devam ettikçe her çalışan veya çalıştıran yeterli eğitime sahip olması gerekir. Dolayısıyla 6 maddelik yol haritasının paralel bir şekilde uygulanması gerekiyor.” 

“Denetimler için Çalışma Dairesi’nin kapasitesini artıracağız”

Yol haritasının maddelerini değerlendiren Gürpınar, ilk olarak etkin bir denetim sisteminin oluşturulması gerektiğini belirtti. Gürpınar, “Çalışma Dairesi’nin kendi kapasitesini artırarak daha etkin daha yaygın denetim yapmasını istiyoruz. Bununla beraber diğer ilgili kurum ve kuruluşlarında paralel bir şekilde bu etkin denetim sisteminin içerisinde bir paydaş olarak yer almasını istiyoruz. Bu alanda ciddi çalışmalar yapıyoruz” dedi. İnşaat sektörünün başından sonuna kadar denetime gireceğini belirten Gürpınar, koordineli denetim sisteminin oluşturabilmesi için ciddi toplantılar gerçekleştirdiklerini ve ciddi adımlar atıldığını belirtti.

“Kontrol mühendisliği sıkıntısı yaşıyoruz”

2011’de bütçe kısıtlamalarından dolayı hiçbir istihdam yapamadıkları belirten Gürpınar, 2015’te ise seçim yasaklarından dolayı istihdam yapamadıklarını, bundan sonraki dönemde ise kısıtlı sayıda müfettiş istihdamı yapacaklarını belirtti. Çalışma Dairesi’nin denetim kapasitesini artıracaklarını ifade eden Gürpınar, ilgili kurum ve kuruluşlarla organize bir denetim sisteminin oluşturulacağını dile getirdi. Gürpınar, “Bu durumdan dolayı kontrol mühendisliği sıkıntısı yaşıyoruz. Bu durumu da aşabilmek için Bakanlar Kurulundan bir karar üretmiştik ve inşaatlarda başından sonuna kadar bir denetim sisteminin hayata geçirilmesi için bir karar üretildi. O kararlar doğrultusunda ise ilgili denetimler çalışıyorlar” dedi.

İhalelere ek şart

Gürpınar, ikinci olarak devlet ihale sistemine İş Sağlığı ve Güvenliği’nin dâhil edilmesi olduğunu açıkladı. Kamu tarafından ihale edilen inşaat ve yapı işleri ile ilgili ihalelere yönelik yasal değişiklik tasarısı hazırladıklarını belirtti. Gürpınar, oluşturulacak firmaların artık “İş Sağlığı ve Güvenliği Sicili”nin değerlendirme kriterlerine eklenerek puan alacağını ifade ederek şöyle konuştu: “İhale esnasında, başvuran işletmenin daha önce gerçekleştirdiği inşaatlar, referansları, araç parkının seviyesi gibi değişik kriterlere göre bir puanlama sistemi vardı. En yüksek puanı alan ihaleyi kazanıyordu biz bu puanlama isteminin içerisine teklif veren firmalarının iş sağlığı ve güvenliği alanındaki performansına bağlı olarak bir puan değeri olarak katmak istiyoruz ve katacağız. 

Bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor

Üçüncü olarak İş Sağlığı ve Güvenliğinin yasal bir zorunluluk olması yanında güvenli çalışma ve çalıştırma kültürünün de geliştirilmesinin de göz önüne alarak meslek örgütlerine yönelik eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmaya başlandı. İlkokullarda animasyon gösterileri, ortaokullarda ise bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. Dördüncü olarak iş yerlerinde risk değerlendirmesi yapılacağını söyleyelim. İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini belirli periyotlarla gözden geçirecek İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlarının nitelikleri artırılacak. Bu konuda kurs başlattık. Haziran ayı sonunda kurs eğitimi bitecek ve yapılacak sınavın ardından personel alacağız.”

İş kazalarındaki sigorta primleri artırılıyor

Sosyal sigorta sistemine iş sağlığı ve güvenliği hususlarının dahil edilmesini beşinci madde olarak değerlendiren Gürpınar, ölümle sonuçlanan iş kazalarının veya 5 günden fazla iş göremezliğe yol açan iş kazalarının meydana geldiği işyerlerinde, takip eden ve yılda ödenecek iş kazası sigorta primlerinin artırılması, benzer şekilde 2 yıl hiç iş kazası olmayan iş yerlerinde üçüncü yılı uygulanacak iş kazası sigorta primlerinin azaltılacağını ifade etti. Gürpınar, “Bu sistem için gerekli takipler yapılacak, biz her zaman iş yerleri ile ilgili raporlarımızı hazırlıyoruz” dedi.

Ceza ve yaptırımlar artacak

Son olarak iş kazalarında hata, kusur ve ihmali bulunanlara verilecek cezaların artırılmasına ilişkin yasal düzenlemenin hayata geçirileceğini kaydeden Aziz Gürpınar, tehlikeli işyerlerinin çalışma dairense tarafından kapatılmasına ilişkin prosedürlerin yazılı kurallara bağlanması noktasında çalışmalar yaptıklarını, bu konu üzerindeki yasal çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu ifade etti.

“Denetim sistemimizi artırdıkça o alanda da daha iyi bir noktaya geleceğiz”

Kurumların sosyal sigortalara olan borcundan ötürü çalışanların sigortalamaması yönündeki soruyu yanıtlayan Gürpınar şunları söyledi: “Çalışanların sigortaya kayıt ettirilmeden veya sigortaya kayıt yaptırılmadan çalıştırılmasına dair konuyu da bu konunun içerisine ekledik. Farklı bir değerlendirme yaparsak sigortaya kayıtlı bir kurumun sigortalarının yatırılmaması konusunda yasamızda yeterince yaptırım vardır. Ancak bu konuda denetimde eksikliğimiz olduğunu kabul ediyoruz. Denetim sistemimizi artırdıkça o alanda da daha iyi bir noktaya geleceğiz.”