Ceren ERCİH 

Eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, Anastasiadis’in görüşmeleri yarıda bırakmasını eleştirdi. Saner, “Al- ver sürecine gelineceği noktada Anastasiadis zamana oynamak için bunu bilerek yaptı” dedi. Hamza Ersan Saner, Rum tarafının, 40 yıldır Kıbrıs Türkü’nün haklarını gasp ettiğini kaydetti. 

“TÜRKİYE’NİN ÇEKİLMESİ KIBRISLI TÜRKLERİN EGEMENLİKTEN VAZGEÇMESİDİR” 

Müzakere sürecinin yarıda kesilmesini ve Anastasiadis’in masadan ayrılmasını eleştiren Saner, Rumların çözüm yanlısı olmadıklarını kaydetti. Hamza Ersan Saner sözlerine şöyle devam etti: “Eğer biz bu ülkede iki ayrı halk, iki ayrı egemenlik, iki ayrı devlet esasına göre bir anlaşma yapacaksak ve bu ülkede iki ayrı dil ve din varsa her toplum, kendi bulunmuş olduğu coğrafya üzerinde hak sahibidir. Federal hükümetin yetkilerin elinde olacak bu tip doğal kaynakların araştırılma konusunda ise hakkı oranında hak sahibi olacaktır. Al- ver sürecine gelineceği noktada Anastasiadis zamana oynamak için bunu bilerek yaptı. Anastasiadis diyor ki; ‘Türkiye gemilerini çeksin bende masaya oturayım.’ Sayın Anastasiadis, Türkiye’nin gemilerini çekmesi demek Kıbrıs Türklerinin buradaki egemenlik haklarından vazgeçmesi demektir.” 

“HAKLARIMIZI 40 YILDIR İSTİLA EDİYORLAR” 

Anastasiadis’in doğal gaz konusunda kendini haklı göstermeye çalışan mazeretler yarattığını da söyleyen Saner, Anastasiadis’in ‘ben devlettim’ vb. söylemlerine ise şu yanıtı verdi: “Sen Kıbrıslı Türklerin hakkını 40 yıldır hem işgal ettin hem istila ettin.”