Suna Erden

Bayramlarda ve diğer özel günlerde uçak bileti fiyatlarının astronomik rakamlara ulaştığı tartışılmaz bir gerçekken bu bayram tam tersi oldu. Özellikle KKTC-TC arasında en fazla gidiş geliş yapılan İstanbul’a bu bayram gitmek oldukça ucuzlaştı. İstanbul-KKTC arası gidiş geliş uçak bileti fiyatları tarihinin en düşük seviyesinde olurken, bayram tarifelerine göre, Ercan’dan İstanbul Atatürk Havalimanı’na gidiş 119 TL ile 133 TL arasında değişen fiyatlarda olurken, Atatürk Havalimanı’ndan Ercan’a geliş uçak bileti fiyatları ise 106 ile 136 arasında fiyatlarda satıldı. Bayramın ilk günü gidip, üçüncü günü dönecek şekilde bilet alanlar ise 264 TL ile 400 TL arasında değişen fiyatlarla bilet aldı. Bilet fiyatlarındaki bu düşüş Türkiye’ye bayram tatili için gidenleri memnun ederken Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun, aslında bilet fiyatlarındaki düşüsün hayra alamet olmadığını ifade etti. 

HAYRA ALAMET DEĞİL 

Star Kıbrıs’a konuşan KITSAB Başkanı Tolun, bayram ve özel günlerin turizm açısından en verimli günler olduğunu ancak uçak biletlerindeki fiyat düşüşünün hayra alamet olmadığını, turizm açısından bayramın kötü geçeceğini gösterdiğini söyledi. Fiyatlardaki düşüşün TC ile KKTC arasındaki trafikte düşme anlamına da geldiğini, talep olmadığı için biletlerin ucuzladığını kaydeden Tolun, bunun en büyük nedeninin İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki patlama olduğunu söyledi. 

GÜVENLİK ENDİŞESİ TURİZME DARBE VURDU 

Yerli halkın da geçmiş yıllara göre Türkiye’ye gitmeyi tercih etmediğini, bayramda ülkede kalıp buradaki otellerde konakladığını ifade eden KITSAB Başkanı Tolun şunları söyledi: ,“Türkiye’de ve KKTC’de bayram tatili 9 güne çıkarıldı. Ancak buna rağmen beklenen canlılık yaşanmadı. Normal koşullarda bayram dolayısı ile otellerin büyük bir oranda dolu olması gerekirken, bu bayram beklenen olmadı. Türkiye-Atatürk Havalimanı’nda meydana gelen talihsiz patlama hem insanların canını yaktı hem de turizme darbe vurdu. Türkiye dolayısı ile KKTC’de turizmde gerileme yaşanırken, Avrupa’dan rezervasyon iptalleri gelmeye başladı. Çünkü Türkiye’nin güvenli bir ülke olmadığına ve gidilmemesi yönünde yapılan çağrılar turistlerin gelmesini engelledi. Önce Türkiye’deki havaalanlarına inen ardından KKTC’ye gelenler güvenlik endişesi yaşadıkları için tatillerini erteledi. Bu bayram yerli halkımız ise Türkiye’ye gitmek yerine çoğunlukla ülkede kalmayı tercih etti ve buradaki butik otellerde rezervasyon yaptırdı.” 

LARNAKA ÇÖZÜM OLABİLİR 

KITSAB Başkanı Tolun, Avrupa ve İngiltere’deki acentelerin tek tek kapandığını ifade ederek, kriz masası oluşturulup acil önlem alınması gerektiğini söyledi. Tolun, ülkeyi tanıtacak etkin bir reklam kampanyası yapılarak turistleri gelmeye ikna etmek zorunda olunduğunu belirterek, ayrıca Larnaka Havaalanı’nı bir alternatif olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

İç turizmi canlandırmak için indirim kampanyası başlatıldı 

Ataoğlu: “Yalnız Ramazan Bayramı değil tüm yaz sezonunu kapsayacak” 

Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB ) ve Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) ile yaptığı anlaşma uyarınca KKTC halkına, kampanyaya dahil otellerde indirim uygulanacak. KKTC'nin yerli turizm dinamizmine hayat vermeyi amaçlayan ve sektörel yerli paydaşların da bu hareket içerisinde yer almalarını öngören eylem planının Turizm ve Çevre Bakanlığınca ele alındığı belirtildi. Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu konuyla ilgili yazılı açıklamasında, özellikle son iki haftadır hız verdikleri bu projelerinin yalnız Ramazan Bayramı süresince değil tüm yaz sezonunu kapsayacak şekilde olacağını belirtti. 'Yerli halkımızın KITSAB tarafından yetkili kılınan acenteler aracılığıyla daha ucuz tatil yapma imkanına kavuşacaklarını söylemek zor değil. Lütfen bu kampanyaya dahil olan otellerimizde yerinizi ayırtmaya acele edin” diyen Ataoğlu, KITOB ve KITSAB ile Turizm ve Çevre Bakanlığı arasında yapılan anlaşma gereği tüm otellerin bu sürece dahil olması gerektiğini ifade etti. Ataoğlu 'Bu hareketliliğe katılmak isteyen oteller ne zaman isterlerse bu sürece dahil olabilecek. Özellikle hafta sonu doluluklarda çok sıkıntı yaşanmasa da bunu hafta ortasına da çekmek tüm sektörel paydaşların hayrına olacaktır ' dedi. 

YÜZDE 5-20 ARASI İNDİRİM 

Ataoğlu, indirimler konusunda ise, “indirim miktarlarına biz karar vermedik. Oteller yüzde 5-20 arasında indirim yapabilecekleri taahhüdünde bulundular; biz de bunun takipçisi olacağız” dedi. Açıklamaya göre kampanyaya katılan oteller, Acapulco, Oscar, Ada Beach, Boğaz, Sempati, Club Simena , LA Holiday , Onar Village, Nostalgia ve Topset. Vatandaşların indirim alabilecekleri yetkili acenteler ise şöyle: All Year Cyprus , N. Tamer Reisen , Unique Cyprus Travel , Sevener Turizm , İdeal Turizm ,Teztur, Blue Line Turizm ve Zümrüt Turizm.