Halkın Partisi’nden yapılan açıklamada yıllardır farklı farklı partilerin menfaat temelinde işbirliği yaparak yürüttükleri eski siyaset anlayışının İskele-Karpaz bölgesinde yaşayan vatandaşları devlete küstürdüğüne, seçim dönemlerinde insanlardan başvuru parasını dahi alıp daha sonra kırsal kesim arsalarının verilmeyerek insanlarla alay edildiğine dikkat çekildi. Açıklamada “Kaleburnu köylüsünün okul ve hastaneye ulaşmalarını kolaylaştıracak yol yıllardır asfaltlanmıyor, bu köylerde küçük baş hayvanlar hastalıktan kırılmasına rağmen Bakanlık zahmet edip de veterinerlerini buraya göndermiyor, hastalıkla nasıl mücadele edileceğini anlatmıyor. Bu şartlarda bu halkı devletin varlığına nasıl inandıracaksınız, o devletin kurallarına uymasını nasıl bekleyeceksiniz?” diye soruldu.

Halkın Partisi yetkilileri köy ve bölge ziyaretleri bağlamında Pamuklu, Dipkarpaz ve Kaleburnu’nu ziyaret ederek vatandaşlarla biraraya geldi, bölgenin sorunlarının çözümü konusundaki vizyonunu anlattı.Dipkarpaz köyünde yaptığı konuşmada Parti Başkanı Özersay “Halkın Partisi kendi tüzüğünde de açıkça yazıldığı üzere her nevi ayrımcılığa ve ötekileştirmeye karşıdır. Bu türden uygulamaların önüne geçmenin yolu ülkenin her yerinde sosyal adaleti yeniden tesis etmektir. Dipkarpaz, Maraş ve Güzelyurt bölgelerinde yaşanan ekonomik ve sosyal çöküntü, birtakım ötekileştirme sorunlarını da beraberinde getirdi. Bizler bu sorunların varlığını kabul ederek yola çıkıyoruz, inkar ederek değil. Bir yandan sosal adaleti tesis edecek, eşitsizlikleri ortadan kaldıracak adımlar atarken buna paralel şekilde sosyal politikalar geliştirip toplumun farklı kesimlerinin kaynaşmasına yardımcı olmak, çok kültürlülük temelinde toplumsal bir entegrasyonu başarmak gerekir. Dünyanın pek çok yerinde toplumsal sorunların aşılabilmesi için bu türden politikalar uygulanıyor, bunların örnek alınması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“Adalet Duygusu Zedeleniyor”

Halkın Partisi’nden yapılan açıklamada “yürürülükteki kurallar ülkenin her yerinde ve herkese eşit şekilde uygulanmalıdır. İskele-Karpaz bölgesinde çok sayıda dere yatağı birilerine kıyak çekilerek yasalara aykırı şekilde dolduruldu, dere yataklarına inşaatlar yapıldı, doğa katledildi. Böyle bir ortamda Karpaz sahillerindeki yasa dışı yapılaşmalar konusunda yasalar çerçevesinde verilen hapis cezaları karşısında ülkenin başka bölgelerinde, siyasilerle menfaat ilişkisi kuranların ellerini kollarını sallayarak gezmeleri genel anlamda ülkede, özelde ise Karpaz bölgesinde adalet duygusunun zedelenmesine neden olmaktadır” denildi. Açıklamada ayrıca ülkedeki Bakanların Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamayacaklarını söyledikleri, siyasi partilerin de yasal zorunlulukları olmasına rağmen hesaplarını vermeyerek hapis cezasına çarptırılmadan hiç bir şey yokmuş gibi davrandıkları bir ortamda hukukun üstünlüğüne vatandaşları inandırmanın zorlaştığına da dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: “Aslında asıl sorumlular, geçmişte vatandaşları bu yasa dışı uygulamaları yapmaya teşvik eden siyasilerdir. Bu unsuru ellerinde bir silah olarak tutup, devletin mühürlerini dahi kırdıranlar bugün ceza almadan ellerini kollarını sallayarak etrafta dolaşmaktadırlar. Verilen hapis cezalarında bir değişiklik olup olmayacağına yine yargı organı karar verecektir ve buna herkesin saygı duyması gerekir. Öte yandan bu yasa dışılık konusunda sorumluluğu olan diğer isimlerin de cezalandırılması ve ülkenin başka bölgelerinde benzer şekilde davrananların da yargı önüne çıkarılması gerekir”.