Harmancı, LTB’deki ekonomik durumun kendisini karamsarlığa itmediğini ifade ederek; “Ne umduysam onu buldum. Farklı bir durum bulmadım” diye konuştu. Harmancı, mali yapılanma ile ilgili ise “Eğer bu borcun yeniden yapılandırılmasından 8 milyona yakın bir kaynak ayırabilirsek 16 kişiyi emekliye ayırmaya çalışacağız” dedi

“UMUDUNUZU KESMEYİN”: Halka seslenen LTB Başkanı Harmancı, Belediye’den umut kesmemelerini istedi. Harmancı, “Bence umutlarını kesmesinler, bir programın hayat bulabilmesinin zaman aldığını bilmek gerek. Halen ışık var” şeklinde konuştu

“ALTYAPIYA YATIRIM BAŞLAYACAK”: Harmancı: 2015 Mart’tan itibaren test zamanımız başlayacak. TC Yardım Heyeti’nden 13 milyonluk proje isteğinde bulunduk. 5-6 milyonluk bir altyapı yatırımı Lefkoşa’yı rahatlatır. Son 5 yılda Lefkoşa ciddi tahribat altında kaldı

Bertuğ TOPAL
Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, başkanlığa seçilmesinin ardından tahmin ettiğinin dışında bir durumla karşılaşmadığını belirterek “ne umduysam onu buldum, farklı bir durumla karşılaşmadım” dedi.

Harmancı, LTB’nin ekonomik olarak düze çıkmasının uzun süre alacağını ancak her türlü çalışmanın yapıldığını söyledi.

“Yolun sonunda ışık var, ama bu kolay olmayacak” diyerek LTB’deki ekonomik durumun düzelmesinin zor olduğunu ancak imkansız olmadığını dile getirdi.

LTB Başkanı Harmancı dün Havadis Gazetesi’ni ziyaret ederek Havadis Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Başaran Düzgün, Yazı İşleri Müdürü Hüseyin Ekmekçi ve Spor ve Magazin Müdürü Mustafa Özsoy ile öğle yemeği yedi. Harmancı, Havadis’te gelenekselleşmiş “kuru fasulye” menüsü ile ağırlandı.

Disiplin soruşturmaları sürüyor

Harmancı Lefkoşa Türk Belediyesi’nde 895 çalışan olduğunu ifade etti. Belediyede disiplin soruşturmaları ile ilgili çalışmaların sürdüğünü kaydeden Harmancı, bu soruşturmaların olumlu ve olumsuz sonuçları olacağını belirtti. Sendika ve CTP Lefkoşa Meclis Üyesi Ahmet Bağzıbağlı’nın bu konuda itirazlarının olduğunu da dile getiren Harmancı, yeni çalışma şeması ile ilgili de çalışmaların sürdüğünü belirtti.

“Sadece maaş ödeyebiliyoruz”
Harmancı, aylık net olarak ödedikleri maaşın üç buçuk milyon TL olduğunu dile getirerek sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarıyla beraber bu miktarın dört milyon 700 bin Tl’ye geldiğini söyledi. Yerel gelirlerinin ise 2 milyon sekiz yüz bin TL olduğunu kaydeden Harmancı, “tüm yapabildiğimiz o ayın maaşını ödemek. Bekleyen faturalar var” dedi.

“Borcu yapılandırmaya gittik”

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin mevcut borcunun yapılandırması için bir süreden beridir çalışmaların sürdüğünü kaydeden Harmancı, geçtiğimiz hafta daha uygun bir kredi alma yoluna gittiklerini söyledi. Alacakları kredi ile ilk altı ay sadece faiz ödeyeceklerini kaydeden Harmancı, bu para ile bazı yapılandırmalara gideceklerini ifade etti.

“Hükümet hantal işliyor”
Alacakları yeni kredi için hükümetin Temlik yazısı yazmalarını beklediklerini kaydeden Harmancı, “işlemler uzayınca hareket alanımız kısaldı. Devletin hangi alanının yazıyı yazacağını bilmiyoruz. Hükümet tarafından bana özel bir şey olduğunu düşünmüyorum. Genel bir karmaşa var burada. Merkezi hükümetin çözüm üretmesi gerekir.  Kafalarının net olmadığını görüyorum ben” diye konuştu.

“Eski arıtmada elektrik sorunu var”

Lefkoşa’daki eski arıtmanın elektriğinin devlet tarafından 30 Ağustos’ta kesildiğini ifade eden Harmancı, Elektrik Kurumu’na borcu yapılandırmayacağını söylediğini ifade etti. Borcun eski dönemden kalan borç olduğunu kaydeden Harmancı, “Herkes arıtma atıkları için orayı kullanır. Memleketin tüm arıtmasını ben mi yapacağım dedim ve kapattım. Kapattığım gün de açıldı elektrik” diye konuştu.

hükümet yetkililerine bu konuyla ilgili “kontrol altına alalım, kayıt altına alalım” dediklerini ancak henüz hiçbir yanıt alamadıklarını ifade etti.

“Ne umduysam onu buldum”

Harmancı, LTB’deki ekonomik durumun kendisini karamsarlığa itmediğini ifade ederek; “Ne umduysam onu buldum. Farklı bir durum bulmadım” diye konuştu. Mali yapılanma ile ilgili ise Harmancı, “Bir arayışa gittik. Beklentimiz geçmişe yönelik alacaklardan faiz indirimi ile bir miktar gelirimiz olmasıydı. Eğer bu borcun yeniden yapılandırılmasından 8 milyona yakın bir kaynak ayırabilirsek 16 kişiyi emekliye ayırmaya çalışacağız. 16 kişinin emeklilik maliyeti 3 milyon TL’dir” dedi.

“Gelir artırıcı önlemler şart”

Belediyenin piyasaya 5 milyon TL borcunun olduğunu kaydeden Harmancı, bunların kapatılması ve belediyenin itibarının artırılabilmesi için gelir artırıcı önlemler almaları gerektiğini kaydetti. Devlet bütçesine bu yıl ek kaynak getirilmesini istediklerini de dile getiren Harmancı, yerel gelirlerle aylık geliri üç buçuk milyona çıkarabilmeleri durumunda belediyenin mali yapısının düzeleceği görüşünü dile getirdi.

Gelir artıcı çalışmalar

Harmancı gelir artırıcı çalışmaların planlanmasının da sürdüğünü ifade ederek, Kanalizasyon bağlama ücretlerinde bir artış olacağını, hayata geçirecekleri Barkomatlarla da 500 bin TL gelir elde etmeyi planladıklarını söyledi.

“Toptancılar yeni yeri beğenmedi”

Harmancı, Toptancılar halinin Sanayi’ye taşınması yönünde bir takım çalışmalar yaptıklarını ve yer belirlediklerini ifade etti. Toptancıların belediyenin belirlediği yeri beğenmemesinden dolayı yeni hal konusunun bir karara bağlanamadığını ifade eden Harmancı, yeni bir yer arayışları olacağını belirtti.

“Tartı harç ücreti uygulaması başladı”

Lefkoşa’da tartı harç ücretini uygulamaya koyduklarını belirten Harmancı, belediyenin ekstra kaynağı olmadığını bu yüzden de bu uygulamaları hayata geçirmek zorunda olduklarını söyledi.
Remon Davası’nın da 24 Eylül’de davasının olduğunu ifade eden Harmancı, davanın görülmesi durumunda esas görüşmelere geçilebileceğini kaydetti.

“Gayrı yasal büfeler var”

Harmancı, eski dönemlerde gayrı yasal büfelere izinler verildiğini ve bundan sonraki dönemde bu konuları ele alacaklarını ifade etti. Harmancı, “Pazartesinden itibaren uygulamalara geçeceğiz. Aslolan kamu yararıdır. Kaotik 5 yıl insan vicdanının alamayacağı anomaliler oluşturdu. Yaraları sarmaya çalışıyoruz. İnsan potansiyelinde türlü sıkıntılarımız olmasına rağmen başaracağız” dedi.

“Işık var”

Halka da seslenen LTB Başkanı Harmancı, halktan umutlarını kesmemelerini istedi. Harmancı, “Bence umutlarını kesmesinler, bir programın hayat bulabilmesinin zaman aldığını bilmek gerek. Halen ışık var. Dört yılın sonunda da ekonomik açıdan bir açılıma gideceğini düşünmüyorum. Devlet bütçesindeki artışın problemlere kullanılmasını istiyoruz.İhtiyat sandığı bizi çok zorlayacak. Orada biriken borç inanılmaz borçları buluyor” dedi.

“Altyapıya yatırım başlayacak”

“2015 Mart’tan itibaren test zamanımız başlayacak. TC Yardım Heyeti en önemli altyapı yatırımlarını finanse eden bir kuruluş. 13 milyonluk proje isteğinde bulunduk. 5-6 milyonluk bir miktar rahatlatacak altyapıyı. Son 5 yılda Lefkoşa ciddi tahribat altında kaldı” diye konuşan Harmancı, Güney Lefkoşa’nın çok gerisinde kaldıklarını söyledi.

“Araç filomuzu düşüreceğiz”

Harmancı, araç filolarını küçülteceklerini ifade ederek bu küçültmeyi her gün ortalama çıkan araç sayısına göre yaptıklarını söyledi. Araç filolarını 60 araçtan 30 araca düşüreceklerini kaydeden Harmancı, “uzun vadede sigorta benzin fiyatlarından kurtulmak istiyoruz” diye konuştu.