Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) önderliğinde çalışmaları yürütülen ‘Çocuk Dostu’ şehirlerin uygulamaları çerçevesinde bir yönetim anlayışı geliştirmek istediklerini belirtti.

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, 1 Haziran Dünya Çocuk Günü dolayısıyla mesaj yayınladı.

Harmancı mesajında, ülkede çocukların “ırk temeli üzerinden ötekileştirme” yaşadığını belirterek, doğduğu yer yüzünden “ayrımcılığa uğramış, gettolara kapatılmış” bir nesil bulunduğu görüşünü ifade etti.

Kıbrıslı Türk, Türkiyeli, Rum, Maronit ya da Latin bir ailenin çocuğu olsun, tüm çocukların temel hakları ve ihtiyaçlarının karşılanması; kamusal alanlardan eşit yararlanması gerekliliği üzerinde duran Harmancı, “tüm ihtiyaçlar ortaktır, tüm hizmetler de ortak olmalıdır” dedi.

“ÖNCELİKLİ HEDEF ÖTEKİLEŞTİRME VE AYRIMCILIĞI SIFIRLAMAK”

LTB olarak, yetki ve olanaklar çerçevesinde sözkonusu “ayrımcılık ve ötekileştirmeyi” sıfırlamayı öncelikli hedef benimsediklerini ifade eden Harmancı, bu bağlamda, çocuk işçiliğin sonlandırılmasında kendilerine tanınan tüm yetkileri sonuna kadar kullanarak, asla taviz vermeyeceklerini kaydetti.

“ÇOCUKLARIN DİLEKLERİ, BİZLERİN ÖDEVLERİDİR”

LTB bünyesinde oluşturulan Çocuk Hakları Birimi’nin her geçen gün çalışma temposunu artırdığı; 2015 yılı içerisinde çocukların kendi meclislerine sahip olabilecekleri bir ‘Çocuk Meclisi’ çalışması içinde olduklarını belirten Harmancı, “çocukların dilekleri, bizlerin ödevleridir dedi.

Özel gereksinimli çocukların oyun alanlarına erişim ve kullanım hakkı çerçevesinde, Lefkoşa genelinde 1 adet olan engelsiz oyun gruplarını yakın zamanda 5’e çıkaracaklarını belirten LTB Başkanı Harmancı, bu alanda da uygulamanın genişletilmesi çalışmalarının süreceğini kaydetti.

LEFKOŞA DEREBOYU’NA DİLEK AĞACI…

‘1 Haziran Dünya Çocuk Hakları Günü” dolayısıyla 15 ilköğretim okulunda öğrencilerden, LTB’den dileklerini bir kağıda yazmalarını istediklerini, bu amaçla Mehmet Akif Caddesi’nde kemerli çarşının köşesine dilek ağacı yerleştirildiğini belirten Harmancı, ağacı 1 hafta boyunca sergileyeceklerini söyledi.

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, tüm çocukların ilerde çevre ve insan haklarına saygılı, hem gününü, hem dününü, hem de yarınını yargılayan ve tartışan bireyler olarak yetişmelerinde kendilerine büyük görevler düştüğün bilinciyle çalışacaklarını da kaydetti.

ETKİNLİKLER…

1 Haziran Dünya Çocuk Günü kapsamında Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlı kurumlar ve SOS’deki çocuklara Arabahmet Kültür Merkezi’nde film gösterimi yapılacak.

Ayrıca, LTB, GÖÇ-TAŞ, HAS-DER ve FOLK-DER organizasyonluğunda bugünden 4 Haziran’a kadar sürecek 3. Lefkoşa Uluslararası Çocuk Halk Dansları Festivali gerçekleştirilecek.

Festivale bu yıl, Kosova, Kırgızıstan ve Türkiye’den ekipler katılacak.

Festival etkinlikleri, Lokmacı, Göçmenköy Parkı, HAS-DER, FOLK-DER ve Gençlik Merkezi’nde yapılacak.