Deniz Abidin

Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Ali Özgöçmen, Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde  hastaların bir odada altı kişi birden kaldığına dikkat çekerek,  hastaların, hasta tuvaleti olmayan koğuşlarda kalmakta olduğunu belirtti.

Özgöçmen, Lefkoşa’ya yeni bir hastane yapılmasının artık kaçınılmaz olduğunu söyleyerek, Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin altyapı sorunları göz önünde bulundurulduğunda önceliğin Güzelyurt’a verilmesini doğru bulmadığını kaydetti.

Özgöçmen, ülke genelinde kamu alanında 300 hemşire eksiği olduğunu belirterek, hemşire eksikliğinin toplum sağlığı adına önemli etkisi olduğunu, fazladan çalışan hemşirelerin performanslarının düştüğünü dile getirdi.

Özgöçmen, hükümetin hemşire istihdamı konusunda somut adım atmaması durumunda eylem kararı alacaklarını belirtti.

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Ali Özgöçmen, alt komitede bulunan Hemşireler Birliği Yasa Tasarısı’nın uzun uğraşlar sonucunda gündeme alındığını, yakın zamanda Meclis’e sevk edilerek hayata geçmesini beklediklerini söyledi. Özgöçmen, hem hükümetten hem de muhalefetten yasa tasarısına destek vermesini talep ettiğini belirterek, yasanın geçmesi durumunda ülkede hemşirelik mesleğini kimin yapabileceğine onay verecek bir makamın söz konusu olacağını kaydetti. Özgöçmen, Hemşireler Birliği Yasa Tasarısı’nın mesleğin gelişmesine, kendi kendini denetleyebilmesine ve yine kendi kendini cezalandırabilmesine neden olabilecek bir tasarı olduğunu söyledi. Özgöçmen, Hemşireler Birliği Yasa Tasarısı’nın ülkeye katacağı değerin büyük olacağını ifade ederek, hemşirelik mesleği adına dönüm noktalarından biri olacağını kaydetti.

“300 hemşire istihdam edilmeli”

Özgöçmen, ülke genelinde kamu alanında 300 tane hemşire eksiği olduğunu belirterek, bu oranın ciddi bir oran olduğunu söyledi. Özgöçmen, hemşire eksikliğinin toplum sağlığı adına önemli etkisi olduğunu belirterek, fazladan çalışan hemşirelerin performanslarının düştüğünü dile getirdi. Özgöçmen, hemşire eksikliğinin ayrıca dikkat dağınıklığı yanında hataları da beraberinde getirdiğini kaydetti. Özgöçmen, “Ambulanslara tek hemşire olarak çıkıldığı oluyor. Zaman zaman hastanelerin bazı servislerinde tek hemşire mesaiye kalmaktadır” diye konuştu.

“Çalışma saatleri tüzüğü düzenlenmeli”

İstihdamların etkin ve verimli bir şekilde yapılabilmesi için kadroların yükseltilmesinin elzem olduğunu belirten Özgöçmen, dolayısıyla yüksek hemşire kadrolarının da istihdamlara paralel yükseltilmesi gerektiğini vurguladı. Özgöçmen, ancak bu şekilde murat edilen miktarda hemşire istihdamı yapılabileceğini kaydetti. Özgöçmen, bunun yanında çalışma saatleri tüzüğünün düzenlenmesi gerektiğinin altını çizerek, bir hastalık raporu alındığı zaman ne kadar değere eşdeğer olduğu noktasında soru işaretleri olduğunu söyledi. Özgöçmen, şunları söyledi, “Bunlar küçük hadiseler görünse bile, bu küçük sorunlar birikir ve çalışanın omzunda yük olur. Bu huzursuzluklar bir bütün olarak toplandığında meslektaşlarımız mutsuz oluyor. Dolayısıyla bu sorunlar çözümlenmelidir.”

“Nakil Tüzüğü Bakanlar Kurulu onayı bekliyor”

Özgöçmen, haksız yapılan nakillerin önüne geçilebilmesi için nakil tüzüğü çalışması yapıldığını ifade ederek, Sağlık Bakanlığı teknik komitesinde çalışmaların bittiğini, ivedilikle Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüğe girmesini talep ettiklerini belirtti. Özgöçmen, nakil tüzüğünün kamuda rahatlama sağlamasıyla birlikte kişilerin haklarının korunmasıyla birlikte önemli olduğunu vurguladı.

“Nalbantoğlu Hastanesi miadını doldurdu”

Özgöçmen, Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin altyapısının miadını doldurduğunu belirterek, öncelik sırasının Güzelyurt Hastanesi’ne verilmesini doğru bir yaklaşım olarak görmediğini söyledi. Özgöçmen, yeni hastane yapılmasına karşı olmamakla birlikte önceliğin Lefkoşa’ya verilmesinin daha doğru olacağını kaydetti.

Özgöçmen, Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde  hastaların bir odada altı kişi birden kaldığına dikkat çekerek,  hasta tuvaleti olmayan koğuşlarda hastaların kalmakta olduğunu belirtti.

“Hastalar altı kişilik koğuşlarda yatıyor”

Özgöçmen, Lefkoşa’ya yeni bir hastane yapılmasının artık kaçınılmaz olduğunu söyledi. Özgöçmen, şöyle devam etti, “Altyapı eksik olduğundan bir taraftan yapsanız bile diğer taraftan başka bir sıkıntı çıkıyor. Park yeri çalışması yapıldı, sıcak su sorunu halledildi, odalar boyandı, ancak hala 6 kişilik koğuşlarda yatan hastalar var. Bu gerçekle yüz yüze olmak,  araştırma ve eğitim hastanesi olan ülkenin en büyük hastanesine bu durum yakışan bir durum değildir”

“Somut adımlar atılmazsa eyleme gideceğiz”

Özgöçmen, gelmiş geçmiş tüm hükümetleri bu noktada eleştirdiğini ifade ederek, hükümette kimin olduğuna bakmaksızın bu konular düzelmediği müddetçe eleştirmeye devam edeceklerini kaydetti. Özgöçmen, sendika olarak istihdamlarla alakalı çalışmaları olduğunu belirterek, ülkedeki hemşire açığını giderecek Sağlık ve Maliye Bakanlığıyla birlikte bir çalışma yürütüldüğünü söyledi. Özgöçmen, sadece çalışmanın değil, somut adımların atılmasının önemli olduğunu belirterek, kısa sürede somut adım atılmaması durumunda eylem kararı alacaklarını söyledi. Özgöçmen, “Daha fazla sabredecek zamanımız kalmadı” diye konuştu.

Hemşireler Birliği Yasa Tasarısı tamamlanıyor

Şahali: Oto kontrol mekanizmasının sağlanması açısından önemli

Hemşireler Birliği Yasa Tasarısı’nın komitede görüşülmesinde yer alan CTP Milletvekili Erkut Şahali de yasanın, meslek etiğini gözeten, çalışma koşullarını ve görev yükümlülüklerini gözetleyen bir yasa olduğunu söyledi. Şahali, yasanın oto kontrol mekanizmasının sağlanması açısından önem taşıdığını belirterek, hemşirelik ve ebelik hizmetlerinin daha kaliteli ve standartı daha yüksek bir şekilde yerine getirilmesini sağlayacağını kaydetti. Sağlık hizmetlerinde hekim liderliğinde çalışan kadroların en önemli bacağının hemşireler ve ebeler olduğunu söyleyen Şahali, ekibin sağlıklı bir koordinasyon içinde çalışabilmesi bakımından yasayı önemsediğini belirtti. Şahali,  Hemşireler Birliği Yasa Tasarısı’nın 2014 yılında hükümet tarafından Meclis’e gönderildiğini söyleyerek, ara ara çalışmaların yapıldığını, Çarşamba günü üçüncü okumasının yapılarak Genel Kurul’a havale edileceğini kaydetti.